Költő az emberi arc mögött

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Talán sokan gondolkodtatok már azon, hogy a költők, írók élete nemcsak a vers írásával és a regények felejthetetlen élményeinek kitalálásával telt. Ők is ugyanúgy voltak szerelmesek, ugyanúgy volt családjuk és ugyanúgy megküzdöttek az élet mindennapi problémáival. Sok ki nem mondott gondolat rejtőzik egy-egy pedánsan megfogalmazott vers mögött. Engedjétek meg, hogy pár percre visszamenjünk az időbe, és meglessük, mennyi új dolgot fedezhetünk fel az ő életükbe.

Ady Endre

Ady Endre neve mindenki számára ismert, hiszen a nőkkel való kapcsolata, és a párizsi kalandok sokak számára mély nyomot hagynak irodalmi tanulmányaik alatt. Ady legnagyobb szerelme Diósyné Brüll Adél volt, aki számos versét ihlette. Ilyen például a Héja nász az avaron, illetve az Elbocsátó szép üzenet is. Ezzel azt hiszem nem mondtam újat nektek. Viszont Léda és férje nyitott házasságban élték életüket. Ezért Diósy Ödön egyáltalán nem bánta, hogy felesége „félrelép”, sőt egy alkalommal még egy hajóútra is befizette őket. 9 hónappal az út után Léda sajnálatos módon halott kislányt hozott a világra, akinek ugyanúgy hat ujja volt, mind Adynak. 

Babits Mihály

Babits Mihály nevét ezerszer hallotta már mindenki. Van, akinek súlyos betegsége miatt bekövetkezett halála jut eszébe, van, akinek a Nyugat szerkesztése 1941-ig, van, akinek a Jónás könyve és vannak olyanok, akiknek a filozófiai sokszínűsége. Híres volt a kortársai között is, de azt tudtátok, hogy Ady Csinszkájával is kapcsolata volt? Csinszka fiatalon házasodott és fiatalon is vált özveggyé. Nehéz lehetett ennyi idősen elveszíteni a szerelmét, és magányosan sem akart maradni. Kapcsolatuk nem igazán mélyült el, 1 év után Csinszka is férjhez ment és Babits is elvette Török Sophie-t.

TÖRÖK SOPHIE, BABITS ILDIKÓ ÉS BABITS MIHÁLY ESZTERGOMI HÁZUK KERTJÉBEN (Esztergom, 1930. július 6.), fotó: Tanner Béla – Országos Széchényi Könyvtár/ Kézirattár: Fond III/2289/111

Radnóti Miklós

Radnóti Miklós személy szerint az egyik legnagyobb kedvencem. Nehéz sorssal indult, hiszen születésekor édesanyja és ikertestvére is meghalt. Ez a veszteség egész életét végigkísérte. Azt viszont mindenki tudja, hogy felesége Gyarmati Fanni (1912-2014) volt. Fiatalon ismerkedtek meg, és szerelmük mondhatni a sírig tartott. Gyarmati Fanni és Radnóti szerelme nem volt felhőtlen. Sajnálatos módon közös gyermekük nem született. Fanni akárhányszor terhes lett, mindig megszakíttatta, ezért gyerek nélkül élték házas életüket. Radnóti hamar meghalt, mindössze 35 éves volt. Zsidó származása a II. világháborúban nem igazán volt egy jó pont. Felesége 7 évvel ezelőtt hunyt el, több mint 100 évesen, és hűségét egy pillanatra sem tagadta meg, ahogy az esküvőn meg is ígérte.

Talán megfogalmazódik bennetek néhány kérdés. Talán elszomorít titeket a tény, hogy Fanni és Radnóti nagyon kevés időt tölthetett együtt házasságban. Elszomoríthat bennünket az is, hogy Ady és Léda egyetlen közös gyermeke is meghalt. Mi lehet az oka annak, hogy eme nagyszerű költőknek nem adatott meg a gyermek ajándéka? Sajnos erre a kérdésre nem tudunk megfelelő választ adni, de eltölthet az öröm bennünket, hogy a nehéz sorsuk ellenére nem adták fel, és küzdöttek tovább.

József Attila

József Attila szintén nem egy tökéletes családból származott. Gyermekkorában nagyon sokat szenvedett. Apja korán elhagyta őket. A család úgy tudta munkát keresni megy Amerikába, viszont később megtudták, hogy új asszony lépett az életébe, akivel közös gyermekeket vállaltak Romániában. Nehezen tudtak megélni, és a gyerekek nevelőszülőknél is voltak többször. Az édesanya 1914 vége felé kezdte mutatni a betegségének jeleit. Kiderült, hogy méhnyakrákban szenved. Pár évre rá el is hunyt. József Attila nagyon sokszor érezte magát magányosnak, öngyilkosságot is megkísérelt. 1928 őszén megismerkedett Vágó Mártával, akivel nagyon jól érezte magát. Nagyon nagy volt a szerelem köztük, és sok versét ihlette Márta. Már a házasságukat tervezték, de a lány apja próbára akarta tenni szerelmüket, ezért Attila szerelmét Londonba küldte tanulni. 1 évig leveleztek folyamatosan, majd Márta belátta, hogy Attila nem alkalmas a biztos családi élet megteremtésére. A költő számára ez is mély nyomot hagyott az életében. A Nincsen apám se anyám című verseskötetet Vágó Józsefnek ajánlotta.

Vajon mi haszna származhatott Márta édesapjának abból, hogy ezt a szép, igazi idilli szerelmet szétválassza? Vajon ez is közrejátszhatott József Attilának az öngyilkosságához? 

Rengeteg kérdést tehetnénk fel a magyar irodalom nagy alakjaival kapcsolatban, de igazi választ csak maguktól a személyektől kaphatnánk. Az utókor csak találgatni tud verseikből, és más műveikből, hogy az életük tulajdonképpen, hogy is ment, valamint csak következtetéseket tudunk levonni. Talán megérzésünk vezérel minket abban, hogy megfejtsük milyen rejtett üzenetet hordozhat egy-egy jól megfogalmazott költemény. 

Források: kiemelt, kép 1, kép 2, kép 3, kép 4

Forrás 1 Nyáry Krisztián: Így szerettek ők I. kötet