Legalizálták Argentínában az abortuszt

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az argentin képviselőház december 11-én fogadta el az abortuszt legalizáló jogszabály módosítását, amelyet a szenátus egy 12 órás vitát követően négy nappal ezelőtt, december 30-án jóváhagyott. Ennek értelmében, az országban a terhességet egészen a 14. hétig meg lehet szakítani.

A nőjogi mozgalmak az évek alatt egyre meghatározóbbá váltak a latin-amerikai régióban. Argentínában 2015-től kezdtek teret nyerni maguknak nőgyilkosságok sorozatai után, melyeknek áldozatai lettek fiatal, 14-16 éves lányok is. Nagy, nemzeti kampány indult, Ni Una Menos néven – ez annyit tesz „egy nővel se legyen kevesebb”. A mozgalom egyik fő célkitűzése az abortusz legalizálása volt, amelyet néhány nappal ezelőtt sikeresen el is értek. Segítségükre volt, hogy az országban tavaly tartottak választásokat, amelyet Alberto Fernández, szociálliberális politikus nyert meg. A férfi kampányolt a marginalizált társadalmi rétegek mellett, felszólalt a nemek közti egyenlőségért, a melegek és transzneműek jogaiért, és az abortuszjogokért is. 

Argentínában a beavatkozás eddig bűncselekménynek minősült, ez alól kivételt képzett a nemi erőszak, illetve az, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét. A szenátus 38-29 arányban, hosszas vita után elfogadta a törvényjavaslatot, amely értelmében engedélyezett a művi terhesség-megszakítás a 14. hétig. A Kongresszus épülete előtt hatalmas tömeg gyűlt össze a szavazás napján, akik óriáskivetítőkön keresztül követték a benn zajló eseményeket. Számtalan ember viselt zöld színű maszkot, vagy ruhadarabot, amely a nők szabad választásának a jelképe, a „zöld hullám mozgalom” eredménye. 

A legális abortusz az elmúlt évtizedekben több európai és észak-amerikai államban is elérhetővé vált, a latin-amerikai régióban Argentína lett az első nagy ország, ahol legalizálták a beavatkozást. A térség köztudottan mélyen vallásos, így a most elért változás nagy lépésnek számít. Latin-Amerikában Uruguayban, Kubában, és Guyanában, illetve Mexikó néhány államában engedélyezett a terhesség megszakítása. 

képek forrása: BBC.com; nytimes.com