Legendás női alakok, akik megváltoztatták a világot

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

A 21.században a nők helyzete egyértelműen jobb, mint a korábbi évszázadokban, hiszen egyenlő lehetőséggel rendelkeznek a tanulmány, munkavállalás és véleménynyilvánítás területén. Azonban volt időszak, amikor ez nem volt ilyen egyszerű, mégis akadtak olyan harcos szellemű, bátor nők, akik képesek voltak egy kicsit megváltoztatni az akkori világot.  

George Sand

Nos, első körben le kell szögeznem, hogy egyáltalán nem egy férfiről van szó, hanem egy, a korában igen megosztónak tartott nőről, Amandine Aurore Dupinról. Egy időben ő volt az egyik leghíresebb sőt leghírhedtebb írónő egész Európában. Szabatos műveivel szórakoztatta, lelkesítette, sőt gyakran megbotránkoztatta lelkes olvasóit, kritikusait, de még a korabeli politikusokat is. Bár ez nem volt meglepő, hiszen műveiben szót emelt a nők egyenjogúsága mellett, harcolt a szerelem szabadságáért és küzdött az igazságtalan elnyomás ellen. Ebből kifolyólag pedig nem csak a feministák tekintik irodalmi példaképüknek, de a korai szocialisták is. 

Aurore nem csak könyveivel, hanem élet módjával is nagy port kavart a 19.században. Miután megromlott kapcsolata férjével, Párizsba utazott, ahol egy Jules Sandeau nevű joghallgatóval élt együtt. Ekkor változtatott külsőjén és igazi különcként kezdett élni. Férfi ruhákat hordott, csizmában járt, haját félhosszúra vágatta és szivarozott, amikkel nem kis feltűnést keltett kortársai körében. Ahány kritikusa, annyi követője is akadt, még Magyarországra is elért a hatása. 

Szerelmi élete pedig a pletykák és rövidebb anekdoták folytonos témájává vált. Egy időben még távoli országokban is feljegyezték kalandjait, sőt vetélkedtek az emberek, hogy ki tudja felsorolni több szeretője nevét. Azonban az biztos volt, hogy a leghosszabb ideig a kor egyik híres költőjével, Musset-tel volt együtt, majd a világhíres zeneszerzővel Chopinnel.  

A George Sand nevet első teljesen önálló regényénél, az Indianánál használta. Ennek történetében szenvedélyesen tiltakozik a társadalmi megkötések ellen. Műve hatalmas sikert aratott mind rajongói, mind a kritikusok körében és Aurore rövid időn belül rendkívül gazdag és sikeres írónővé vált. 

Rosa Parks

Rosa Parks az afroamerikai polgárjogi küzdelem egyik hőseként a mai napig egy ismert alakja a történelemnek. Rosa Parks, leánynevén Rosa Louise McCauley az alabamai Montgomeryben élt, amely egyike volt azoknak a déli államoknak, ahol erőteljesen élt a faji alapon történő megkülönböztetés a rabszolgaság eltörlése ellenére is. Rosa Parks egy férjezett, tisztességes varrónő volt, akinek története hatalmas mérföldkőnek számított az egyenlőségért vívott küzdelemben. Ebben az időszakban szegregált buszok közlekedtek a városokban, amelyekben gondosan elkülönítették egymástól a fekete és fehér utasokat. Az afroamerikaiak a busz hátsó felében foglaltak helyet és amennyiben megtelt a jármú, őket állították fel, hogy egy fehér ember leülhessen. Sőt, abból kifolyólag, hogy először ki kellett fizetniük a jegyet a sofőrnél, majd a nekik kiszabott hátsó ajtón kellett felszállniuk, gyakran megesett, hogy a buszsofőrök nemes egyszerűséggel nem várták meg, hogy a fekete utas a hátsó ajtóhoz érjen, hanem elindultak. Ezzel nem kis felháborodást keltve szerencsétlen polgárokban. 

Rosa Parks neve 1955 decemberében robbant be a köztudatba, amikor nem volt hajlandó átadni a kifizetett ülőhelyét egy fehér embernek, ami miatt pedig letartóztatták és 14 dollár pénzbírságot szabtak ki rá. Bár ellenállása nem volt egyedülálló akkoriban, mégis a faji megkülönböztetés elleni küzdelem egyik vezető alakjává vált bátor tettével. Az ügyét követően polgári engedetlenségi mozgalom kezdődött, 381 napon keresztül bojkottálták az autóbusz-hálózatot a helyi feketék. Ez volt az első, Amerika szerte visszhangot kiváltó erőszakmentes polgárjogi megmozdulás. 

Mary Quant

Bár a mai napig kissé vitatott, hogy honnan is ered a miniszoknya, az egyszer biztos, hogy Londonban Mary Quantnak köszönhette megjelenését, aki a divat elsődleges hajtóereje volt Angliában a 60-as években. A miniszoknya megjelenése nagy hatású volt főleg azért, mert része volt a feltörekvő ifjúság kultúrájának és a fogamzásgátló tabletta felfedezésének köszönhető szexuális felszabadulásnak is. Quant a 60-as évek közepén kezdett el foglalkozni a miniszoknyával, amely addig csak a sportolók ruhatárában volt jelen. Egyes variációk szerint teljesen véletlenül alkotta meg az ominózus ruhadarabot, amikor véletlenül rosszul vágott bele egy anyagba. Mások szerint egy sztepptáncos adta meg neki a kellő inspirációt. Az viszont biztos, hogy a miniszoknyát az emberek rendkívül vegyesen fogadták és feje tetejére állította a konzervatív világot. Mary Quantnak meg kellett küzdeni az alkotását becsmérlőkkel, akik undorítónak és obszcénnek tartották a ruhadarabot. Még Coco Chanel is elutasította, sőt egyszerűen „csak borzasztó”-nak nevezte. Mindezek ellenére a szoknya hamar divatossá vált és sikere még azóta is tart. 

Érdekes tény, hogy Mary Quant kedvenc autójáról, a Mini Cooperről nevezte el alkotását.

Ebben a cikkben megismerkedhettünk három csodálatos nővel, akik tetteikkel megosztották és felpezsdítették a világot. Remélem mindig akadnak majd olyanok, aki hozzájuk hasonlóan nem félnek kilépni a komfortzónájukból és valamennyire képesek lesznek megváltoztatni a világot.             

Források: 1, 2, 3, 4, 5