„Ha egészség van, minden van.” – tartja a mondás. Ezzel teljes mértékben egyetértek, a legfontosabb dolog egy ember számára. A géneknek sajnos nem tudunk parancsolni, születésünkkor sokszor ’betegségeket’, azokra való hajlamokat hozhatunk el a szervezetünkben. Ezeket nem feltétlen betegségként fogjuk fel, ha az életmódunkat ehhez alakítjuk, fel sem tűnik, hogy valójában van nekünk. A felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételféleségre. Cikksorozatomban, a korunk betegségeivel szeretném, ha megismerkednétek, az első, a Tejérzékenység, ami a 21. század egyik ’új’ irányzata az érzékenységek, betegségek között.
Tejérzékenység, avagy a tejfehérje-allergia
Fontos leszögezni, hogy a tejallergia és a tejcukor-érzékenység, vagy laktóz-intolerancia nem ugyanaz a betegség. Tejallergia akkor áll fenn, mikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét, vagyis kazeint allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad. Az állati eredetű tejek fehérjéinek akár minimális mennyiségű elfogyasztása panaszt válthat ki, ezek a fehérjék a szervezet immunrendszerét védekezésre, ellenanyag-termelésre késztetik, amelyek súlyos allergiás tünetekben nyilvánulhat meg. Általában csecsemőkorban alakul ki a tehéntej étrend bevezetése után 2-4 héttel. A gyermekkori tejallergia sokszor 5-6 éves korra kinőhető, azonban sokaknak felnőttkorra alakulnak ki a tünetek, ezek kiderítése pedig nem egyszerű, tünetei igen változatosak, és gyakran más betegségeket utánoznak, ezért sok esetben nehéz fényt deríteni a panaszokat kiváltó ételre, italra. A tünetek nem ételspecifikusak, tehát egyfajta allergén többféle tünetet is okozhat, és ugyanazt a tünetet akár többféle allergén is kiválthatja. A panaszok, az általános gyomorpanaszok mellett, a bőrünk és nyálkahártyánk az egyik leggyakrabban érintett szerv az allergiák esetében. Az összes táplálékunk először az ajkainkkal, majd a szájüregünkkel és annak nyálkahártyájával érintkezik. A tej által kiváltott reakciók lehetnek koraiak, szinte azonnal megjelennek, vagy későiek, napokkal az elfogyasztás után jelentkeznek, ez lehet ekcéma, csalánkiütés, reflux.
Laktózérzékenység
Hivatalos nevén laktóz-intolerancia, enyhébb változata a tejérzékenységnek, nem allergiáról, hanem felszívódási zavar kategóriába sorolható. Ez esetben a tejcukor, ismertebb nevén, a laktóz bontásáért felelős enzim, a laktáz enzim, csökkent termelődése vagy hiánya okozza a betegséget. Kialakulása, a fentebb említett allergia esetében is lehet veleszületett, de sok esetben fokozatosan, felnőtt korra alakul ki. Az okok közé sorolhatóak – a családi hajlamon túl – az akut emésztőrendszeri fertőzések vagy krónikus, bélbolyhokat károsító hatások. Mivel a tejcukor nem tud felszívódni, jellemzően kellemetlen emésztőszervi tünetekben nyilvánul meg a betegség. Az érzékenységnek is léteznek fokozatai, így míg egyeseknek nem okoz gondot akár egy-két gombóc tejalapú fagylalt, vagy egy joghurt elfogyasztása, addig másoknál már egy szelet sajt is kiválthatja a panaszokat. A tünetek általában már a tejtermék elfogyasztását követő rövid időn belül jelentkeznek, és főként emésztőrendszeri eredetűek, így először könnyen összetéveszthető egy gyomorrontás vagy kezdődő influenza panaszaival.
