Elkezdődtek Pécsen is a kollégiumok kiürítései

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A veszélyhelyzetre való tekintettel Magyarország Kormánya elrendelte a felsőoktatási intézmények kollégiumainak kiürítését. Az előző (tavaszi) kiköltözéssel ellentétben a távozáskor most nem szűnik meg a kollégiumi jogviszony, hanem csak átmenetileg felfüggesztésre kerül. Amint a járványügyi veszélyhelyzet elmúlik, és meghozzák a feloldó intézkedéseket, a kollégisták visszaköltözhetnek férőhelyeikre.

Koltai Arnoldot a PTE EHÖK elnökét kérdeztük a kollégiumok ideiglenes elhagyásával kapcsolatban.

A PTE operatív stábjának tagjaként mit gondolsz, miért volt fontos jelen helyzetben a gyorsaság és szervezettség?

Koltai Arnold: Miniszterelnök úr hétfői bejelentését követően nyilvánvalóan minden hallgató feszült figyelemmel várta a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos részletszabályok megjelenését. Ebben az információs vákuumban azt gondolom, nem kell hangsúlyozzam a gyors és korrekt tájékoztatás fontosságát. A mostani időszakban mind a jogszabály adta lehetőségek, mind a tavasszal szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy a hallgatók részére egy kiszámítható, tervezhető időszakot tudjunk biztosítani a hazaköltözéshez.

Hogy fogadták a kollégium elhagyásának hírét a pécsi egyetemisták?

Koltai Arnold: A hozzám eljutott visszajelzések vegyesek. Vannak olyan hallgatóink, akik egy ideje számoltak ezzel az eshetőséggel, míg másokat váratlanul érintett. Egy biztos, hogy azon hallgatóink, akik esetében a hazaköltözés nem lehetséges egészségügyi, egzisztenciális, vagy egyéb tényezőt figyelembevéve, a kollégiumi férőhelyük a továbbiakban is biztosított lesz.

A kollégiumi férőhelyek elhagyásakor, valamint a kollégiumból való kijelentkezéskor az alábbi dolgokra kell figyelni: 

  • Minden hallgatónak el kell hagynia a kollégiumot legkésőbb 2020. november 15-e 16:00 óráig, kivéve annak, aki a rektori méltányossági kérelem pozitív bírálata okán vagy különleges jogviszony miatt ez alól mentesül. A mentesítéssel nem rendelkező hallgatók kollégiumi jogviszonya ekkor automatikusan felfüggesztésre kerül.
  • A kijelentkezést a NEPTUN tanulmányi rendszerben létrehozott online felületen kell intézni.
  • A jogviszony felfüggesztése alatt a hallgató mentesül a kollégiumi díj fizetése alól.
  • A szobákból nem szükséges a teljes kiköltözés, elég csak a személyes, illetve a digitális oktatáshoz szükséges tárgyakat elvinni, de az értéktárgyakat mindenképpen el kell távolítani a szobából.
  • A blokkokban az elektromos eszközöket áramtalanítani kell, kivéve a hűtőgépet (viszont azt teljesen ki kell üríteni).
  • A szobákat kitakarítva kell hagyni, a szemetet ki kell vinni.
  • Távozáskor a kulcsokat nem kell leadni.
  • Külföldi hallgatóknak, rektori méltányossággal rendelkező hallgatóknak, egészségügyben önkéntes munkát vállaló hallgatóknak, illetve az OMSZ munkatársainak az egyetem korlátozott számban férőhelyet biztosít.

A folyamatosan frissülő kollégiumi információkról a http://pteehok.hu/hirek/tajekoztato-a-pte-kollegiumainak-ideiglenes-elhagyasarol oldalon olvashattok!