trump-vagy-biden-pecsi-egyetemistak-magazinja

Ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Rendkívül izgalmas választások zajlanak jelenleg az Egyesült Államokban. Bár hivatalosan csak decemberben várható eredmény, néhány napon belül kiderülhet ki lesz az USA elnöke az elkövetkezendő négy évben. Az előrejelzések alapján szerda reggelre magabiztos demokrata győzelmet jósoltak, valójában sokkal szorosabban alakulnak a szavazatok, mint amire számítani lehetett.

Ahhoz, hogy valaki elnök lehessen 270 szavazatot szükséges megszereznie az 538 fős elektori kollégiumban. Ezek a mandátumok fel vannak osztva az államok között, a legtöbbel Kalifornia (55), Texas (38), Florida (29) és New York (29) állam rendelkezik. Texas már régóta republikánus fellegvárnak számít, éppen ezért meglepő, hogy Biden a szavazatok 46.4%-át szerezte itt meg. Ez az elmúlt 20 év legjobb demokrata eredménye, a nagyvárosokat illetve a mexikói határon fekvő részeket egyértelműen nyerte. Kalifornia és New York hagyományosan demokrata államok, nem születtek meglepő eredmények. Florida minden választásnál jelentős szerepet játszik, általában aki viszi az államot, viszi a választást is. 2012-ben 1% döntött Obama javára, 2016-ban 1.2% Trump javára, az idén majdnem teljes feldolgozottság mellett úgy tűnik az állam továbbra is piros maradt. A mandátumok felosztása nem teljesen arányos az államok népességével, néhány kisebb állam, például Rhode Island lakosságának szavazatai nagyobb súllyal bírnak, egy nagyobb államban élő emberénél. Általában aki megnyeri a szavazást az adott államban, az delegálja az összes küldöttet. Államonként eltérő, hogy kötelező-e az elektoroknak azokat a jelölteket megjelölni, akiknek a választására őket felhatalmazták. Eltérni nem nagyon szoktak ettől, de akad rá a közelmúltból is példa. 2016-ban Texasban egy elektor Ben Carsont jelölte, aki versenyben sem volt már, hárman pedig egy indián törzsfőnököt, mert úgy gondolták jobb elnöke lenne az országnak, mint Trump.

amerikai_elnokvalasztas_biden_trump_pecsi_egyetemistak_1

November 3-án volt az amerikai elnökválasztás utolsó napja, ezzel egy hosszú és nehéz kampányidőszak zárult le az országban (az USA-ban nincs kampánycsend). Az előzetes közvélemény-kutatások alapján Joe Biden sokak szerint behozhatatlan előnyre tett szert az utóbbi hetekben, ezek a felmérések látszólag mind tévesek voltak. Az éjszaka fordulatokkal és meglepetésekkel teli volt. Florida és Texas egy ideig kékre színeződött, de ez inkább annak tudható be, hogy elsőként a levélszavazatokat számolták, amelyeknek jelentős része, országszerte kb. 70%-a demokrata szavazat. Kiemelkedően magas volt a levélben szavazók aránya, közel százmillió választópolgár adta le ilyen módon a voksát az idén.  Fentebb már említettem, hogy Texas egy republikánus fellegvár, mégis a vártnál sokkal jobban szerepeltek a demokraták. Floridával az elnök viszonylag sokat törődött az évek alatt, és ez most megtérült. Arizonát inkább a republikánus államok közé sorolják, ezt mégis sikerült Bidennek megszereznie (egyelőre közel százezer szavazatos előnye van).

