webaruhaz_pem

Külföldi webáruház kisokos

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Valószínűleg mindenki rendelt már valamit Kínából különböző webáruházakon keresztül. Ennek az az oka, hogy az itthoni áruk töredékéért kapunk meg mindennap használatos dolgokat, legyen az egy kábel, napszemüveg, tollbetét, USB elosztó, matrica vagy akár kulacstartó biciklire, és 40$-os összeg alatt ÁFA vagy vám sem terhel semmit. Az ilyen oldalakon megtalálható, filléres dolgoknak csak képzeletünk szabhat határt. 

A vásárláshoz nincs másra szükségünk, csupán egy megerősített Paypal regisztrációra vagy egy bankkártyára. Amint ez megvan, aprópénzért juthatunk szinte bármilyen kütyühöz. Van azonban ezeknek a rendeléseknek hátrányuk is, ugyanis 2 héttől akár 2 hónapig is tarthat, mire a csomagunk megérkezik, de elég nagy az esélye, hogy útközben el is veszik. Ebben az esetben sincs ok az aggodalomra, ugyanis visszatérítik a teljes árát, vagy küldenek egy új példányt.

Léteznek árucikkek, amelyeket viszont tanácsos messze elkerülni ilyen oldalakon, mert vagy mérgezőek, vagy tűzveszélyesek, esetleg működésképtelenül érkeznek. Egészségkárosító hatóanyagot tartalmazhatnak például kozmetikumok vagy fogfehérítők, tűzveszélyesek lehetnek a power bank-ek és egyéb elektronikai cikkek, de hallani vicces történeteket az olcsó okoskarkötőről, ami még az asztal pulzusát is megméri. Ilyeneket tehát ajánlott minden esetben itthon, megbízható áruházakból beszerezni. A tesztelt termékek kétharmada általában elhasal az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet vizsgálatán. 

Az online vásárlás nagy felelősségel jár, különösen akkor, ha angoltudás is szükséges ehhez, mert nem magyar oldalról rendelünk. Egy időben magyar videósok a Youtube-on felelőtlenül elkezdték bevezetni az eBay-es vásárlás fortélyaiba a nézőiket, akik között többséget alkot a kisgyerek, majd a kezüket elengedve, rengeteg kérdéssel a fejükben voltak kénytelenek eligazodni ezeken a hatalmas és bonyolult oldalakon nyelvtudás nélkül. 

Ebben a cikkben szeretném bemutatni a legnagyobb és legismertebb online áruházakat és jellemzőiket, hozzáadva a véleményemet a tapasztalataim alapján.

eBay


Alapítva:1995
Alapító:Pierre Omidyar
Székhely:San Jose, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok

Az egyik nagy, ha nem a legnagyobb online áruház az összes között. Rengeteg áru ingyenes szállítással jön Kínából. Sok kereskedő panaszkodott mind Európában, mind az Egyesült Államokban, hogy Kínában az államilag támogatott, tehát a kínaiaknak fillérekbe kerülő szállítás – amit sok esetben beleépítenek az árba – miatt versenyhátrányba kerülnek, mert nyilván mindenki az olcsóbb, szállítási költséggel nem rendelkező árut fogja megvásárolni akkor is, ha az gyengébb minőségű. Így történt az, hogy olcsóbb rendelni Kínából valamit, mint ugyanazt elküldeni a szomszédos városba. Rengeteg csoport alakult ilyen témával Facebook-on, ahol egymást segítik az emberek, illetve tanácsokat adnak a külföldi rendeléseket illetően. 

Wish


Alapítva:2010
Alapító:Peter Szulczewski, Danny Zhang
Székhely:San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok 

Ha az eBay gondosan kidolgozott és profi felületét tekintjük mérvadónak, a Wish weboldala eléggé amatőrnek, szinte gagyinak hat. Máig elterjedt szokás valamit Wish-esnek ítélni, ha látszik rajta, hogy nem eredeti, legyen az akár egy híres emberre hasonlító személy. Nevetségesnek tűnő, 200.000 forintról 5000-re leárazott ajánlatok ugranak az arcunkba, amelyekről messziről lerí, hogy ócska hamisítványok, esetleg borzalmas minőségűek. Szinte minden megtalálható itt, a fordított pipás cipőn át a kerékpárig bármi. Viszont itt már találkozhatunk szállítási költséggel a tétel árán felül, de csak pár száz forinttal kell számolni. 

Alibaba


Alapítva:1999
Alapító:Jack Ma
Székhely:Hangzhou, Kína

Ennek az oldalnak az a különlegessége, hogy nagyker áron beszerezhetünk ruhákat, kiegészítőket, gépeket, alkatrészeket, a választék hatalmas. Csupán annyi a csavar, hogy egy tételt nem enged vásárolni, csak nagyobb mennyiséget, és minél többet rendelünk valamiből, annál olcsóbb áron kapunk meg egy darabot.

Amazon

Alapítva:1994
Alapító:Jeff Bezos
Székhely:Bellevue, Washington, Egyesült Államok

Végül jöjjön az Amazon, ami talán a leghíresebb mind közül, és az amerikaiak kedvence. Online könyváruháznak indult, mára már szinte itt is mindenféle termék megtalálható, viszont a legtöbb eladó amerikai, ami miatt hozzánk elég magasak a szállítási költségek. Ráadásul sok eladó egyáltalán nem szállít Európába vagy Magyarországra, csupán országon belül. Kibővített, Amazon Prime nevű, havidíjas szolgáltatása is van, amely segítségével:


-Elérhető egy ajándékkártya, amit felhasználva 3% jár vissza a Whole Foods Market-ben történt vásárlás után, 2% a kijelölt éttermekben, benzinkutakon, gyógyszertárakban, illetve 1% a csekkek befizetése, autómegosztó használata, illetve egyéb, erre kijelölt helyek használata során
-Bizonyos termékek mellé ingyenes szállítás jár
-2 napon belüli gyógyszerszállítást vállalnak az Amerikai Egyesült Államokban az Amazon Pharmacy nevű szolgáltatással
-Villámajánlatokat kapnak az előfizetők
-Sorozatok és filmek nézésére van lehetőség egy Netflix-szerű platformon, az Amazon Originals-on
-Ingyenes játékok és játékon belül tartalmak elérhetőek a Prime Gaming-gel
-Egy Spotify-hoz hasonló, Amazon Music nevű platformon lehetséges rengeteg zene hallgatása
-Több ezer eBook, magazin, könyv és képregény olvasható a Prime Reading-gel.

Ezek fényében világos, hogy ez az előfizetés főleg az amerikaiaknak éri meg. 

Kiemelt kép forrása: https://www.vapulus.com/en/wp-content/uploads/2019/03/ecommerce-retail.jpg
Kép a cikkben forrása: https://amrotec.com/wp-content/uploads/2020/03/amrotec-ecommerce-icon.jpg