koronavirus-ellato-kozpont-nover-interju

A Vörös zóna – Interjú a Pécsi Koronavírus Ellátó Központ ápolónőjével

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A jelenlegi helyzetben nem lehet eleget hangsúlyozni az ápolók, orvosok, rendőrök, szociális munkások, valamint az emberek mindennapi szükségleteit kiszolgáló tevékenységet végző személyek munkájának fontosságát. Ezek az emberek, mindannyiunk számára új és ismeretlen helyzetben próbálják a legjobbat nyújtani, nap mint nap, ami sokszor emberfeletti erőt igényel, ezért nem véletlen a mindennapi hősként való emlegetésük.

A továbbiakban a pécsi Koronavírus Ellátó Központ egyik ápolónőjével, Frei Rékával készített interjúmat olvashatjátok. Réka Pécsett szerzett szakápolói képesítést és immáron két éve dolgozik ápolónőként. A vészhelyzet kihirdetését követően a Koronavírus Ellátó Központban folytatja munkásságát.

INTERJÚ

Miért választottad az ápolónői pályát? Mi motivált?

Frei-RekaFrei Réka: Kiskoromtól kezdve volt bennem mindig is egy olyan érzés, amely arra késztetett, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Akkor még nem tudtam pontosan, hogy hol, milyen területen fogom tudni ezt megvalósítani. Később 15-16 éves koromban határoztam el, hogy ápolónő szeretnék lenni, ezen belül is felnőtt, idős betegekkel szeretnék foglalkozni. Ezután úgy alakítottam az iskolában a tanulmányaimat, hogy később érettségi után ilyen iskolába tudjam képezni magam.

Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy milyen kihívások elé néz az egészségügy a Covid-19 miatt?

Frei Réka: Először mi is bizonytalanok voltunk az új helyzet miatt, mint bármelyik ember. Nem ismertük a betegséget és azt, hogy milyen kihívások, elvárások elé nézünk, valamint abban sem voltunk biztosak, hogy egyáltalán alkalmasak leszünk-e az eddigiektől eltérő feladatkörök elvégzésére.

Mit gondolsz, nehezebb most az ápolók élete, ami a munkát illeti, mint a veszélyhelyzet előtt?

Frei Réka: Ez emberfüggő. A mi csapatunk nagyon színes. Vannak, akik olyan munkaterületről érkeztek a Klinikai Központon belül az újonnan kialakított Koronavírus Ellátó Központba, akik az eddig megszokott munkakörnyezettel, feladatkörökkel, a korábban megszokott osztályok speciális feladataival nagyban más helyzettel találkozhattak, mert eddig gyerekekkel foglalkoztak vagy éppen ambulancián dolgoztak. De mindezek ellenére összetartunk, mindenki hasznosítani tudja az eddig megszerzett tapasztalatait, tudását. Ezen az általános tudáson kívüli, egyéb egyéni képességek a csapat számára abszolút csak előnyöket jelenthetnek. Bátran kijelenthetem, hogy nagyon jó és felkészült csapatot alkotunk, akik kiválóan helytállnak a jelenlegi helyzetben.

A közvetlen környezetedben mit tapasztalsz, betartják az emberek az intézkedéseket, előírásokat?

Frei Réka: A munkahelyen nagyon szigorú szabályokat kell betartanunk. Ez vonatkozik a védelmi eszközök használatára – a betegek, családtagjaink, valamint a saját magunk védelmének érdekében -, a megfelelő higiénés kézfertőtlenítésre és a hulladékkezelésre is egyaránt. Az otthoni környezetemben is szerencsére jó tapasztalataim vannak. A rokonok és barátok körében egyaránt azt figyeltem meg, hogy mindenki lelkiismeretesen betartja a szabályokat. Az utcákat megfigyelve, a közterületeken még elszórtan sajnos lehet látni egy – két embert, akik nem veszi eléggé komolyan a szabályokat, de ezt sajnos nem lehet teljesen kiküszöbölni. Ez fejben dől el, és egyéni hozzáállás kérdése.

koronavirus-ellato-kp

Koronavírus Ellátó Központ Pécs – Forrás: pecsma.hu

A mentálhigiéné fontosságát többen említik ebben az időszakban, te is kiemelten hangsúlyosnak tartod a pszichés jóllét megőrzésére irányuló kezdeményezéseket? Milyen tevékenységeket, módszereket ajánlanál?

Frei Réka: Véleményem szerint fontos, hogy az emberek ebben az időszakban is próbálják fenntartani az eddigi megszokott életüket, szokásaikat. Bizonyos keretek között szerintem ez meg is valósítható. Emellett esély van új dolgokat kipróbálni, új hobbikat találni, legyen az például a főzés, olvasás, barkácsolás, sportolás, mindezekhez rengeteg ötletet, tippet találunk az interneten. Ez az időszak a legalkalmasabb arra – a sok hátrány ellenére -, hogy az emberek kicsit jobban magukba tudjanak fordulni, a belső énjükre is figyelni – akár megismerni is, ha még eddig erre nem figyeltünk oda eléggé -, és önmagunkra kicsit több időt szentelni.

Szerinted milyen hatással lesz a jelenlegi helyzet a jövőre nézve?

Frei Réka: Remélem ez az időszak jó tanulópénz lesz az emberek nagy részének. Talán ezután jobban fogunk egymásra figyelni és ezáltal a későbbiekben minden más betegséget egyaránt komolyan fogunk venni.

Mit üzennél a leendő ápolóknak, akik ezt a pályát szeretnék választani?

Frei Réka: Nagyon örülnék, ha sok fiatal választaná ezt a szakmát. Ahogy minden szakmának megvannak az előnyei és hátrányai, úgy nincs ez másképp az egészségügyben sem. Nem mindig csak szép és pozitív eseményekkel találkozunk, de ettől csak erősebbek leszünk és nagyobb lendülettel vágunk bele a következő napba. Úgy gondolom, hogy akiben csak egy kis késztetés is van arra, hogy ezt a szakmát válassza, az bátran próbálja ki magát. Első sorban keressen egy olyan iskolát, ami neki megfelel, menjen el egy nyílt napra, vagy tájékozódjon az interneten, ismerősöktől, egészségügyi területen dolgozóktól, hogy lásson bele kicsit többet a szakma elvárásaiba is. Ezután, ha még mindig tetszik ez a terület, akkor kezdje el az iskolát, és még ezt követően is mondhatja, hogy neki ez mégsem tetszik, nem ezt szeretné a jövőben csinálni. Végtére is szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni és ha tényleg úgy érzi az illető, hogy ez az ő hivatása akkor nem fogja megbánni, az biztos. Mi minden pályakezdőt örömmel fogadunk és büszkén állítjuk, hogy ez egy csodálatos hivatás!

EZT OLVASTAD MÁR?  Ismerd meg a Pécsi Tudományegyetem új hallgatói mentorait VI. rész -Interjú a Természettudományi Kar mentoraival

Nem véletlen, hogy a kortárs művészet egyik legkiemelkedőbb alakja, Banksy új szuperhősei az egészségügyi dolgozók, „megelőzve” Batmant és Pókembert. A képen látható alkotása egy southamptoni kórházban nyújt inspirációt a mindennapokra, ezzel tisztelegve a veszélyhelyzetben helytálló minden szociális szférában tevékenykedő ember előtt.