Ki számít közszereplőnek? Kulcsár Edina vs Tibi atya – Interjú Dr. Mészáros Gáborral

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
1
+1
+1
+1
+1

A hírességek életét napi szinten végigkövethetjük a közösségi oldalakon keresztül. Az már változó, hogy ki mennyi betekintést enged mindennapjaiba. Míg valaki ritkán, jeles alkalomból oszt meg valamit a külvilág számára, mások akár naponta több fényképet/videót/szöveges bejegyzést posztolnak az oldalukra. Azonban ezekre a bejegyzésekre nemcsak pozitív visszajelzések érkeznek, hanem kritikus, sőt, sokszor még érdemi kritikát sem tartalmazó minősíthetetlen stílusú ellenvélemények. „A közszereplőknek az átlagnál több kritikát kell elviselniük” -ezt jogszabály is kimondja, és ez él az emberek tudatában is. Na, de hogy ki minősül közszereplőnek és mi az a határ, amikor a közszereplő is jogi eszközökhöz folyamodhat, már egyáltalán nem olyan egyszerű kérdés.

Tibi atya bejegyzéseiben rendszeresen fogalmaz meg kritikát napjaink felkapott hírességeiről is. Ezen vélemények témái igen változatosak. Kulcsár Edinával és férjével Szabó Andrással (Csuti) való „harca” rendkívül felkapott téma volt az elmúlt pár hónapban. A mémoldal amellett, hogy a házaspár tevekénységét bírálta és a volt szépségkirálynő külsejét is illette finomnak nem nevezhető jelzővel, a gyermekükről való posztolás miatt támadta élesen Kulcsár Edinát és Csutit. Tibi atya azzal érvelt, hogy a kisbabák, kisgyerekek még nincsenek tisztában azzal, hogy róluk a közösségi oldalakra tartalmak kerülnek fel, ami akár a későbbi életükre nézve káros hatással is lehet. Mindezek mellett véleménye szerint Kulcsár Edináék csak „lájkszerzésért”, egyfajta marketingfogásként osztanak meg fotókat, videókat a gyermekükről. 

A sztárvilágban nem újdonság az egymás közötti „szóváltás”

A házaspár ezt az állítást olyannyira nem hagyta szó nélkül, hogy rágalmazás miatt beperelték Tibi atyát. Ezt követően a bíróság első fokon bűnösnek ítélte és egy év próbaidőre bocsátotta a mémoldal üzemeltetőjét. Az ítélet alapján Kulcsár Edina és Szabó András nem számítanak közszereplőnek, így nem kell tűrniük a nyilvános kritikát. Az ügyben eljáró bírónő azzal érvelt, hogy a házaspár Instagram fotói magánéletük részét képezik, így nem számítanak közéleti tevékenységnek. Kulcsár Edináék nagyon boldogok voltak és reménykednek, hogy másodfokon is nekik lesz igazuk. Tibi atya viszont akár Strasbourgig képes elmenni, hogy győzzön az igazság és a szólásszabadság.

Ahogy a sztárvilágban történtek, úgy ezen ügy megítélése is megosztó a társadalomban. Sokan Kulcsár Edinával és Csutival értenek egyet, míg mások Tibi atya álláspontját tartják helyesnek. A Pécsi Egyetemisták Magazinja híve az objektív hírközlésnek, éppen ezért az Állam- és Jogtudományi Kar Arca, Venicz Ábel Dr. Mészáros Gábort, a PTE ÁJK dékánhelyettesét videóban kérdezte többek között ezen ügy megítéléséről is. A beszélgetésben megtudhatjuk azt is, hogy hogyan zajlik az Alkotmánybíróságon a jogalkotási folyamat, mit érzékelnek ebből az állampolgárok, és hogy hol van a véleménynyilvánítás szabadságának a határa.

Ha ti is kíváncsiak vagytok ezekre a kérdésekre, akkor nézzétek meg a videót!

Forrás: Index.hu

Képek forrása: 1, 2