Ilyen volt a kutatók éjszakája a Gyógyszerésztudományi Karon

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Az idei évben szeptember 24-én került megrendezésre a Kutatók Éjszakája, melyhez a hagyományokhoz híven a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara is számos programmal csatlakozott. A szervezők célja az idei évben sem volt más, mint, hogy az esemény segítségével közelítsék a tudományt a társadalomhoz, s növeljék a kutatói életpálya vonzerejét a fiatal korosztály körében. 

Ha érdekel, hogy én, mint egy önkéntes segítő, hogyan éltem meg az idei eseményt, melyek a legfőbb tapasztalataim, valamint hova is nyúlik vissza a program története, és milyen programokkal készültek a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói és dolgozói a látogatók részére, akkor tarts velem, hiszen ebben a cikkben minden érdekes információt igyekszem összefoglalni a Kutatók Éjszakájával kapcsolatban.

40.KEDD.KKR.Kutatók_Éjszakája_a_Gyógyszerésztudományi_Karon_1

Mi is az a Kutatók Éjszakája? Honnan ered és mi a célja?

A Kutatók Éjszakája egy olyan ingyenes programsorozat melyet 2005 óta Európa-szerte, 2006 óta pedig hazánkban is minden év szeptember utolsó péntekjén rendeznek meg. A 30 ország több, mint 340 városában megszervezett programot először az Európa Bizottság Marie Sklodowska-Curie Actions kezdeményezésére, az ő támogatásukkal indították útjára azzal a céllal, hogy bemutassák, valamint népszerűsítsék a kutatói életpályát a társadalom, különösen is a fiatal generáció körében. 

A Kutatók Éjszakája napjainkra már az egyik legnagyobb tudományos-ismeretterjesztő fesztivállá vált hazánkban, melynek keretén belül számos érdekességet tudhatunk meg a minket körülvevő világról a tudomány segítségével és megismerhetjük a magyar kutatók közösségét.

40.KEDD.KKR.Kutatók_Éjszakája_a_Gyógyszerésztudományi_Karon_2

Kutatók Éjszakája a Gyógyszerésztudományi Karon 

A hagyományokhoz híven az idei évben is számos érdekes programmal várták az érdeklődőket pécsi gyógyszerész kar munkatársai is. A látogatók a különböző előadások, interaktív programok során betekintést kaphattak a gyógyszeripar híres felfedezéseibe, ezek hátterében álló kutatásokba, az emberi szervezet, valamint agyunk csodálatos működésébe, a pandémia gyógyszerkereskedelemre gyakorolt hatásának következményeibe. A Farmakognóziai Intézet jóvoltából a jelentkezők egy fantasztikus estét tölthettek el az illóolajok közelségében, valamint az intézet laboratóriumában lehetőségük nyílt megismerni a mézhamisítás rejtelmeit, s az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat. 

40.KEDD.KKR.Kutatók_Éjszakája_a_Gyógyszerésztudományi_Karon_2

Szintén a Farmakognóziai Intézet szervezésében volt lehetőség testközelből megcsodálni a Rókus utcai épület udvarán található Melius Gyógynövénykert különleges gyógynövényeit, megismerni jótékony hatásaikat, felhasználásuk módját, valamint az alkalmazásuk során betartandó legfőbb óvintézkedéseket. A Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet tanpatikájában a látogatók betekinthettek a magisztrális gyógyszerkészítés alapjaiba, s a vállalkozó kedvűek a kenőcskészítésben is kipróbálhatták magukat. Az intézetben egy „aromatúra” is várta az érdeklődőket, melynek során számos jó illatú, vagy éppen kevésbé kellemes aromájú anyagot szagolhattak meg a bátor jelentkezők. 

Önkéntesként a Gyógyszertechnológiai Intézetnél

Három önkéntes hallgatótársammal együtt a Gyógyszertechnológiai Intézet tanpatikájában vártuk a Kutatók Éjszakája résztvevőit, akik a Gyógyszertechnológiai Intézet „Patika vagy ami mögötte van – avagy hogyan készülnek a gyógyszerek a gyógyszertárban” programjára regisztráltak, hogy bemutassuk számukra, hogyan is készülnek az úgynevezett magisztrális gyógyszerek a gyógyszertárban, s bevezessük őket a patikai gyógyszerkészítés alapjaiba. Az intézetbe történő belépés után az első helyszínen a receptírás alapjait ismertették meg az érdeklődők. 

A laboratóriumban 4 állomást alakítottunk ki a látogatók számára. Az első állomáson az oldatkészítést, a másodikon pedig a kúpöntést tekinthették meg, míg a harmadik a kenőcskészítés helyszíne volt, ahol egy aranyérkenőcs kezdetleges változatát készítettük el a látogatók előtt. A bátor önkéntesek kipróbálhatták magukat a kenőcs keverésében, valamint az illóolajokat is ők cseppenthették hozzá az elkészült kenőcshöz, mintegy utolsó lépésként. A negyedik állomáson a résztvevőknek egy „aromatúrán” volt lehetőségük részt venni, megismerhették többek között a mentol, az eukaliptusz, de a kátrány illatát, vagy éppen szagát is. A program során mindemellett a gyógyszertárban megtalálható eszközökkel, a patika fő felszereléseivel, a gyógyszerek hatáserősség szerinti besorolásával, a fő gyógyszerészeti dokumentumokkal, irodalmakkal, a gyógyszerészek feladataival, jogaival, kötelességeivel, felelősségük legfontosabb összetevőivel is megismerkedhettek az intézetbe látogatók.

Úgy gondolom egy nagyon érdekes és tanulságos estét tölthettek el a GYTK-n az érdeklődők, a hallgatók és az oktatók is a 2021-es Kutatók Éjszakája programsorozat keretében. Mindamellett, hogy az érdeklődők is számos új dolgot tanulhattak a kutatói életpályáról, kérdéseiknek és tapasztalataiknak köszönhetően az önkéntes hallgatók, de úgy gondolom, hogy sok esetben még az oktatók is tanulhattak újat. Örülök, hogy az idei évben is részese lehettem az eseménynek, s hálás vagyok, hogy önkéntes segítőként is átélhettem a program különleges hangulatát.

Ha érdekel, hogy milyen is a gyógyszerészhallgatók élete a PTE GYTK-n, akkor ne hagyd ki Kata cikkét sem!

Képek forrása:

saját forrás, illetve a Pécsi Gyógyszerésztudományi Kar képei