Legfinomabb immunrendszer tuningoló, avagy a méz

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

Itt a december és a tél, ezért különös figyelmet kell fordítanunk immunrendszerünkre és annak védelmére. Pláne ebben a vírusos időszakban, hiszen nem csak egyféle vírus van jelen. A legjobb, ha már egész évben odafigyelünk, de sohasem késő

A következőkben egy olyan természetes gyógyszert mutatok be, ami nagyjából minden háztartásban megtalálható és nagyon sokrétűen felhasználható. Ez a gyógyszer a méz. A méhek a növények nektárjából állítják elő ragacsos édes sziruppá. Ezt a nektárt az előgyomrukban gyűjtik össze, majd onnan viszik be a kaptárba és töltik sejtekbe. Ez sajnos még túl vízenyős nekik, ezért a szárnyuk kis rezgetésével párologtatják el belőle a felesleges vizet. Amikor már kellően dehidratálták, lezárják ezeket a kis viaszsejteket, és még tovább érlelik. Sokféle mézfajtáról beszélhetünk, de mindegyikben az a közös, hogy a finom, édes ízüket a be nem kristályosodó fruktóz, vagyis gyümölcscukor adja. A méz zamatát pedig az illóolajparányok határozzák meg, függően attól, hogy éppen milyen virágról gyűjtöttek nektárt a méhek. Tartalmaz szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat is. Ugyan a zöldségekben nagyobb a vitamintartalom, azonban a méznek tárolás közben sem csökken ezeknek az értéke, így akár évek múlva is bátran csemegézhetünk belőle. 22 féle ásványi anyag található benne, könnyen emészthető és fedezi az emberi szervezet számára szükséges vitamin- és energiaszükségletet. Mindezek mellett remek immunerősítő tulajdonsággal bír.
Sokféle mézet gyűjtenek be a méhészek, mindegyik másra és másra jó. Például megfázás esetén érdemes fogyasztani bármilyen fajta mézet, de az akác és repcemézet tartják a legjobb fertőtlenítőnek. Immunerősítésre a vegyes virágmézet javasolják, érzékeny gyomorra a repcemézet, vérszegénységre az akácméz a legjobb választás, de akár külső sérülésekre, horzsolásokra is alkalmazható.
A méz 70 féle gyógy- és fiziológiás hatással bír, így akkor is érdemes fogyasztani, amikor éppen nem fáj semmink.

A méhészeti termékek gyógyító célú felhasználásával az apiterápia foglalkozik. Ezek a méhek által előállított termékek koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait, ezáltal segítik az immunrendszer erősödését. A fentiekben a mézről meséltem, a továbbiakban pedig szintén hasznos méhészeti termékeket fogok bemutatni.

A propolisz a méhek tömítő- és ragasztóanyaga. A fák rügyeiről gyűjtik, és fertőtlenítésre használják. A kaptárban a falakat betapasztják vele, és ezzel védik magukat a baktériumok és kórokozók ellen. Természetes fertőtlenítőszer, ami szintén mindenre használható. Alkoholban szokták feloldani és cseppek formájában árusítják. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, légutak és húgyutak tisztítója. Külsőleg is alkalmazható. 

A virágpor is ebbe a kategóriába tartozik. Jelentős energiaforrás és fontos fehérjeforrás nem csak a méheknek, de az emberek számára is. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot és serkenti az anyagcserét.

A méhpempő elsősorban a méhkirálynő eledele, hatására lesz a királynő nagyobb a dolgozó méheknél és neki köszönhetően él tovább. Illetve a reprodukciós feladatok elősegítésében is nagy a szerepe. Emberek esetében általános roboráló, teljesítményfokozó hatású, de szív és keringési panaszokra, gyomor bántalmakra, idegrendszeri problémákra is igen jó hatással bír. 

A kaptárlevegőt is már régóta alkalmazzák légúti fertőzések és asztma bántalmak enyhítésére. Direkt erre a célra kialakított kisházakban végzik a kezelést. Úgy kell elképzelni, mint egy szaunát, általában bent van valamilyen ülő vagy fekvő alkalmatosság, így gyógyulás közben relaxálni is van alkalmunk. A méhek kaptárját is velünk egy légtérben helyezik el, de befelé nem tudnak repülni, így közvetlenül nem találkozunk velük.

Kép forrása: sokszinuvidek.24.hu

A végére hagytam a legérdekesebb terméket, a méhmérget. Reuma és ízületi bántalmak esetében alkalmazzák, terápia formájában. Legfontosabb hatóanyaga a hisztamin, ami bőrpírt okoz és megnyitja a kapillárisokat. A méhszúrás terápia szerencsére egy méhecske barát eljárás, mert egy különleges szűrő segítségével szúratják meg a beteget, így a méh fullánkja nem szakad ki a kezelés következtében. Természetesen a terápia előtt érdemes allergia tesztet végezni. Általában 1-2 alkalom meghozza a várva várt eredményt, de a súlyosabb esetekhez 6 vagy több alkalom szükséges. 

Naphosszat tudnék a méhészeti témákról írni, hiszen annyira érdekes a méhek világa. Mindig lehet valami újat tanulni tőlük, annyira szervezetten élnek.