Kollégiumi jelentkezés menete

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1

A nyár második fele válik igazán izgalmassá a gólyák számára. Július 22-én lesz idén az a bizonyos nagy nap az életükben, amelyen mi is izgulni fogunk velük, értük. Van, aki a Pont Ott Parti keretein belül, van, aki máshol, de tudomást szerez arról, melyik felsőoktatási intézményben kezdheti meg a szeptembert.

Ezzel azonban nem ér véget az egyetemmel kapcsolatos teendők sora, sőt. A sikeres felvételit követően számos elintézendő ügy vár Rátok, amelyekhez elengedhetetlen a határidők betartása és a megfelelő papírok beszerzése. A lakhatás talán az elsődleges dolog az összes közül, így a kollégiumi jelentkezéssel kapcsolatos információkat mindig figyeljétek, nehogy lecsússzatok valamiről!

Hol?

A kollégiumi jelentkezéssel kapcsolatos információk a pteehok.hu oldalra fognak kikerülni a ponthatárok kihirdetése után pár nappal. Folyamatosan frissítik a tudnivalók listáját, esetleges határidővel kapcsolatos változásokat, így érdemes időközönként ránézni az oldalra. 

Mikor?

A kollégiumi eljárás a pályázati felhívás megjelenésével egyidőben kezdődik meg hivatalosan. Addig lehetőséged van áttanulmányozni az EHÖK által összeszedett gyakran ismételt kérdéseket. Találtok benne a pontszámításra és a szociális űrlapra vonatkozó információkat is, utóbbi segít eligazodni a kitöltendő űrlappal kapcsolatban. A Neptun-kódjaitok egy kis idővel később érkeznek meg majd postán, ezután veheti kezdetét a tényleges jelentkezés. 

Hogyan?

A jelentkezés elektronikus úton, Neptunon keresztül fog lezajlani. A kollégiumokat ki kell választanod, a neked tetsző sorrendbe kell rendezned. Amennyiben Pécsett kezded meg tanulmányaidat 6 kollégium közül tudsz választani: Boszorkány Kollégium, Jakabhegyi Kollégium, Szalay László Kollégium, Szántó Kollégium, Laterum Kollégium és Damjanich Kollégium. Vidéki képzőhelyeinken, Szekszárdon, Zalaegerszegen, Szombathelyen és Kaposváron is lehetőségetek van a kollégiumi férőhely elnyerésére. 

A sorrenden később is van lehetőség változtatni. Ezután következik a szociális űrlap kitöltése. Mivel az űrlap minta, illetve a hozzá tartozó kitöltési útmutató már a jelentkezés megindulása előtt elérhető a honlapon, ezért igyekezzetek alaposan átolvasni őket és a szükséges papírokat minél előbb szerezzétek be. A kérvény leadását a Neptun rendszerben tudjátok véglegesíteni.

Fontos, hogy a kérvényt ki kell nyomtatni és a megfelelő helyen aláírni, különben a pályázatotok érvénytelen!

A kinyomtatott pályázatot a szükséges papírokkal, igazolásokkal együtt el kell elpostázni a PTE EHÖK címére: 7622 Pécs, Vasvári Pál utca 4.; illetve személyes leadásra is lesz lehetőségetek. Ha mindent megfelelően kitöltöttetek, leadtatok és elpostáztatok, akkor nincs más dolgotok, mint várni a besorolási döntésről szóló e-maileket. 

kollégium

Milyen papírok?

Mint említettem, a szociális űrlap kitöltéséhez szükségetek van bizonyos papírokra. A kitöltési útmutató részletesen leírja milyen dokumentumokat és honnan kell beszereznetek, de nézzünk meg néhányat itt is. A Kormányablakban tudjátok kérvényezni az egy lakcímen élőkről szóló igazolást. Lehetőséghez mérten név szerint legyenek felsorolva az együtt lakók, azonban, ha ez nem megoldható, akkor az ott lakók lakcímkártyáinak másolatára is szükség van.

Ha már az egy lakcímen lakó személyeknél tartunk. Szükség van a pályázóval egy lakcímre bejelentett személyekre vonatkozó adatokra is. Kiskorú vagy tanköteles testvérek esetén elegendő a születési anyakönyvi kivonat másolatát csatolni, 16 év feletti nappali tagozaton tanulmányokat folytató személy esetén pedig hallgatói jogviszony igazolásra van szükség. 

A háztartás dolgozó tagjainak be kell szerezniük az utolsó 3 havi nettó jövedelemről szóló dokumentumot, melynek eredeti példányát kell majd elpostázni az egyetemnek. Szociális és más ellátásokra vonatkozó papírokat (ide tartozik például a családi pótlék, árvaellátás, munkanélküli segély, gyermeknevelési támogatás stb.) az ezzel foglalkozó hivatalos szervtől kell kérvényezni.

Fontos pontja a jelentkezésnek a lakhely és a képzés helye közötti távolság, ezt az EHÖK által megadott módon kell majd igazolni. Kaphattok pontot, ha valamilyen speciális diétát kell követnetek, esetleg szemüveget vagy kontaktlencsét viseltek, ezekben az esetekben orvos által kiállított igazolásra lesz szükség, ugyanúgy, mint más egészségügyi állapotot érintő kérdések igazolásánál is. 

Semmiképpen ne feledkezzetek meg a 4. számú melléklet kinyomtatásáról és kitöltéséről! A nyilatkozat azt foglalja magában, hogy az űrlap során megadott, a pályázóval egy lakcímre bejelentett személy jövedelmére vonatkozó adatok megfelelnek a valóságnak.

Az 5. számú mellékletre akkor lesz szükségetek, ha önhibán kívüli dokumentumpótlásra lenne szükségetek. A fent említett két mellékletet a kitöltési útmutatóban fogjátok megtalálni. 

Ha segítségre van szükségetek, az EHÖK oldalán megadott telefonszámokat, e-mail címeket bátran kereshetitek, örömmel állnak majd a segítségetekre. 

A kollégiumokra vonatkozó, azokat bemutató cikkeket a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál is olvashattok, illetve érdemes a PTE EHÖK oldalát böngészni az információkért, hogy a legmegfelelőbb sorrendet tudjátok kialakítani. Remélem cikkemmel tudtam egy kis eligazítást adni nektek, Mindenkinek sikeres felvételit kívánok a jövőben! 

Forrás: 1, kiemelt, kép1

2 thoughts on “Kollégiumi jelentkezés menete

Comments are closed.