Laptop vásárlósdi laikusoknak

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Négy év szoros barátság után idén úgy döntöttem, megválok kissé már lassú, töltő nélkül 23 és fél percig működő, nehézkesen szállítható, de sokat szolgált és szeretett laptopomtól. Ugyan nem játszok semmilyen játékkal és nem szerkesztek 4K-s videókat sem, így is elérkezett az ideje az újításnak, egyetemistaként a hétköznapjaimat ugyanis nagyban megkönnyítené, ha hat böngészőlap párhuzamos megnyitása nem jelentene problémát, vagy ha nem 3 percig kellene várnom, mire feláll a rendszer bekapcsolás után.

Az alábbiakban egy gyorstalpalót találhattok laptop vásárláshoz, mely szigorúan laikusoknak szól – lévén én is maximálisan ezek közé tartozom a laptopok világában. Ebből fakad az is, hogy elsősorban olyan információkat igyekeztem összeszedni, melyek elektronikai eszköz igény szempontjából hétköznapi egyetemistáknak szólnak, azokat a tulajdonságokat hangsúlyoztam ki, melyek a tanulás, alap egyetemi feladatok, böngészés vagy olyan, egyszerűbb szoftverek, mint az Office használatával kapcsolatban relevánsabbak. Az egyébként fontos „Milyen célra fogom használni?” kérdést így rögtön az elején átugornám, mivel egy gamer vagy egy videós valószínűleg nem szorulnak gyorstalpalókra a gépbeszerzéseikhez.

A laptop keresés kezdő lépése az egyik legfontosabb szűrő beiktatása:

  1. Mennyi pénzt és milyen formában tudok rászánni?

Azért érdemes ezzel kezdeni, mert elkerülhető vele, hogy a neten keresgélve, vagy a Media Markt pultjait megkörnyékezve vészesen beleszeress egy amúgy magasan a keretedet meghaladó árú eszközbe. Csakhogy szemléltessem: Sikerrel beleestem egy, az említett üzletben kiállított HP Spectre x360-ba (bezzeg ennek meg tudtam jegyezni a teljes nevét), amiből az internet legmélyebb zugait felkutatva sem találtam 450 ezer forint alatti példányt.

Szóval, határozd meg előre, mennyit tudsz rászánni a laptopra. Ha egy összegben szeretnél vásárolni, lődd be, milyen alapod van hozzá, mennyit kell félretenned, azt hány hónap alatt tudod összegyűjteni. Ha hitelre szeretnél vásárolni, járj annak is utána, melyik szolgáltató ajánlata a legkedvezőbb, a legtöbb elektronikai eszközöket forgalmazó honlapon (lásd például: notebook.hu) találsz hitelkalkulátort is.

  1. Milyen legyen az operációs rendszer?

A kérdésre talán legelőször beugró Windows, a leggyorsabbnak tartott macOS, a ma már techgurukon túl általánosan is felhasználóbarát Linux, vagy az internet alapú Chrome OS, mind a számítógépek alapprogramjául szolgálhatnak. A feladatuk, hogy összeegyeztessék a gép által végrehajtott működéseket, kapcsolatot teremtsenek köztünk és a hardver között, és egységes környezetben futtassák a különböző applikációkat. Választani közülük jó eséllyel a korábbi tapasztalataink és az árkategória alapján fogunk, ismerős rendszerben hamarabb gördülékenyen tudunk tájékozódni. Egy kört talán mégis érdemes az ismerősök körében futni, hogy a számunkra ismeretlen operációs rendszerekről is benyomást gyűjtsünk, biztosabbá téve a jó választást.

  1. Magok, RAM, HDD vagy SSD, avagy az adatok, amelyeket hajlamosak vagyunk átgörgetni a „Részletes információk” menüpont alatt

A laptop színénél nyilván absztraktabb tulajdonságokról van szó, mégis, alapszinten érdemes tisztában lenni ezek jelentésével a választáshoz.

A processzor, vagy CPU (central processing unit) úgy viselkedik, mint bennünk az agy: Számítási vagy logikai feladatokat végez, kontrollál és befolyásolja például az alkalmazásokba vitt információ és az „output” arányát. A magok a processzor részei és alapjai, általánosságban igaz, hogy minél több magos egy processzor, annál gyorsabb, annál több feladatot tud egyszerre elvégezni. A legelterjedtebb Intel Core és AMD Ryzen processzorok mögötti szám (pl.: Intel Core 5 vagy „i5”) a magok számát jelzi, 3 mag alacsonyabb erőforrásigényű műveletekhez elegendő (pl. böngészés), 5 magos processzorok már nagyobb teljesítménnyel tudnak szolgálni.

