A kívánságok hónapja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Habár az augusztus hónap már azt jelzi, hogy lassan vége a nyárnak, de nem szabad megfeledkezni az évszak egyik legszebb látványáról, a csillaghullásról sem. Gondolom senkinek sem ismeretlen, hogy egy nyári éjszakán kinn ücsörög a barátaival a szabad ég alatt. Ilyenkor érdemes fel-fel pillantani, ugyanis egészen tetszetős látvány tárulhat elénk, amennyiben nem felhők árasztják el az eget. Ilyen szempontból az idei nyár mondjuk nem túl szerencsés, hiszen egyik nap megpukkadunk a 32 fokos hőségben, és még a Balaton-parton is úgy érezzük magunkat, mint a főtt kukorica a még éppen forrásban lévő vízben, másik nap pedig 15 fokban futunk haza az esőben, akárcsak egy kora őszi délutánon.

Honnan jönnek a meteorok augusztusban?

Ha szemfülesek vagyunk, augusztus 12-ről 13-ra virradóan biztosan elcsíphetünk egy-egy hullócsillagot, ugyanis óránként közel 100 meteor suhanhat át az égbolton ezen az éjszakán. Ezért a látványért a Perseidák nevű meteorraj a felelős. A meteorok a Perseus csillagkép területéről érkeznek, érthetően innen ered az elnevezése is, mint „Perseus fiai”. A meteorrajt a kínaiak figyelték meg először, kr. után 36-ban, de japán és koreai megfigyelések is voltak a 8-9. században, később viszont már nem igazán említik. Újkori felfedezést Adolphe Quetelet-nek köszönhetjük, ugyanis 1835-ben ő írta le, hogy a nyár utolsó hónapjában megfigyelhető meteorok a Perseus csillagkép irányából „hullanak”. Annyit még tudhatunk, hogy a Perseidák „szülőégitestje” a 109P/Swift-Tuttle üstökös.

kivansagok-honapja2-egytemistak-magazinja

A kívánságok hónapja

Egy hiedelem szerint, amikor hullócsillagot látunk, kívánhatunk valamit, és az egy éven belül teljesülni fog. Egyetlen kikötése ennek, hogy csak akkor fog valóra válni, ha kívánságunkat nem áruljuk el senkinek. Szerencsénkre augusztusban a Perseidáknak köszönhetően több hullócsillagot is elcsíphetünk, ha szemfülesek vagyunk, így több kívánságunk is teljesülhet. De ne feledjük ezeket magunkban tartani.

Hullócsillagok, mint könnycseppek

Érdekesség, hogy a Perseidák meteorrajt Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, ugyanis egy legenda szerint a katolikus egyház egyik leginkább tisztelt szentje augusztus 10-én halt mártírhalált, és tüzes könnyei minden évben visszahullanak a Földre. A monda szerint halálakor nem saját magát, hanem a bűnösöket siratta. Kivégzésének módja a mai napig vitatott, Szent Ambrus írása szerint elevenen elégették.

Ha hullócsillagot nézünk, tyúkszemünk lesz?

EZT OLVASTAD MÁR?  Száraz November -Az alkoholmentes hónap

Hát, egyesek szerint igen. Észak-Amerikában és Mexikóban az a hiedelem járja, hogyha valaki hullócsillagokat keres az égen, annak tyúkszem nő a lábujján, vagy olyan lesz a szeme, mint a halaknak.

Sorsváltozás

Az álmoskönyvek szerint érdemes odafigyelnünk az álmaikban megjelenő hullócsillagokra, ugyanis ezek mindig a sorsunk változását szimbolizálják, akár egy régi álmunk beteljesedését is jelenthetik. Negatív töltetű sorsváltozást csak akkor jelenthet, ha az álmodó személy tehetetlennek érzi magát.

Mi is igazából a hullócsillag?

Tudományosan megfogalmazva a hullócsillagok -másnéven meteorok- olyan fényjelenségek, amelyek az űrben lévő porszemekből, apró kövekből jönnek létre, majd a Föld légkörében felmelegednek, felizzanak, és néhány tizedmásodperc alatt megsemmisülnek, miközben fénycsóvát hagynak maguk után. A Perseidák maximum sebessége 59 km másodpercenként.

Tippek, honnan érdemes kémlelni az eget:

Habár nagyon hangulatos tud lenni az, amikor valakivel kettesben, vagy akár kisebb társaságban ülünk ki egy teljesen üres mezőre, pokrócokkal, vékony takarókkal lesni az égboltot, miközben ciripelnek a tücskök, ám annak sem kell csüggednie, aki ezt egy nagyobb volumenű eseményen élné át. A fővárosban augusztus 15-én kerül megrendezésre a „Hullócsillagok Éjszakája 2020” című esemény, amelynek a Budai Szabadtéri Színház ad helyet. Itt csillagászati előadásban és teljes sötétségben lévő koncertben lehet részünk. Vidéken is rendeznek különböző eseményeket, mint például a Kaposvártól 25 km-re található Zselickisfaludon is. A Bakony szívében, Eplényben augusztus 10-15. között a Kaland Hegyen, a libegőről és a hegy tetejéről lehet nézni a hullócsillagokat, ami valljuk be, elég élvezetes lehet. Mivel Zselickisfalud és Eplény, de Budapest sincs mindenkihez közel, így mindenképp érdemes lehet körülnézni, hogy a környékünkön milyen lehetőségek, programok vannak ebben az időszakban.

kivansagok-honapja3-egytemistak-magazinja

További csillaghullások

Habár egyértelműen a nyári meteorraj a favorit, az év többi részében is láthatunk hullócsillagokat, ha elég figyelmesek vagyunk. Október 21-én az Orionida meteorraj maximuma lesz, késő este óránként 20 hullócsillag várható. A Leonidák maximuma november 17-ére tehető, ekkor szintén 20 meteorral találkozhatunk esténként, de az év utolsó hónapjában sem hagynak minket cserben, ugyanis a Geminida maximuma december 14-én várható, ami az év másik leglátványosabb csillaghullása. Óránként 100 hullócsillagot jósolnak, ezért érdemes egy meleg itallal és jól betakarózva kémlelni az égboltot.

Photos by: Rakicevic Nenad, Pixabay, Yuting Gao