pecsi-kocsmak-pecsi-egyetemistak

Kocs-Mák

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az egyetemista élet fontos része, hogy este melyik bárban vagy kocsmában töltsük el az időt. Ennek eldöntésében szeretnénk segíteni jelen cikkünkkel, mind azoknak, akik még nem jártasak ezeknek a helyeknek a felderítésében. Mind pedig azoknak, akik már törzsvendégnek mondhatják magukat néhány helyen, hiszen a pécsi vendéglátó egységek mindig tartogatnak néhány meglepetést.

Szabadkikötő

A Király utca végén található kocsma, könnyedén megközelíthető a Tudásközpontból és a Szalay kollégiumból. Korábbi cikkünkben, a Bölcsész kisokosban említettük, hogy ez a vendéglátóegység ad otthont a Millenium által rendezett techno buliknak, valamint élőzenével és koncertekkel is színesítik a hely atmoszféráját. Ezen felül, az egyetem által szervezett zen session-ök néhány alkalommal itt tekinthetők meg. Stílusát tekintve az alternatív vonalat képviseli a pécsi kocsmák többségéhez híven, valamint otthonos hangulatot termet a helység hátsó részében berendezett télikert. A hangulatával ellentétben az árak nem az átlag egyetemisták által közkedvelt kocsmához mértek. Cserébe azonban kapható csapolt kézműves sör és étek egy-egy fárasztó nap után. Mindenkinek ajánlom, akár egy spontán sörözésre a barátokkal, akár egy előre szervezett csocsó bajnokságra, hiszen a hely bérelhető pincehelyisége mindenki előtt nyitva áll.

Nappali

nappali-pecsi-egyetemistak-magazinja

Nagyjából a Király utca közepén elhelyezkedő bár, a slam poetry otthona vírus mentes időszakban. Az egyik legközkedveltebb hely az egyetemisták körében, amely abból is jól látszik, hogy hajnali kettőkor is a Nappali vendég seregétől hangos a Király utca. Nem is csoda, hiszen az itt is megtalálható szendvicseken felül vásárolhatunk Tubit is, amely rövidital különlegességnek számít, tekintve, hogy csak néhány kocsmában árusítják. A hely különleges hangulatához hozzájárulnak az igényes falfestmények, valamint az alternatív stílusú berendezés. Ugyan nem rendelkezik hasonlóan ötletes kert kialakítással, mint a Szabadkikötő, de itt is kimehetnek a vendégek a fülledt alkohol szagból, szívni egy kis friss levegőt a helység előtt kialakított kiülős részre. Ha napközben vágyunk a Nappali stílusában dekorált hely varázsára, csillapíthatjuk éhségünket a hely mellett található Reggeli brunchozóban.

 

 

 

 

nappali(2) nappali(1)

Zsanér

Miután a még korántsem illuminált pécsi egyetemista elhagyja a színházat, az első, ami szemet – és a már kellő ideje óta ott lévő többi fiatal miatt – fület szúr, az a Zsanér Bisztró. Félreértés ne essék. Bisztró ugyan, de étel nem kapható. A Király utcában nem találunk olcsóbb helyet, és áraihoz képest, igényességével sincsenek nagyobb gondok. Belülről remekül hozza egy bolhapiac vagy vintage bár dizájnját a véletlenszerűen elhelyezett telefonfülkével, könyvekkel és egyéb kacatokkal, ami a kocsma egész területén megtalálható. A mosdók állapota kicsit ordenáré, de a célnak általában megfelel. Ha nem, akkor az már nem a hely, hanem a bennünk lévő alkohol hibája. Aki a Csinos Presszóba jár és fél az új helyektől, azoknak meleg szívvel ajánlom a Zsanért. Egy tulajdonos, közös munkaerő, ergo ismerős arcból nem lesz hiány.

EZT OLVASTAD MÁR?  A kőember-szindróma

zsanér-pecsi-egyetemistak-magazinja

Made in Pécs

A Zsanér után található angol stílusú pub a maga hosszú pultjával és sötét, de mégis elegáns berendezéseivel fogadja vendégeit. Az italkínálat sokszínűsége és a pultosok barátságos természete első látásra magával vonzza az odatévedő, mit sem sejtő járókelőt. Hasonlóan a Csinos és a Zsanér helyzetéhez, itt is könnyen futhatunk ismerős arcokba, amennyiben gyakran látogatjuk az Ampert vagy az Est Café-t. A zene alkalmasint nagyon hangosnak tűnhet, de a bár előtt elhelyezett asztaloknál ülve ez nem annyira zavaró. Aki szeretne kompromisszumot kötni a Zsanér és a Szabadkikötő alternatívabb vonala és a Cooltour meg a Nappali igényességével, azoknak a Made in Pécs egy tökéletes arany középút.

CoolTour

Megbújva a Pláne és a Made in Pécs között találjuk a Cooltour Cafe-t, ami a maga földszint plusz két emeletével és családias kertjével várja az arra tévedő, szórakozásra vágyó pécsieket. A Bár első emelete, mint egy nagy lakás, különböző szobákkal lepi meg a kíváncsi tömeget, mint például berendezett konyha, nappali stb. A hátsó kert a zenészek számára ugyan egy fájdalmas képet mutat a nagyjából odarohadt zongora miatt, de este, ahogy kapcsolódnak fel a színes körtékben bujkáló égők, mindenkinek leesik az álla. A stáb különleges koktélokkal és rövidekkel kápráztatja el azokat, akik nem egy mindennapi kocsmázásra vágynak. Listánkon a Cooltour az egyetlen hely, ami a Király utcában rendelkezik saját belső kerttel, szóval mindenképpen dohányzó emberek számára csalogató lehet. Amennyiben kevésbé drága szórakozásra vágysz, akkor nem a Cooltour a te helyed, de ha csak egy kocsmatúra részeként is, mindenképp térj be egyszer legalább egy italra. A látvány és a hangulat semmiképp nem okoz csalódást.

 

 

cooltour(3) cooltour(1)

Akármilyen hangulatú pubra vagy kocsmára vágyunk is, mindből válogathatunk Pécs legszebb utcájában. Néha megéri engedni a kísértésnek és ráfanyalodni valamilyen igényes italra egy-egy kiváló atmoszférájú környezetben, akár a barátainkkal, akár egy romantikus italozás keretei között, vagy valamilyen eseményen. Reméljük, ez a cikkünk is hasonlóan hasznos lesz minden egyetemi polgár számára akár csak az ezt megelőző Bölcsészkisokos.

Társszerző: Imre Medárd
Fotók: Lapat Lili