kosztolyanyi-dezso-szakkollegium

Kosztolányi Dezső Szakkollégium – Egy remek lehetőség az egyetemen

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Kosztolányi Dezső Szakkollégium a Pécsi Tudományegyetem összegyetemi szakkollégiuma, amely hivatalosan 2019-ben került bejegyzésre az egyetemen, de már előtte is működött és évről-évre növelte tagságának létszámát. A szakkollégium célja a szakmai felkészültség, gondolkodás és közművelődés elősegítése a tagjai számára, emellett pedig részben a határon túli magyarság ügyeivel is foglalkozik.

Sokan mondják, hogy életük legjobb időszaka az volt, amikor egyetemre jártak. Hiszen minden nehézség és áttanult éjszaka ellenére is az egyetemi éveink az egyik legélvezetesebbek lehetnek számunkra, hiszen (jó esetben) azon a szakon tanulhatunk, amire be szerettünk volna kerülni, új embereket ismerhetünk meg, és az egyetemi bulik és más programok felejthetetlen élményeket adhatnak nekünk, amikre később örömmel emlékszünk vissza. De vajon mennyit gondolunk arra, hogy mi lesz velünk utána? Arra, hogy mi lesz, ha majd ki kell lépnünk az egyetem berkeiből és szerencsét próbálnunk a nagyvilágban? Hogy mi lesz, ha a vágyott állást nem fogjuk megkapni, mert nem rendelkezünk semmilyen tapasztalattal? Hiszen amint kikerülünk a munkaerőpiacra, mi is csak egy diplomás fiatal leszünk a többi közül, és muszáj lesz az interjúink során hangsúlyoznunk, hogy mivel rendelkezünk, amivel a többiek nem. Miután rám tört ez a felismerés, kétségbe esve próbáltam olyan lehetőségek után kutatni, amelyek valamiféle plusz készséget vagy tapasztalatot adhatnak nekem. Egy egyetemistának viszonylag végesek a lehetőségei, jelentkezhet gyakornoki munkára, de akár egy egyetemi szakkollégiumba is. Én pedig a barátaim javaslatára beléptem egybe.

kosztolanyi-dezso-szakkollegium1

Programok és lehetőségek

A Kosztolányi Dezső Szakkollégiumot 2019-ben jegyezte be az egyetemi szenátus, de már jóval előtte megkezdte működését. Célja a hallgatók egyetemi tanulmányainak kiegészítése, elsősorban szakmai tapasztalatokkal és a szakmai fejlődés biztosításával, ennek érdekében pedig különféle programokat, előadásokat, kurzusokat és kirándulásokat szerveznek tagjaik számára. Csak hogy néhány példát említsek, az előző szemeszterben megrendeztük a „Diplomata estek” nevezetű programsorozatunkat, amely során meghívott előadóink voltak Hóvári János diplomata, turkológus és történész, aki a Törökországban szerzett tapasztalatairól mesélt nekünk és más érdeklődőknek, Takács Szabolcs Brexit-ügyi miniszteri biztos, és Wilhelm Zoltán geográfus és India-kutató, aki pedig az indiai-magyar kapcsolatokról tartott előadást. De megemlíthetném még Rozs András előadónkat is, aki meghívásunkra az 1956-os forradalom és szabadságharcról, és annak pécsi és baranyai vonatkozásairól beszélt. Amiért viszont igazán örülök, hogy beléptem a Kosztolányiba, természetesen az imént említett érdekes előadásokon kívül, az az, hogy egy új és befogadó közösség tagja lehettem. Ugyanis a szakkollégiumban nagy hangsúlyt helyezünk a közösség építésre is, egy félév során többször is tartunk csapatépítő tréningeket vagy társas kompetenciafejlesztő tréningeket (pl. kommunikációs tréning), amelyek általában nagyon jó hangulatban szoktak eltelni. És még nem is beszéltem az ösztöndíj lehetőségekről és a kollégiumi férőhely biztosításáról, ami a belépni vágyókat várja.

kosztolanyi-dezso-szakkollegium2

Szervezeti felépítés és működés

A szakkollégiumnak van egy Elnöke (aki minden esetben egy, az egyetemen aktívan tanító tanár), valamint egy Diákbizottság, amelynek tagjai az Elnöknek beszámolási kötelezettséggel rendelkeznek és együttműködnek vele.  Diákbizottság tagjait a szakkollégiumi tagság választja egy évre, van köztük egy Titkár, aki a többiek munkáját ellenőrzi és összehangolja, Gazdasági Felelős, aki a pénzügyekért (bevételek-kiadások kezelése) felel, Marketingfelelős, ő marketing- és kommunikációs tevékenységet lát el, Programfelelős, aki elsősorban a külső programokért felel, valamint a Közösségi Felelős, akinek fontos szerepe van a csapatösszetartásban, és az azt szolgáló események (belsős programok) lebonyolításában. Összességében a Diákbizottság dönt mindazokban a jelentősebb ügyekben, amely a tagság egészét érintik, de nekünk, tagoknak is (viszonylag) nagy a beleszólási lehetőségünk a folyamatokba, különösen a programokat illetően. Időnként (havonta) Közgyűléseket tartunk, melyek során megbeszéljük a Diákbizottság által felvetett kérdéseket és az általuk hozott fontos döntéseket, valamint szavazást tartunk, ha szükséges. A Szakkollégium minden őszi és tavaszi szemeszterben tart felvételit, melynek lebonyolítására a Közgyűlés Felvételi Bizottságot választ (5 tagból) és amely egy felvételi elbeszélgetés keretein belül választja ki a jelentkezők közül, hogy kiket vesznek fel a szakkollégiumba. Bárki jelentkezhet hozzánk, bármely karról, csupán csak aktív hallgatói jogviszony szükséges hozzá.

EZT OLVASTAD MÁR?  „Elég időm talán nincs mindenre, de mindenre van időm” – Interjú Kovács Saroltával

Tehát elmondhatom, hogy a Kosztolányi Dezső Szakkollégium bárki számára jó lehetőséget kínál, mind a tanulmányai és közösségi élet szempontjából, ezért biztatok arra mindenkit, akit érdekel, hogy bátran jelentkezzen hozzánk, akár már a következő szemeszterben is. Akinek pedig kérdése lenne, az nyugodtan írjon a kosztolányiszakkollegium@gmail.com e-mail címre. Ahogy a Kosztolányi Dezsőtől származó idézet is mondja, „Az élet azért van, hogy használjuk”.