A verseny borzasztóan szoros, bár Trump a Twitter oldalán magyar idő szerint szerda délután bejelentette a győzelmét, illetve azt, hogy a Legfelsőbb Bíróságig is hajlandó elmenni, hogy megállíttassa a szavazatszámlálást, mondván sorozatosak a csalások. Az államok többségében, amelyekben az elnök már deklarálta a győzelmét, közel sem volt még végeredmény, illetve sokáig nagyobb médiumok sem tettek rájuk előrejelzéseket.  A választást tulajdonképpen az úgynevezett „swing states”-ek döntik majd el, azaz a csatatér vagy billegő államok, ahol mindkét jelölt közel azonos számú támogatóval rendelkezik. Nevadát úgy tűnik sikerül megnyerni a demokratáknak, Wisconsin fordított az álláson Biden javára (99%-os feldolgozottság mellett 0.7%-kal vezet). Michigan állam nagyon ingatag 0.2-0.3% különbséggel vezettek a jelöltek felváltva, de úgy tűnik a számlálás végére itt is demokrata győzelem várható. Georgia és North Carolina szintén 1-2%-os billegésben volt egész nap, de ezeket úgy néz ki Trump viszi. Valószínűleg a középnyugati rozsdaövezeti államok mellett Nevada fogja még meghatározni az arányokat, de korábban említettem, itt is demokrata győzelemre lehet számítani. Amennyiben a mostani arányok megmaradnak, Joe Biden nyeri választásokat. Általánosságban megfigyelhető egyébként, hogy az inkább republikánus államokban is néhány kivételtől eltekintve inkább a demokratákra szavazott, Trump viszont magasan vitte a vidéket..

amerikai_elnokvalasztas_biden_trump_pecsi_egyetemistak_2

A tegnapi nap nemcsak az elnökválasztás miatt volt jelentőségteljes, számos fontos kérdésben dönthettek még az állampolgárok. Egyebek között képviselőkről és szenátorokról is szavazhattak a washingtoni kongresszusba. A Képviselőházban néhány éve demokrata többség van, most mutatkozott arra némi esély, hogy a Szenátusban is ők kerüljenek többségbe, bár ez nem valószínű, hogy bekövetkezik. Akadnak érdekes emberek a nyertesek között. Georgia állam egyik választókerületében a republikánus Marjorie Taylor Greene fölényes győzelmet aratott. Ő az első olyan képviselő, aki nyíltan propagálta a QAnon nevű mozgalom konteós elméleteit, és azt állította Hillary Clinton sorozatgyilkos, Barack Obama titkon muzulmán, Amerikát pedig egy sátánimádó pedofilcsoport tartja az irányítása alatt. Trump a jövő nagy reménységeként hivatkozott a nőre. A szintén republikánus Madison Cawthorn egy Facebook-posztjában korábban azzal dicsekedett, hogy végre kipipálhatott egy újabb helyszínt a bakancslistáján, és meglátogathatta Adolf Hitler nyaralóját. Most először került a szövetségi törvényhozásba transzgender személy, Sarah McBride, aki korábban a Fehér Házban is gyakornokoskodott. Úgy tűnik, hogy a nagy népszerűségnek örvendő „The Squad”tagjait, a demokrata Alexandria Ocasio-Cortezt, Ilhan Omart, Ayanna Pressleyt és Rashiba Tlaibot mind újra- illetve megválasztották a saját államaikban.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ellie Goulding és a SUM41 nem jön, de a Lost Frequencies igen az idei STRAND FESZTIVÁLRA!

Visszatérve az elnökválasztásra, azt mondják 2016-ban az elnökválasztást nem Trump nyerte meg hanem Hillary Clinton vesztette el. Nem volt szerethető, könnyen lehetett rossz színben feltüntetni, emellé társult egy általános elégedetlenség is. Trumpnak bejött az, hogy új retorikával, kommunikációval közelítette meg a választókat, de talán ez az idén már kevésbé volt nyerő. Általánosságban elmondható hogy a Trump adminisztrációt gazdasági problémák kezelésére alkalmasabbnak találták az állampolgárok. Az vitatható azonban, mennyire tudható be a gazdasági fellendülés magának Trump személyének (a 2008-as válság utáni Obama fellendülés tetőzéseként is tekinthetünk erre, a gazdasági ciklusok nem esek egybe az elnöki ciklusokkal), mindenesetre ez sok plusz szavazatot hozhatott az elnöknek. A legsúlyosabb tehernek a szavazók nagyrészt a társadalom polarizációját, illetve a globális felmelegedés tagadását tartják. Kérdés, mit várnak a jövőtől a választók, ha a gazdasági szempontokat tartják szem előtt, inkább Trumpra adják a voksukat, igazából újat nem tudott kitalálni, valószínű ugyanara rezonálnak a szavazói, mint négy éve.

