pte_etk_golyak_2020_egyetemistak_magazinja

Kedves leendő Zöldfülűek! – PTE ETK-sok!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Bizonyára már most elegetek van a folytonos agyalásból és a családi faggatózásból, hogy mik szeretnétek lenni, ha nagyok lesztek. E szempontból kétfajta embert ismerek, aki tudja, hogy mit akar csinálni a jövőben, és akinek halvány lila gőze nincs.

Nos, tapasztalataim szerint, senkinek semmi félnivalója. Nagyon sok érdekes sztorikat hallhatunk felsőbb évesektől, diplomázottaktól és munkaviszonyban állóktól is, hogy egészen gyerekkoruktól fogva tudták, hogy valami jogi pályát képzelnek el maguknak, majd 40 évesen arra eszmélnek rá, hogy az orvosi műtőben, szívsebészként épp megment egy beteget. Mi ezzel a baj? Semmi!

Tévedni emberi dolog, később jönni rá arra, hogy mit is szeretnénk valójában, nem baj! Örkény István is megbukott magyar irodalomból, aztán milyen sokra vitte végül. Valamint arról kevesen tájékoztatnak bennünket, hogy bármikor passziváltathatjuk magunkat, és elmehetünk dolgozni 1-2 évre, hogy aztán tapasztaltabban és bölcsebben tudjunk választani szakok közül. Ámde, ha a szülők vagy a rokonok nagyon igénylik az egyetemet és a tanulás folytatását, érdemes elgondolkodni azon. A felsőoktatás az Egészségügyi Karon– csak úgy, mint az élet – nagyon sok lehetőséget, tapasztalatszerzést, új baráti köröket, programokat, utazást és még munkalehetőséget is kínál.

Ezenfelül minden Kar számos BSc Szakot ajánl fel a tanulóinak. Mivel személyem az Egészségtudományi Karon tanul, így az ottani szakokat boncolgatnám nektek.

Az ápolás és betegellátás alapszakon Ápolónak, Szülésznőnek, Dietetikusnak, Mentőtisztnek és Gyógytornásznak tanulhatnak. Emellett az egészségügyi gondozás és prevenció alapszakon, a Népegészségügyi Ellenőrt, Védőnőt, Egészségturizmus Szervezőt, Egészségügyi Ügyviteli Szervezőt és Egészségbiztosítást sajátíthatják el. Mi több, az orvosi diagnosztikai analitikus alapképzési szakon az Orvosi Diagnosztikai Laboratóriumi Analitikával és Radiográfiával okosodhatnak a diákok. Végül, de nem utolsósorban a sport- és rekreációszervezés alapképzési szakon a Rekreációszervezés és Egészségfejlesztésről tanulhatnak a hallgatók.

Embereken segíteni mindenkit jó érzéssel tölt el, és ezt az érzést semmi nem tudja helyettesíteni. Akkor jön rá erre az ember, amikor először átéli. Ezt az érzést pedig az ETK nyújtja a képzéseivel, ugyanis bármelyik szakot választjuk, mindegyik arra ösztönöz bennünket, hogy segítsünk embertársainkon, ha nem is fizikailag, mint például egy Mentős, de elméletben, mint például egy Rekreációszervező, aki megelőzi a bajt.

EZT OLVASTAD MÁR?  „Elsőéves korom óta nagy lelkesedéssel lépek be a D épület ajtaján abban a tudatban, hogy a lehető legeslegjobb helyre jöttem” – Interjú Sárkány Krisztinával a PTE-BTK szlavisztika-orosz szakos hallgatójával

pte_etk_golyak_2020_egyetemistak_magazinja_2

Az egyetemen az első év a legizgalmasabb. Az újdonsült gólyák számára rendkívül sok eseményt hoz létre a hallgatói önkormányzat.

Az augusztusi gólyatábortól kezdve, a szeptemberi gólyaavatóig, majd persze az elmaradhatatlan gólyabál, elsősorban mind az elsősök részére megrendezett ünnepély. Folytatólag, a felsőoktatásban olyan alternatívák is vannak, mint a kari lap (InfoZió), ahova szeretettel várjuk a frissensült írókat, kezdőket és haladókat mind egyaránt. Ami még új dolog lehet az az, hogy a szakon belül vannak szakfelelősök, akik a tanárokkal tartják a kontaktot, hogyha elmarad egy óra, vagy a tanár késik valamely okból, akkor ezekről az információkról mindenki időben értesüljön.

Az egyik legjobb dolog az egész egészségügyi kar életben, hogy mi magunk dönthetjük el, melyik városban szeretnénk tanulni:

Pécs, mint Baranya-megye székhelye és a kultúra városa. Itt folyik az élet. Hemzsegnek a fiatalok, nagyon sok szórakozó hely van. Kávézók, éttermek, amik Pécs belvárosában találhatóak meg. Pécs nevezetességei nem más, mint a Mecsek, Dzsámi, Pécsi ókeresztény sírkamrák és a Pécsi Bazilika. Kaposvár, mint megyejogú város, 60km-re fekszik Pécstől. Csendesebb, kisebb város, ha valaki szereti a nyugalmat, akkor ez optimális döntés lehet a számára, főleg a tanuláshoz. Olyan látványosságok mellett lehet okosodni, mint például a Városháza, Csiky Gergely Színház és a Székesegyház. Szombathely, csakúgy, mint Kaposvár, megyei jogú város a Nyugat-Dunántúl régióban. Látnivalók a településen és környékén: Járdányi Paulovics István Romkert és a Sarlós Boldogasszony-székesegyház. Zalaegerszeg, mint Zala megye székhelye, megyei jogú város szintén csak. A Zalaegerszegi járás központjaként számos település tartozik a vonzáskörzetébe. Spektákulumai a híres nevezetes Földönjáró toronyóra, mellette az Azáleás-völgy, amiket érdemes kihangsúlyozni. Végezetül pedig Zombor, mint város és község a Vajdaságban, Szerbia Nyugat-bácskai körzetében. Kuriózumai a Zombori városi múzeum illetve a Zombori városháza.

Érdemes minden városnak jobban, valamint részletesebben utánanézni, és csak ezt követően dönteni, hogy hol akarunk élni a következő években. Ajánlott abba is belegondolni, hogy szeretnénk-e elkezdeni az önálló életet, külön házban a szülőktől, távol a rokonoktól. Előbb-utóbb úgy is megtörténik majd az elkerülhetetlen, a mi döntésünk, hogy ezt a sorsa bízzuk vagy lépünk mi magunk.

Noha igen fontos a lakhely, de a prominens az mégiscsak az, hogy egy nagyon jó helyen, az Egészségügyi Karon belül tanulhatunk és fejleszthetjük a képességeinket.

Sok kitartást és eredményes gondolkodást kívánok minden kedves Olvasónak!