A RAM (random access memory) a gépek „rövid távú emlékezete”, átmeneti információ tárolásra alkalmas memória, ami az elakadások és a lefagyás ellen dolgozik futó programokban. Ebből 4 GB alá semmilyen esetben sem ajánlott menni, de több program egyidejű használatához 8 GB a javaslat.

A számítógép elengedhetetlen tartozéka a háttértár, a RAM-nál használt hasonlat analógiájára a gép „hosszú távú memóriája”. Erre szolgál a ma már egyre ritkább HDD, vagy hagyományos, gépben forgó merevlemez, mely nagy kapacitással, de alacsony sebességgel működik. Az SSD ezzel ellentétben mozgó alkatrészeket nem tartalmaz, ezáltal sokszor gyorsabb a HDD-nél, ugyan a tárhelyének mérete viszont alulmarad társánál. Léteznek kevert (SSD-HDD kombinációjú) háttértárak is, ezek a két típus előnyeit ötvözik.

  1. Csatlakozók, kijelző, billentyűzet és egyebek – avagy a szemmel is megfigyelhető részek

A gép oldalain található mindenféle csatlakozók sok funkcióval bírhatnak. Lehetnek az adatátvitel, külső eszközök vagy például vezetékes internet kapcsolásának lehetőségei, belőlük legelterjedtebb az USB-A. Ez a jól ismert, szögletes rés alkalmas lehet külső billentyűzet, egér vagy pendrive csatlakoztatásához, belőle a kényelmes működéshez minimum kettőre van szükség. Az USB-C az adatátvitelen túl alkalmas töltésre is, így egy multifunkcionális csatlakozóról van szó. Ha már a töltésről van szó, laptop vásárlásakor mindenképp keressünk adatot a hálózatra csatlakoztatás nélküli (tudod, mikor nincs bedugva a konnektorba) üzemidőre, hogy megállapíthassuk, alkalmas-e hosszabb utazások során is használatra.

A kijelző fontos paraméterei a méret és a fényesség. A képátmérőt colban mérik, 15.6 colos laptop már nagyobbnak számítanak. 14 col alatti kijelzők kompaktabb és könnyebben hordozható mérettel járnak, de rajtuk kissé alacsonyabb élmény például a videónézés. Egyre többször lehet találkozni az érintőképernyős laptopokkal, ezek hasznosak lehetnek, de általában fényes képernyővel járnak, így végig kell gondolni, megéri-e, hogy naposabb, fényesebb helyeken az ilyen képernyőket igen nehéz látni. A matt képernyők ezzel ellentétben biztosabb láthatósággal járnak a szabadban is, rajtuk a színek viszont kissé fakóbbak.

Végül, a laptop összbenyomása, színei, kivitelezése, formái még a végiggondolandók. Nézz például utána, hogy a kiszemeltedből van-e több szín opció, hogy hozzád minél közelebb állót találhass. Ha valamilyen bevásárlóközpontos üzletben fellelhető, keresd meg élőben is az esélyes gépeket, még akkor is, ha online szeretnéd őket megrendelni.

+1 tanács, amit rendkívül ajánlatos megfogadnod, ha az eddigiek alapján az igényeiddel tisztában léve mégsem jutsz dűlőre, vagy belebonyolódtál a különböző honlapok keresési szűrőinek állítgatásába: Nézz körbe az ismerőseid között, és kutass fel egy olyat, aki otthonosan mozog az elektronikai eszközök világában. Meséld el neki az addig körvonalazódott elképzeléseidet, és várakozz bizalommal, hozzáértőként rengeteg segítséget tud egy ilyen illető jelenteni.

Ha pedig, kedves Olvasó, te pont egy ilyen „hozzáértő ismerős” vagy, megköszönjük, ha tudásoddal közelebb viszel a végleges választáshoz!

U.i.: Nem, a Neptun soha semmilyen laptopon nem fog jobban működni.

Források: 1, 2, 3,

Képek forrása: 1, 2, 3, 4