Keresztallergia
Ha szervezetünk a különböző allergiát kiváltó anyagokat, allergéneket azonosként ismer fel és ugyanolyan allergiás reakciókat vált ki, akkor keresztallergiával van dolgunk. Ez azért lehetséges, mert a különböző fajokból származó allergéneket hasonló molekulák építik fel, szervezetünk pedig ugyanúgy reagál mindkét anyagra. Az interneten, orvosoktól tájékoztatást kaphatunk a lehetséges élelmiszerek, akár a pollen tüneti lehetőségéről és azokra ajánlatos figyelni. A laktóz- és tejérzékenység esetében a leggyakoribb a marha- és borjúhús, illetve az ezekből készült termékekre való odafigyelés.
Megelőzésük, tünetek enyhítése
Az egyre fejlettebb orvosi technológiák ellenére, megelőzésére nincs lehetőség, azonban diétával, odafigyeléssel enyhíthetők a panaszok. Aki gyermekkorától kezdve tej és/vagy laktózmentes életmódot folytat, hozzászokik ehhez az életmódhoz így felnőttkorában már nem okoz gondot a diéta tartása. Ha a későbbiekben alakul ki, kezdetben elégséges a laktózmentes étrend, amelyre a boltok kínálata bőséges, nagyon sok mentes termékeket találhatunk, szinte mindent lehet fogyasztani, helyettesíteni, amiknek az íze ugyanolyan, mit a rendes tejtermékeknek, valamint az éttermek fogásai között biztosan találunk érzékenységünkkel is ehető ínyencségeket. A tej teljes kihagyása azonban már nehezebb téma. A növényi eredetű termékekkel lehetőségünk van a hasonló ízeket pótolni, itt már nem mindent lehetséges, például a túrót egyáltalán nem lehet helyettesíteni. Sütésnél, főzésnél a tej helyett használhatunk rizstejet, aminek nincs utóíze, vagy vizet. Gyermekkorom óta laktózérzékeny vagyok, ami ahogy idősödtem, kiegészült tejérzékenységgel, amivel nem lehetek teljesen biztos, mert a drága tesztek nem mutatják ki, viszont a tüneteim tankönyviek. Sokszor nehéz, ha elmegyek valahova, hogy nehogy megéhezzek, mert nem minden étteremben, boltban van lehetőségem olyan élelmiszert vásárolni, ami nem tartalmaz semmilyen tejszármazékot.
Az alábbiakban, a tejérzékenység mellett egyéb élelmiszerekre is érzékeny, volt joghallgatót kérdeztem.
Fejtsd ki kérlek, hogy mire vagy érzékeny, hogyan vetted észre, és mióta tudod ezt magadról?
dr.Végi-Rónai Klára: 18 éves koromban diagnosztizálták nálam a laktózérzékenységet, éveken keresztül csak a tejre voltam érzékeny, a savanyított tejtermékek, mint mondjuk a joghurt vagy a sajt semmilyen tünetet, semmilyen problémát nem okoztak. 30 éves koromra, a második terhességemen túl kezdtem el felfedezni, hogy a tej fogyasztása egyéb tüneteket is okoz, már a laktózmentes tejjel is problémám volt, illetve a sajt és túró is tüneteket okozott. Ez a hasi panaszokon túl, elég durva bőrtünetek kialakulását is jelentette. Néhány hónap eliminációs diétát követően a tüneteim enyhültek, de nem szűntek meg. Ekkor egy tojáshabos sütemény készítése után eszméltem, hogy talán a viszketést a nyers tojáshab elfogyasztása okozta. Tudatosan elkezdtem figyelni, hogy a tojásfogyasztás okoz-e nálam problémát, és a tojás elhagyása megszüntette ezeket a panaszaimat. Ezek után lavinaszerűen újabb és újabb tünetek jelentek meg, így amikor a tojást a süteményekben mogyoróvajjal próbáltam helyettesíteni akkor az arcbőröm hevesen reagált, és nemcsak én tüneteltem, hanem a szintén tejérzékeny húgom is. Ezen tény és a