korunk-betegsegei-glutenerzekenyseg-egyetemistak-magazinja

Korunk betegségei – Gluténérzékenység

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Néhány héttel ezelőtti cikkemben a laktóz intoleranciát és az egyéb tejérzékenységet mutattam be nektek. Jelenlegi írásomban a gluténérzékenységet ismertetem meg veletek. Fontosnak tartom, hogy ezekről a dolgokról beszéljünk, hiszen az új generációkban egyre gyakoribbak a különféle élelmiszerek szervezetünkbe bevitelével és lebontásával kapcsolatos problémák. Nem tudhatjuk, hogy ki mellett megyünk el az utcán és lesz rosszul hirtelen, lehet szó akár egy cukorbetegről, és ha tudjuk, hogyan lehet rajtuk segíteni, ez az életük megmentésével is járhat. Ha esetleg az előző cikkemet még nem olvastátok, azt is ajánlom figyelmetekbe, hiszen összefügghetnek, kezdetkor a tünetek hasonlóak.

Mi a gluténérzékenység?

Először is tisztázzuk, hogy a glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A gluténérzékenység, ismertebb nevén lisztérzékenység – orvosi nevén cöliákia – ,a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Ezt az anyagot az erre érzékeny emberek szervezete nem tudja feldolgozni, emiatt a szervezet ellenanyagot termel, ami elindítja az autoimmun folyamatot. A gluténérzékenység esetében ez a folyamat elsősorban a vékonybél egy szakaszát érinti, hiszen glutén fogyasztása esetén a bélbolyhok károsodnak, majd teljesen ellaposodnak, elhalnak, ami felszívódási zavarhoz vezet, ez különböző tünetekben jelentkezik adott személynél.

Jellemző tünetei, kialakulása

A kezdődő tünetek alapján igen nehéz megállapítani, hogy mire vagyunk érzékenyek? A tipikus jelek a hasfájás, hasmenés, puffadás, rossz közérzet, ami alapján egy ’egyszerű’ vírusos fertőzésre is gondolhatunk. Később a tünetek rendkívül változatosak, egyre erőteljesebbek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Egyeseknél a tünetek enyhék, akár fel sem tűnnek a betegnek, mások számára pedig mindennapos problémát jelentenek. A fenti panaszok mellé kialakulhat étvágytalanság, emiatt fogyás, tejcukorérzékenység, fogzománc hibák, korai fogromlás, rendszeresen visszatérő afták a szájban. A felszívódási zavar miatti tünetek közt szerepelhet a vashiány, vérszegénység, hajhullás, izomfájdalom. Éppen ezért, ha hosszan tartó, nem múló panaszokról van szó, komolyan kell vennünk és orvoshoz fordulni!

Kapcsolt betegségek, kísérőbetegségek

Fontos megemlíteni, hogy sokan azonos betegségnek vélik a cöliákiát, a búzaallergiát és a gluténérzékenységet, azonban mindegyik más és más. Valójában a cöliákia, régi nevén lisztérzékenység, a búzaallergiához és a gluténérzékenységhez hasonló tünetekkel jelentkező kórképeket írnak le, de a problémák hátterében több tényező és különböző okok állnak. Közös bennük, hogy mindhárom betegséget gluténhez kapcsolt betegségeknek tekintik. A cöliákia egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség. Az étkezéssel bevitt glutént nem tudja feldolgozni a szervezet, így az kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, valamint az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. Egész szervezetet érintő betegségről van szó: nemcsak emésztőrendszeri panaszokat, hanem egyéb szervi károsodást is okozhat. A búzaallergia esetében a tüneteket a búza fehérjére adott kóros immunválasz okozza. A gabonaeredetű élelmiszer étel allergénként viselkedik. A cöliákiára hajlamos egyéneknek csak egy részénél alakul ki a betegség, de még nem tisztázott, hogy melyik életszakaszban és miért, gyakran más autoimmun betegségekkel társul. Kísérőbetegség lehet például az egyes típusú cukorbetegség, valamint pajzsmirigy okozta problémák, melyeket szinten kell tartani!

EZT OLVASTAD MÁR?  Adakozni öröm! – interjú dr. Szabó Andrással

korunk-betegsegei-glutenerzekenyseg2-egyetemistak-magazinjaDiagnosztizálása, tesztek

Orvosunk felkeresésekor részletesen kikérdezik a személyt a panaszairól. Az erre vonatkozó kérdőív kitöltését követően a betegség  laborvizsgálattal megállapítható, azonban a végső diagnózist biopsziás vizsgálattal állítják fel. Amíg a vizsgálatokat nem végzik el és a diagnózist fel nem állítják, a betegnek nem szabad elhagynia a glutént az étrendjéből, különben az eredmények hamisak lehetnek.

Az egyetlen módszer

Bár a XXI. században járunk, rengeteg betegségnek ismerjük a megelőzését és a gyógymódját, erre azonban még nem találták fel a gyógymódot. Autoimmun betegségről van szó, ez élethosszig tartó, nem megszüntethető ez az állapot. A kellemetlen tünetek kezelésére azonban van lehetőség, ami a gluténmentes étrend megvalósításával érhető el. A diétán kívül más kezelés nem szükséges, emellett a beteg teljes életet élhet. Úgy gondolom, ha megszüntetni nem is lehet, a szinten tartásban a boltok, éttermek lehetőségei segítségünkre vannak. A glutén a 14 jelölésköteles allergén egyike. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a forgalmazás helyén csomagolt termékeken, és a vendéglátásban, az étlapokon fel kell tüntetni az összetevőket.

A boltok polcain gluténmentes termékek sorakoznak, tésztafélék, kenyerek, sok lehetőség közül választhatnak az erre érzékenyek.