Biden kampánya nem volt meggyőző és biztató, a fiataloktól kapott szavazatokat is javarészt annak köszönheti, hogy ez a korosztály a másik alternatívát tartja rosszabbnak, inkább szóltak ezek a szavazatok Trump ellen, mint Biden mellett. Ugyanakkor Biden biztosra vette, hogy a kisebbségek rá fognak szavazni, ezért nem is különösebben fektetett rájuk hangsúlyt a kampányban, ennek lett az eredménye, hogy borzasztó nehezen tartja meg ezeket a szavazatokat. A koronavírus-járvány előtt senki nem jósolt volna győzelmet a demokratáknak, de még egy szoros verseny sem volt valószínű. A járvány kezelése (vagy nem kezelése) miatt Trump népszerűsége csökkenni kezdett, de a voksolás közeledtével ismét elégedettebbek voltak vele a választók, mert a rövid ideig tartó nyitás hozott egy kisebb gazdasági fellendülést. Biden elnöklésével egy korlátozásokkal teli jövő elé néznek az emberek.

amerikai_elnokvalasztas_biden_trump_pecsi_egyetemistak_3

Nem tartom magam feministának, de nőként mégsem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy mindkét elnökjelöltnek tele van a múltja zaklatási ügyekkel, nemi erőszak vádakkal, valamint politikai és személyes téren egyaránt tiszteletlenül viselkedtek éveken át az ellenkező nemmel szemben. Trump az általa nem kedvelt nőkre olyan szavakat használt: kövér disznó, szuka, undorító állat, lófejű, senkiházi kutya. Rengeteg hangfelvétel kiszivárgott arról, hogyan beszél nőkről a hátuk mögött, egyszer meghallgatni is igen hányingerkeltő. Hatvanévesen tizenkettő és tizennyolc éves lányok testéről beszélget egy barátjával, azt mondja, „ráhajtana” a saját lányára, ha nem lennének rokonok, de persze ez mind normális ugye. Számtalan nő vádolta már meg szexuális erőszakkal is. Bident sem kell félteni, a legtöbbször akkor bújik ki belőle a lelkes feminista, amikor valamilyen választás közeleg, egyébként róla sem gondolom, hogy különösen érdekelné a nők sorsa. Több felvétel kering az interneten, amelyeken frissen beiktatott szenátorok családját fogadja néhány évvel ezelőtt, zavarba ejtő a fiatal lányok ölelgetése, simogatása, puszilgatása (nem véletlenül nevezik Joe bácsinak).  Számos egyéb kép és videó található ilyen kényelmetlen és furcsa helyzetekről, illetve őt is megvádolták már nemi erőszakkal. A vádakra az volt a válasza, nem emlékszik ezekre a nőkre. Komolyan ezek a férfiak azt merik állítani, hogy tisztelik a nőket? Minimális tiszteletet nem találok sem a szavaikban, sem a tetteikben. Szomorú, ha az Egyesült Államok úgy gondolja, náluk tényleg nincs jobb opció.

Azért az most is tisztán látszik, hogy mennyire megosztott a társadalom az elnök személyét illetően, a legtöbb helyen tényleg néhány százalékponton múlnak az eredmények. (A közvélemény-kutatók ismét leszerepeltek, csak úgy, mint négy éve, adott államokban 10-12%-ot is félremértek.) A végső győztes kihirdetése után senki nem könyvelhet el magának óriási sikert, mert ahányan bizalmat szavaztak nekik, szinte pont annyian nem akarják őket látni a politikában. Egy több mint háromszázmilliós országban jó volna találni végre két embert, akik vállalhatóan el tudnák vezetni az országot, reméljük ez négy év múlva sikerül!

amerikai_elnokvalasztas_biden_trump_pecsi_egyetemistak_4A Pécsi Egyetemisták Magazinjának INSTAGRAM oldalán végzett közvélemény kutatásunk alapján, melyre 384 érvényes szavazat érkezett BIDEN lesz az új elnök!

HASONLÓ KÉRDÉSEKÉRT és TARTALMAKÉRT kövessétek INSTAGRAM oldalunkat: IDE KATTINTVA