napokkal későbbi visszaellenőrzésem miatt, (azaz, hogy ismét mogyoróvajat fogyasztottam, és ismét tüneteltem) bebizonyosodott, hogy a mogyoróvaj volt. Egy másik alkalommal próbálkoztam, hogy sörélesztőpehely és napraforgómag felhasználásával egy parmezán sajt ízű helyettesítőt hozok létre, de akkor is problémákat okozott az olajos mag. A legvégső allergén pedig a szója illetve a szójalecitin. Ezt is véletlenül fedeztem fel. Egy vegán workshopon vettem részt, ahol tofuból készítettünk tejfölt, amit meg is kóstoltam, és másnapra újra megjelentek ezek a tüneteim: az arcbőröm nagyon pattanásos lett, dekoltázsom kivörösödött és elképesztően viszketett és a hasi panaszok is megjelentek. Ettől kezdve a szója is tiltólistás. Szóval a tejre, tojásra, szójára és az olajos magvakra vagyok érzékeny, ezek közül a tej és tojásérzékenységet vérvétellel igazolták is. Sajnos nemcsak akkor okoznak panaszokat a fenti összetevők, ha az ételek tartalmazzák, hanem akkor is, ha olyan gyárban csomagolták vagy készítették, ahol ezen összetevők előfordulhatnak, azaz „nyomokbanosak” vagy „tartalmazhatosak” a termékek.
Mennyiben és miben másabb egy tej és laktózérzékeny ember élete?
dr.Végi-Rónai Klára: Az étkezés terén hatalmas gondokat okoz. Gyógyszerszedésnél is oda kell figyelnem, nehogy nagyobb bajt okozzon a beszedés, mint amekkorát a be nem szedés okozna. A tej, tojás, olajos magvak és szója kihagyása miatt cukrászdába nem tudok menni, vagyis ott enni. Étteremben sem ehetek. Leginkább a saját főztömben bízom, édesanyáméban és a sógornőmében, ők figyelnek rám, ránk. Rengeteget olvasom a termékek összetevőinek listáját.
Főzésnél, sütésnél elengedhetetlen alkotóelem a tej. Hogyan tudod ezt pótolni?
dr.Végi-Rónai Klára: Saját magam készítem rizs, víz, vaníliaaroma és cukor felhasználásával a rizstejet, a tejet 1:1-ben, azzal helyettesítem. Még az élesztő is felfut benne, sütéshez, főzéshez kiválóan használható.
Mit gondolsz kinek könnyebb, aki születése óta tejérzékenységgel, laktózérzékenységgel küzd, vagy akinek későbbiekben alakult ki?
dr.Végi-Rónai Klára: Talán annak könnyebb, aki születése óta ezzel él. A gyermekeim még sosem ittak nyers tejet, így nem hiányzik nekik az íze, igaz nekem sem, de a camembert sajt sokkal inkább és a túró.
3 gyermek édesanyja vagy, ők örökölték tőled? Hogy tudod számukra a csokoládét pótolni?
dr.Végi-Rónai Klára: Örökölték sajnos mind a hárman. Náluk más tüneteket is okoz, mint nálam, szójafogyasztás estén a 3 éves ikreimnél hányás jelentkezik, persze a viszketés, hasmenés és komoly felső légúti panaszok is, Krupp-jellegű tünetek fordulhatnak elő. Igyekszem sok péksüteménnyel helyettesíteni számukra az édességet, szoktam próbálkozni csokoládé, fagylalt és jégkrémkészítéssel.
A Media Iuris nevében köszönöm az interjút!

Sziasztok, Rónai Blanka vagyok a Pécsi Egyetemisták Magazinjának egyik szerkesztője, valamint az PTE- ÁJK hallgatója. Írásaimban szívesen foglalkozok a mindennapok fontos eseményeivel, érdekes témákkal, kevesek által ismert helyek bemutatásával, szeretek interjúkat készíteni. Igyekszem széles körben tájékozódni, hogy minél színvonalasabb cikkeket tudjak közreadni. Próbálok minden héten aktuális vagy számomra fontos témával jelentkezni. Ha sikerült felkeltenem érdeklődéseteket, kövessétek írásaimat!