Felvettek a KPVK-ra! Milyen tanszerekkel készüljek?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Felvételt nyertél a PTE-KPVK-ra? Először is hadd gratuláljunk neked! Az első akadályt könnyedén vetted! Most viszont, ahogy egyre közeledik a szeptemberi évnyitó, egyre több teendő is vár majd rád.

A mai cikkünkben arról olvashatsz, hogy mégis mik azok, amiket egy egyetemistának be kell szerezni szeptemberre. Megnyugtathatlak, hogy ez nem lesz olyan ijesztő, mint elsőre hangzik. Saját tapasztalataim szerint a gimiben sokkal több dolgot be kellett szerezni a különféle órákra. Na de nézzük is, az első évben mire lesz szükségetek!

Ami elengedhetetlen: 

 • Nyilván vannak örök alapdarabok, mint például nyilván egy táska, füzetek, illetve a toll, grafitceruza, radír és a hegyező.

Táskának nem muszáj a szokványos iskolai típusú táskákat, azaz háti táskát választani, igazából a fő szempont a kényelem és hogy férjenek el benne a tanszerek.

 • Illetve vannak, amik szintén alapdarabok, viszont ezeket csak bizonyos órákra, például köznevén „rajz”-ra kellenek. Ilyen például a rajzlap, színes ceruza, zsírkréta vagy színes filctollak, gyurma, ecset, tempera vagy vízfesték, illetve érdemes egy kis poharat befogni a festéshez. Az első évben ezekre feltétlenül szükség lesz, hiszen a tárgy (rajz – azaz alapozó vizuális stúdiumok névvel lesz látható az órarendben) teljesítéséhez vizsgamunkákat is kell készítenetek, illetve az órai munkák és az aktivitás is számít a félév végi értékelésben. 
 • Ha óvodapedagógusnak jelentkeztél, akkor már biztosan be is szerezted, hiszen a felvételihez is talán már kellett, és ez pedig a furulya. Ha tanítónak jelentkeztél, és még nem szerezted be, mert úgy gondoltad, ez nem lesz kötelező, akkor is azt ajánlom, hogy mindenképp szerezz be egy olcsóbb változatot. Akár egy régebbi darab is megfelelő, mivel ha neked sem a legkönnyebb tárgy volt sosem a szolfézs vagy épp az ének, akkor ez nagyon nagy segítség lesz majd a későbbiekben.kpvk Félévkor az énekvizsga pedig úgy kezdődik, hogy szólaltasd meg azt a hangot, amivel kezdődik az adott dal. Ezt a legkönnyebben furulyával teheted meg. Viszont ha van otthon zongora vagy akár egyéb erre használatos eszköz, akkor természetesen azon is megteheted.  Ha már ének! Talán azt gondolná az ember, hogy egy kottafüzet is az elengedhetetlen dolgok közé tartozik. Viszont ez a mi helyzetünkben téves. Az előző félévben én is beszereztem, mindig jó, ha van, viszont az első félévben nem volt rá szükség. 

Ami jó, ha van:

