Környezetvédő bevásárlás – Miért ne műanyagban vásároljunk?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A bevásárlás a mindennapjaink részét képezi, hiszen mi sem egyszerűbb, mint hazafele menet gyorsan beugrani a boltba a vacsora hozzávalóihoz. A hipermarketekben mindenhol körülvesznek minket a túlcsomagolt élelmiszerek és a zöldség- illetve gyümölcsrekeszek mellett helyezkednek el a műanyagzacskók, amiket átlagosan 20 percig használunk, majd a szemétbe kerülnek.

Manapság egyre több, nagyobb üzletlánc buzdítja a vásárlóit a műanyagzacskók kerülésére és vászonszütyőket is találhatunk már a boltok polcain. Fontosnak tartom, hogy egyre elterjedtebbek legyenek ezek az alternatívák, mert az egyszer használatos műanyagok a fogyasztók és a Föld egyik legnagyobb ellenségei.

Az EU egy tanulmánya szerint a fogyasztók nagymértékben felelősek az óceánok szennyezettsége miatt. A top 10 műanyag termék, ami az óceánokban végzi nem más, mint:

  1. Vizespalackok és tetejük
  2. Cigarettacsikkek
  3. Fültisztító pálcikák
  4. Cukorpapírok és nassolnivalók zacskója
  5. Higiéniai termékek
  6. Műanyagzacskók
  7. Egyszer használatos szalvéták és szívószálak
  8. Műanyagpoharak és tetejük
  9. Lufik és a pálcájuk
  10. Műanyagtároló eszközök, például a gyorséttermi ételek csomagolásai

Nem minden esetben védhetjük magunkat azzal, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetünket. A műanyagot nem lehet folyamatosan újrahasznosítani, mindössze 2-3 alkalommal van erre csak lehetőség. Valamint, nem minden műanyag termék hasznosítható újra, a csomagolás hátulján található kis háromszögben található számok alapján tájékozódhatunk. Így láthatjuk, hogy a 3, 6 és 7 jelzéssel ellátott műanyag anyagok nem a szelektív kukába valóak.

Ebben a rohanó világban lehetetlen teljesen hulladékmentes életet élni, ami teljesen rendben van. „Nem néhány emberre van szükségünk, akiknek életmódja tökéletesen hulladékmentes, hanem több millióra, akinek ez tökéletlenül sikerül.” Nem okozhatunk magunknak amiatt lelkiismeretfurdalást, mert szeretnénk megenni egy zacskó chipset vagy éppen nem mindenkinek van lehetősége csomagolásmentes boltokban vásárolni. Mindenkinek a saját lehetőségeit kell felmérnie és átgondolnia, hogy mit tesz meg a bolygónk érdekében.

Először annak szeretnék néhány tanácsot adni, aki még nem érzi magát készen arra, hogy ellátogasson egy csomagolásmentes boltba vagy nincsen ilyen üzlet a környékén.

– A legegyszerűbb a műanyag nejlonzacskókat lecserélni. Amikor valamiből csak néhány darabot veszünk nem is szükséges beletenni zacskóba. Ha mégis jobban éreznénk magunkat a használatától, érdemes beszerezni néhány vászonszütyőt. Ezeket akár mi magunk is megvarrhatjuk régi anyagokból, de sok üzletben készen meg is tudjuk vásárolni őket (pl.: Penny, Spar)

– Figyeljük meg, hogy mibe van csomagolva a termék. A konzervdoboz is egy könnyen újrahasznosítható anyag, valamint az üveg is a végtelenségig újrahasznosítható, pláne akkor, ha nem a kukába kerül, hanem otthon tárolunk benne, pl. fűszereket. A kartonpapírba csomagolt élelmiszer is még mindig sokkal jobb választás, mint a műanyagba csomagoltak. Ezzel azonban vigyázni kell, mert a kartonon belül találhatunk még egy plusz réteg műanyag fóliát. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy a fülünkhöz emelve megrázzuk a terméket és hallani fogjuk, ha pl. a rizs csak a dobozban van vagy még egy műanyag anyagban.

EZT OLVASTAD MÁR?  Környezettudatos ötletek kezdőknek

– Kerüljük a pékáruknál is az olyan zacskókat, amiknek a hátulja papírból, míg az eleje műanyagból van. Általában egyszer használjuk csak őket és mivel kevert anyag (a papír és a műanyag), nehéz vagy egyáltalán nem is lehet újrahasznosítani őket.

– Azokat a termékeket se vásároljuk meg (ha nem muszáj) amiken az van feltüntetve, hogy lebomló műanyag, mert Magyarországon egyelőre nincs ilyen eljárási lehetőség, hogy ezeket az anyagokat újra lehessen használni, így még csak a szelektív kukába se kerülhetnek.

A csomagolásmentes boltok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a felesleges csomagolóanyagokat elkerüljük. Itt írtam Pécs első csomagolásmentes boltjáról, ami nagyon jó lehetőség arra, hogy kipróbáljuk ezt a fajta bevásárlást.

– Mielőtt elindulunk a boltba, tegyünk el magunkkal elég tárolóeszközt (akár kis üvegeket a fűszereknek, régi műanyag dobozokat, vászonszütyőket), hogy a helyszínen ne legyünk gondban.

– A Zöld Blokkban könnyű dolgunk van, mert a kedves eladó elvégzi helyettünk a „piszkos munkát”. Azonban, például a fővárosi csomagolásmentes boltokban, mi magunknak kell lemérünk az üvegünket, dobozunkat. Ezt követően ráírni, hogy milyen súlyú, majd mi merjük bele a kiválasztott élelmiszert a tárolóba.

Akár hipermarketes bevásárlás, akár csomagolásmentes üzletről legyen szó, én ajánlom a bevásárlólistát. Így elkerülhetjük a felesleges dolgok felhalmozását és még pénzt is spórolhatunk vele.

A legfontosabb, hogy bármit is vásárolunk, ne érezzünk lelkiismeretfurdalást, mert valami be van csomagolva. Nem vonhatunk meg mindent magunktól. Valamint az olyan alapvető dolgok, mint például a gyógyszer teljesen természetes, hogy megvásároljuk, legyen akárhogyan is csomagolva, mert az egészségünk az egyik legfontosabb, hiszen anélkül nincsen semmi.

Képek forrása:  Humusz szövetség

 

1 thought on “Környezetvédő bevásárlás – Miért ne műanyagban vásároljunk?

Comments are closed.