kémia érettségi

Kémia érettségivel indul a péntek!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A kémia érettségi reggel 8 órakor veszi kezdetét. A Media Iuris az elsőéves Kiss Boglárkát kérdezte, az ő kémia érettségijével kapcsolatban.

kémia érettségi kiss boglárka pte ájk
Kiss Boglárka

Media Iuris: Milyen emlékekkel gondolsz vissza a kémia érettségi napjára? Volt-e valami más az aznapi készülődésedben a többi írásbelihez képest, esetleg jobban izgultál-e mint a többi nap?

Boglárka: Mivel kétszer is volt szerencsém egy ilyen feladatlap elé beülni ezért elég vegyes érzelmekkel gondolok vissza rá. Nekem a kémia mindig egy kicsit mumus tárgy volt, hiszen nem csak nagy lexikális tudás, hanem egy teljesen más logika elsajátítása is szükséges a különböző számolási feladatokhoz. Ezért az első alkalommal nagyon izgultam. A többi érettséginek viszonylag nagy önbizalommal mentem neki, de ettől bevallom, kicsit féltem. A második alkalommal már hideg fejjel ültem neki a dolognak és sokkal jobban is sikerült az első kísérletnél. Nagyon fontos különbség volt, hogy ekkor már nem keltem fel hajnalban még kémiát olvasgatni. Nem szabad. Csak összezavarja magát vele az ember.

Szerves és szervetlen

M.I: A központilag összeállított feladatlap tartalmaz általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket, valamint számítási feladatokat. Ezek közül melyik anyagrész volt a kedvenced, és melyik feladattípustól féltél a legjobban?

 Boglárka:  A kedvencem az általános és a szerves kémia volt. Ezek az igen nagy anyagrészek sok odafigyelést igényelnek, de ha egyszer megérti az ember, akkor nyert ügye van. Örültem, hogy mindkét évben találkoztam ilyen típusú kérdésekkel mind a teszt részében, mind az elemzésekben. A legnagyobb gondot a számítási feladatok jelentették mindig is, ami azért kellemetlen, hiszen minden egyes részhez tartoznak különböző típusú számítási feladatok. Nem lehet szétválasztani itt annyira a dolgokat. Ha valami nem megy a négy közül, akkor végig problémákba fogunk ütközni a feladatlap megoldása során.

EZT OLVASTAD MÁR?  A PTE ad otthont a tizenhétből kettő Nemzeti Laboratóriumnak

M.I:  Milyen tanácsokkal látnál el egy most kémia érettségire készülődő diákot?

Boglárka: Talán a legfontosabb, hogy nyugodtak és megfontoltak legyenek azok, akik nekimennek egy ilyen, kicsit sem könnyű feladatnak. A kérdések becsapósak, érdemes őket többször elolvasni. Az emberek 60%-a, aki kémia érettségit tesz emelt szinten az orvosira készül, ennek ellenére a feladatlap megoldása igényli azt a bizonyos “műszaki” gondolkodást. Legalábbis az előző két évben ez volt a jellemző. Pontos recept nincs arra, hogy hogyan kell ezt jól csinálni. Fontos, hogy hallgassunk az ösztöneinkre, hiszen mostanra már mindenki, aki erre készült, egy tankönyvnyi számoláson túl van. Sokszor a feladat menete már automatikusan jön magától. A másik elengedhetetlen dolog a függvénytábla! A legjobb barátotok, érdemes kettő fajtát vinni. És persze, bízzatok magatokban és az elsajátított tudásotokban.

A Media Iuris tagjai sok  sikert kívánnak a holnapi vizsgázóknak!

👉 Mentorklub – avagy, ahogy mi láttuk az indulását!KLIKK

2 thoughts on “Kémia érettségivel indul a péntek!

Comments are closed.