kinyithatnak-az-egyetemek-pte-pecs

Kinyithatnak az egyetem kapui vizsgaidőszakra?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Magyar Közlöny 2020/96. számában, a Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendeletének 7. § -a az alábbiakról rendelkezik:

(1) A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

(2) A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.

E rendelet értelmében a rektorok saját belátásuk szerint dönthetnek arról, hogy május 1-től az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett az egyetemek kapuit ismét kinyissák. Viszont a rendelet azt is kimondja, hogy az intézmények kollégiumai továbbra sem vehetők igénybe hallgatók által. Ez több problémát és kérdést vet fel.

Kérdéseinket – melyekben pécsi egyetemisták aggályait fogalmaztuk meg – elküldtük a Pécsi Tudományegyetem Rektorának, Prof. Dr. Miseta Attila Rektor Úrnak.

Az alábbi kérdésekkel fordultunk a Rektor Úrhoz:

  • A rendelet mennyiben fogja befolyásolni az eddig meghirdetett online vizsgákat?
  • Született-e már döntés arról, hogy kötelező a személyes megjelenés vagy a vizsgák online is megrendezhetők?
  • Dékáni hatáskörbe lesz-e utalva a döntés joga, hiszen egyes karokon a specialitások tekintetében elengedhetetlen lehet, hogy személyesen vizsgázzanak a hallgatók?
  • Több karon is megkezdték az online vizsgákra, online vizsgáztatásra való felkészülést, mely a hallgatók és oktatók egészségének védelme érdekében történik. Mindazonáltal az egyéni vizsgarenddel rendelkező hallgatók már megkezdték vizsgáikat online formában. Azok a vizsgák, amiket már ilyen formán sikeresen teljesítettek a hallgatók érvényesek maradnak?
  • Amennyiben arról születne döntés, hogy személyesen kell letenni a vizsgáikat a hallgatóknak, akkor milyen megoldással fog élni a Pécsi Tudományegyetem azon hallgatók felé, akik ugyan szeretnének sikeres vizsgát tenni, de a kollégiumi szállásukat a rendelet értelmében nem vehetik birtokba, illetve sokan felmondták pécsi albérletüket is.

Cikkünk frissülni fog, mihelyst kérdéseinkre választ kapunk a Pécsi Tudományegyetemtől.

1 thought on “Kinyithatnak az egyetem kapui vizsgaidőszakra?

Comments are closed.