Korai érkezők – A koraszülöttek

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

„De mi van azzal, aki hip-hop korán kezdi az életet? Most viszik az újszülöttet, aki korábban érkezett.”

Úgy gondolom, ha valaki meghallja azt a szót, hogy „terhesség”, pozitív jelzők jutnak az eszébe. Nemcsak egy gyermek szüleik, hanem egy új család is, telis-tele szeretettel egymás iránt, akik alig várják, hogy az új kis élet végre megérkezzen a családba és örömmel illetve új kihívásokkal töltse tele.
A zavartalan terhesség általában 38 hétig tart a fogantatástól (hossza 255…266 nap), vagyis kb. 40 hétig az utolsó menstruációs időszak végétől. A WHO meghatározása szerint a normális szülés a terhesség 37. és 42. hete között következik be. A 37. hét előtt koraszülésről, a 42. hét után túlhordásról van szó., azonban vannak olyan esetek, amikor a babák valamilyen oknál fogva előbb érkeznek meg erre a világra.
A terhesség kilenc hónapja alatt a magzati fejlődést nagyjából két szakaszra lehet osztani: az első két hónapban az embrionális szakasz, majd ezt követi a magzati szakasz. A magzati szakasz kezdetével lényegesen lecsökken a spontán vetélés veszélye (minden száz felismert terhességből 12–15 végződik vetéléssel a terhesség első felében). Az embrionális kor végére felismerhetők a születendő gyermek főbb szervei, mint a kezek, lábak, az agy, belső szervek, stb. A magzati korszak kezdetén a magzat általában 30 mm hosszú, a szívverése kivehető az ultrahangos készüléken, tudja a fejét biccenteni és a testét mozgatni.
A magzat agyának aktivitását a terhesség 5. és 6. hetében lehet először észlelni, bár ekkor még ez nem jelenti a tudatosság kezdetét. A szinopszisok a 17. hét körül kezdenek kialakulni és a 28. héttől nagy ütemben szaporodnak, egészen a szülés utáni 3–4. hónapig. A 24-25. körül a koraszülött magzat, igaz csak intenzív ellátással, de már életképes marad.
Tehát koraszülöttnek azok a babák számítanak, akik a 37. hétnél előbb születnek meg. Magyarországon a születések számának 11%-a számít koraszülésnek, szerencsére ez a szám már évek óta nem emelkedett.
A tudomány ma sem tudja pontosan megmondani, mik is azok az okok, amik a korai születéshez vezethetők vissza. Vannak az anyán és a magzaton kívül álló okok, amelyek kivédhetetlenek, azonban az is tény, hogy nagyon sok minden a várandóson múlik. Ilyen ok például az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a drogfogyasztás. A húgyúti fertőzésekkel és a gyulladásos megbetegedésekkel is vigyázni kell, ugyanis ezek is előidézhetnek korai érkezéseket.

EZT OLVASTAD MÁR?  Döntöttek! Modellt vált a PTE!

A koraszülötteket súlyuk alapján sorolják be három csoportba, amelyet a WHO vezetett be. 1000 gramm alatti babákat extrém alacsony súlyúaknak, az 1000-1500 gramm közöttieket igen kis súlyú újszülöttnek nevezi. Szerencsére a legtöbb koraszülött a WHO harmadik kategóriájába esik: kicsit korábban érkezik ugyan, de 1500 – 2500 grammal jön világra. Szerencsénkre a modern orvostechnika lehetővé teszi, a nagyon alacsony súlyú (1000 gramm alatti) babák szövődménymentes felépülését is. Ebben azonban fontos szerepet játszik az első nap illetve a folyamatos anyatejes táplálás is, ami azonban igencsak nehéz és nagyon kevés táplálékot képesek fogyasztani.
Nehezíti a körülményeket az is, hogy ezek az újszülöttek nagy általánosságban, valamilyen légzőszervi, bélrendszeri vagy érzékszervi problémákkal küzdenek. Illetve ebben az időszakban igencsak fogékonyak a fertőzésekkel szemben, ezért az anyatej számukra olyan, mint egy védőoltás, melyben mindenféle immunerősítő megtalálható, amire szükségük van a fejlődéshez.

Sajnos az emberek nagyon keveset tudnak a koraszülésről, pedig már népbetegségnek számít. Azonban ennek megakadályozása érdekében, november 17-ét a koraszülöttek világnapjává nyilvánították. Ekkor Magyarországon szinte minden épület, egyes hidak, tornyok lilába borulnak, ugyanis ez a szín jelképezi a csöppségeket, akik minden nap hősként küzdenek.

A világ legkisebb súlyú újszülöttje most öt hónaposan, egészségesen hagyhatta el a kórházat. Az Iowai Egyetemen vezetett nemzetközi nyilvántartás szerint a 245 grammal született baba a legkisebb, életben maradt újszülött a világon, de az nem zárható ki, hogy voltak nála kisebbek is, akikről a nyilvántartást nem értesítették. A kislányt decemberben segítették világra az anya terhességének 24. hetében császármetszéssel a San Diegó-i Sharp Mary Birch Kórházban. Az anyát azután vitték kórházba, hogy rosszul lett: terhességi toxémiát állapítottak meg nála, ami veszélyeztette a baba és az anya életét is, ezért sürgősségi császármetszés mellett döntöttek. Az orvosok a szülés után azt mondták az édesapának, hogy talán egy órája lesz a lányával, amíg életben marad. Azonban az egy órából kettő lett, aztán 1 nap, aztán pedig egy hét.