virus-az-utcan

Vírus az utcán

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Napjaink legjelentősebb problémája a koronavírus kezelése és a vírus által előidézett új élethelyzettel való együttélés. Mindannyiunk életét befolyásolta a járvány megjelenése, amellyel a legtöbben önerejükből, saját döntéseik alapján meg tudnak birkózni. Ám számításba kell vennünk a társadalom azon csoportját is, akik nincsenek ilyen szerencsés helyzetben, így kérdéseket vet fel a kialakult helyzet hatása a hajléktalanok életére. A pécsi TÁMASZ Alapítvány igazgatóját, Fonyó Józsefet kérdeztem a hajléktalanszálló ellátottságáról és a járványügyi intézkedésekről.

FÉRŐHELYEK

Első és legfontosabb kérdésként a férőhelyek száma merül fel, hiszen Pécsett 1400 regisztrált hajléktalant találunk. Fonyó József elmondása szerint a tavalyi évben 1100-an éltek a szolgáltatásaik nyújtotta lehetőséggel. Ebből a legtöbben, mintegy 800 fő, a Nappali Centrum szolgáltatásait vette igénybe. A szállásnyújtó ellátásaik úgy állnak össze, hogy menedékhely típusú ellátásból 125 hely a férfiak, 20 a nők számára van fenntartva, a férfiellátásból 55 férőhely csak krízisidőszakban működik. Átmeneti szálló típusú ellátásból 29 férőhely a nők, 99 férőhely a férfiak számára áll rendelkezésre. Ezen kívül rendelkeznek 50 férőhelyes Hajléktalanok otthona ellátással. Ez összesen 323 férőhely, melyhez hozzáadódik krízisidőszakban 2 másik ellátó összesen 53 férőhellyel. Így mindent összevetve a téli időszakban Pécs városában 376 szállásnyújtó férőhelyről beszélhetünk.

Ez a mennyiség kielégítőnek is bizonyulna, ha nem merülnének fel egyéb szükségletek. Ezek pedig az idősödő, betegedő hajléktalan emberek esetében játszanak fontos szerepet. Számukra már nem elegendő a hagyományos ellátórendszer által nyújtott szolgáltatási paletta. Szükség van 24 órás ápolásra és folyamatos megfigyelésre. Ez 20 férőhelyen történik a 70 férőhelyes menedékhelyükön, valamint 14 férőhelyen az 50 fős átmeneti szállónkon, amelyet Lábadozónak hívnak. Ezekből a férőhelyekből kevés van, annak ellenére, hogy ezekre lenne a legnagyobb szükség. Ezen kívül a női menedékhelyből szintén keveset találunk, mivel a 20 férőhelyes menedékhelyen sokszor 28 – 30 személy alszik. Ennek bővítésére az idei évben nyílik lehetőség.

MI LESZ?

Jelen helyzetben fontos számításba venni a már kilátásba helyezett kijárási tilalom lehetőségét, mely felveti az élelmezési és egészségügyi ellátás kérdését. Az igazgató úr válasza alapján jelenleg a 200 fős Népkonyháról látják el szállásaik lakóit, valamint nagy segítségükre van az Élelmiszerbank Egyesület a felajánlott támogatásaikkal. Természetesen a járványhelyzetre tekintettel, szükségesek az ehhez hozzátartozó felszerelések. Minden igyekezetükkel próbálják megteremteni a munkatársak, legfőképpen az egészségügyi dolgozók számára a megfelelő védőfelszereltséget.  Ez elsősorban a kézzel, papírból és textilből készült maszkokat, valamint az alapkészletet mint a gumikesztyű és fertőtlenítőszer jelenti – tudtuk meg Fonyó Józseftől. A bentlakók közötti megbetegedésekről sem szabad megfeledkezni, hiszen a hajléktalanokra még veszélyesebb lehet a vírus. A TÁMASZ Alapítvány által meghozott intézkedések ennek lehetőségét próbálják lecsökkenteni. Ezért az elmúlt hét második felétől kizárólag munkavégzésre engedik ki a szálláson lévő ellátottaikat. Minden telephelyen fenntartanak egy elkülönítő szobát a lázas-beteg hajléktalanok részére, valamint folyamatosan fertőtlenítik az épületeiket.

Pillanatnyilag is több olyan nagyvárosról tudunk, ahol az otthontalanok az utcán élés mellett döntöttek és nem veszik igénybe a rendelkezésre álló szállásokat. Ez így van Pécsett is, ami nem feltétlenül célravezető a vírusos helyzetben. Az igazgató úr válaszából kiderül, hogy tavasz közeledtével egyre többen próbálják megoldani a mindennapjaikat a közterületeken. Most azonban csak azok vannak biztonságban, akik kalyibákban, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben próbálják átvészelni a helyzetet. Őket is rendszeresen felkeresik utcai szociális szolgálat munkatársai és visznek teát, vizet, takarót vagy amire éppen szükség van.

Az alapítvány a saját erejéből megvalósítható intézkedéseket haladéktalanul megteszi, ám ez egy nagyobb volumenű járvány idején nem biztos, hogy elegendő lesz. További kérdéseket vet fel az utcán maradó hajléktalanok helyzete az esetleges karantén idején, valamint a megfertőződöttek elhelyezése és kórházi ellátása. Ez maga után vonja a további egészségügyi felszerelés elégségességét és kielégítő mennyiségét mind a bentlakókra nézve, mind a helyszínen dolgozó szociális munkásokat tekintve. Ez utóbbi néhány létfontosságú témakör túlmutat a hajléktalanszállók kompetenciáin és felsőbb vezetésben meghozott döntéseket és támogatásokat igényel. Ezek nehéz kérdések, amelyek egyelőre nyitva állnak, hiszen alapítványként még nehezebb átvészelni a jelenlegi, szélsőséges helyzetet.

EZT OLVASTAD MÁR?  Miről is szól a Jurista Kupa? - Interjú Kálmán Martinnal

 

Kép forrása

 

1 thought on “Vírus az utcán

Comments are closed.