kornavirus_elleni_gyogyszer

Magyar fejlesztés a koronavírus elleni gyógyszerekben

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hatalmas újítás élén áll az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja, a pécsi virológusok közreműködésével. Kutatásuk eredménye a fehérjékben úgynevezett „hotspotok” azonosítása, ami rendkívüli lehetőségeket tárhat fel a modern orvostudományban. 

A SpotXplorer technológia lényegében hotspotként elnevezett célterületeket azonosít, amik segítenek kapcsolatot létesíteni a különböző fehérjék és a hozzájuk kapcsolódó molekulák között.
Azért nagyon hasznos számunkra ez a tudás, mert ezen elv alapján képesek lehetünk arra, hogy egy gyógyszer blokkollja egy kártékony fehérje aktivitását, vagy éppen megváltoztassa hibás működését.


A SpotXplorer a kódolt kötődési mintázatok segítségével nagyságrendekkel kevesebb molekula átvizsgálásával képes eljuttatni minket egy hatékony vegyület elkészítéséhez. A technikával olyan egyedülálló molekulakészletet hoztak létre, amelyből legalább egy molekula mindenképp kapcsolódni tud a szervezet szinte bármelyik fehérjének hotspotjához. Így lett az eddig 50%-os kötődési mintázat ismeretünkből 90%. 

Ahogyan minden hétköznapi értelemben vett hotspotnál (pl. wifi), a fehérjék esetében is korlátozva van a hatótávolság. Pontosan ezért szükséges tudnunk helyzetüket. Az alábbi oldalon olvashatjátok el a hivatalos tanulmányt és a technológia működését.

kornavirus_elleni_gyogyszer

A magyar kutatókkal amerikai, lengyel, osztrák, angol és szlovén csoportok dolgoztak együtt. A céljuk nem csak a már használatban lévő és ismert gyógyszerek általi kezelés hatékonyabbá tétele, de új betegségeket hordozó fehérjéken történő alkalmazás is. Ilyen többek között a leukémiai gyógyszeres kezelésben az SETD2, vagy a COVID19 okozta fertőzésben résztvevő 3CLpro illetve NSP3 fehérjék, ahol szintén jól kapcsolódó molekulákat fedeztek fel.

A kutatásuk igen hasznosnak bizonyult, remélhetőleg a közeljövőben már találkozhatunk ezen tudás felhasználásával, modern orvostudomány alatt futva.

 

források: 1,2,3,4