 • A színes szövegkiemelő még az, ami szerintem szintén alapdarab, viszont ez igazából senki számára nem lesz kötelező, de nagyban megkönnyíti a füzetben és a jegyzetekben való kiigazodást.
 • Vonalzó, olló és körző: a kézügyességet igénylő órákra hasznos, plusz még talán a matekórán is néha jó, ha tartasz magadnál, viszont nem kötelező. Szerintem túl lehet élni nélküle.
 • Tolltartó: Ezen sokat gondolkodtam, hogy a kötelező részlegbe rakjam-e, viszont rá kellett jöjjek, hogy nem kötelező, de megkönnyíti az életet. Hiszen míg egy toll elveszik, és lehet, hogy mire az iskolába érsz, nem lesz tollad, amivel írhatsz, addig a tolltartóban biztosan akad legalább egy használható darab. Hiszen egy tolltartó nagy és feltűnő, addig egy toll önmagában nagyon sokszor elveszik. Pluszban a színeseket, filceket, tollakat, ceruzát és egyebeket tudod egyben tárolni, nem csak beszórva a táskába.
 • Hibajavító: Mivel hibázni emberi dolog, és én személy szerint, ha nagyon összpontosítok, akkor is biztosan hibázok, hiába próbálok meg a legszebben írni. Tehát ha te is tudod magadról, hogy pontosan ilyen vagy, akkor a hibajavító nehogy elmaradjon! Viszont ha az a típus vagy, aki az órán csak leírja, amit épp diktál a tanár, otthon pedig profin újraírja, akkor neked semmi szükséged rá.  Én a kettő egyvelege vagyok, de nálam mindig akad egy hibajavító a biztonság kedvéért. 
 • Számológép: Mivel matekórára is készülhettek, néha jó, ha akad egy számológép, viszont a mai világban igazából már a legtöbb telefonon is képesek vagyunk az egyszerűbb és akár a bonyolultabb műveletekre is. 
 • Mappa: Egy mappa rendkívül hasznos szerintem, hiszen például a rajzórán készült alkotásokat el tudod vele szelektálni akár a többi hivatalos papírtól. Én minden félévkor több darabbal is készülök, hogy a fontos iratokat, az iskolai jegyzeteket vagy akár az órai munkákat külön tudjam tartani, és ami a legfontosabb, hogy semmi se kavarodjon el.

kpvk

Könyvek, amikre valószínűleg szükségetek lesz:

A felsoroltak és minden más könyv, amire szükségetek lehet, kölcsönözhető a Tudásközpont könyvtárából.

 • Pukánszky Béla – Németh András: Neveléstörténet
 • A pszichológia alapjai (Szerkesztette: Bernáth László, Révész György, Pécsi Egyetemi Könyvtári száma: 78404)

Pár tanács:

 • Mindig legyen nálad egy csomag zsebkendő, hiszen hasznos lehet akár a festéket igénylő feladatoknál. 
 • Mindig legyen nálad plusz ecset. Hiszen sosem tudhatod, mikor megy tönkre vagy épp mikor fog kelleni a padtársadnak. 
 • Egy-egy termoszt, bögrét, éthordót is beszerezhetsz, hiszen van, hogy hosszúak a napok, és egy kis finom házi étellel vagy meleg itallal talán könnyebben elrepül az idő.
 • Érdemes külön füzetekkel készülni a különféle órákra, vagy ha szeretnéd megkönnyíteni a dolgokat magadnak, akkor 2 tantárgynak vehetsz például közös füzetet is, ha általában mindig egymás után vannak az órák.
 • A KPVK pécsi és a szekszárdi épületében is van vízadagoló, tehát érdemes készülnöd egy többször használatos kulaccsal is.
 • A Tudásközpontba minél előbb menj be, és az érvényes diákigazolványoddal igényelj kártyát, hiszen több könyvre is szükséged lehet, amiket itt biztosan megtalálsz. 

Összességében szerintem talán összeszedtük nektek azokat a dolgokat, amiket érdemes átnézni, hogy nektek már megvannak-e, hiszen még bőven van idő ezeket pótolni. Természetesen útközben is megszerezhetitek őket, de ha te sem szereted az utolsó percre hagyni, akkor hajrá! Viszont az első napokban, mikor megismerkedtek a tanárokkal és az órákkal, akkor ott ők pontosan elmondják, hogy mire kell számítanotok, és az ő órájukra pontosan mi az, amit ők elvárnak. Remélem, tudtunk segíteni, és sikeresen indul majd ez az őszi félév! Ha kíváncsiak vagytok a többi karra, mikkel érdemes készülnie a többi diáknak, akkor tartsatok velünk és olvassátok el, mire lesz szükségük a GYTK-s gólyáknak!

forrás: kiemelt kép,  belső képek