PTE Karrier Iroda: Összekötve a sikerrel workshop

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A hétvége során megrendezésre került a Pécsi Tudományegyetem Karrier Irodájának „Összekötve a sikerrel-Hatékony LinkedIn profil A-tól Z-ig” című workshopja. A program három óra hosszú volt, mely során megtudtuk, hogy mi is az a LinkedIn, illetve, hogy melyek a hatékony profil ismérvei. 

karrier

PTE Karrier Iroda

A Karrier Iroda számos tréningért, kurzusért felelős, melyeket Facebookon, Instagramon és a honlapjukon is meghirdetnek, épp ezért megéri minden közösségi média felületen követni őket, mert így lehet a leggyorsabban és legegyszerűbben értesülni az elkövetkező programokról. 

Én Instagramon láttam a felhívást, hogy a hétvégén lesz ez a lehetőség, és egyből megragadtam az alkalmat, hogy jelentkezzek rá. A Karrier Iroda mind a hallgatóknak, mind a már végzetteknek meghirdeti az ehhez hasonló programokat, így segítve az alumni tagjait is az önfejlesztésben. Sosem késő kompetenciákat fejleszteni, újabb skilleket tanulni, hogy jobbak legyünk a pályánkon és kiemelkedjük a lehetséges vetélytársak közül egy-egy állásért folytatott harcban. 

A mostani workshopra előzetes regisztráció volt szükséges, majd azt követően a kiválasztott húsz ember e-mailes megkeresést kapott, és azt kérték, hogy erősítsük meg, hogy végig jelen tudunk-e lenni az eseményen, így szűrve, hogy a leginkább érdeklődök kapják meg a helyek egyikét. Ez az óra online, a Teams felületén volt lebonyolítva, mert az előadó is budapesti volt, valamint az egészségünk megóvása miatt is ez volt a helyes döntés.

„Hatékony LinkedIn profil A-tól Z-ig” workshop

A húsz fős limit garantálta, hogy személyes figyelmet is kapjunk. Az óra elején bemutatkoztunk és elmondtuk, hogy miért jelentkeztünk a kurzusra. Az előadónk igyekezett lejegyzetelni a főbb motivációkat, hogy aztán személyre szabottan meg tudja mondani, hogy kinek mire kell figyelni, és mi válhat előnyére a platformon. 

Kecskés Réka előadónk fejvadászként dolgozik és így a másik oldalról el tudta mondani, hogy mik azok a dolgok, amikre az ő szeme rááll, mik azok, amik szükségesek, hogy szép profilunk legyen, illetve megtudtuk azt is, hogy mik a legnagyobb hibák, amit a felhasználók elkövethetnek. 

karrier

LinkedIn: hasznos tudnivalók

Egy pár héttel ezelőtt írtam már cikket a LinkedInnel kapcsolatban, mert végzős hallgatóként egyre inkább közeleg a munkaerőpiacra való kilépésem, a gondolataim a szakdolgozat és e körül forognak. Ez a felület külföldön népszerű, de hazánkban is nagyon sokan használják mind álláshirdetésre, mind álláskeresésre.  A headhunterek, azaz fejvadászok feladata a saját vagy a különböző cégek számára a legmegfelelőbb munkaerő megtalálása.

A hibák közé tartozhat a nem lévő vagy nem jó profilkép. Fontos, hogy hivatalos és derűt sugárzó fényképet használjunk, így pozitív benyomást gyakorlunk azokra, akik az oldalunkat felkeresik. Az About részen érdemes a jelenlegi pozíciót megjelölni és az eddigi tapasztalatokat feltüntetni, vagy ha még hallgatók vagyunk, érdemes ideírni, hogy milyen állást szeretnénk. 

Az Experience-hez szintén írhatjuk azt, hogy mi a jelenlegi munkahelyünk, milyen feladatokat látunk el. Ezt a részt érdemes gondolatjelesen felsorolni, hogy könnyen átláthatóbb legyen. Ezt követi az Education, ahol a tanulmányainkat kell feltüntetni, a szakdolgozati témánk és a technológiák, programok, amiket ismerünk is helyet kaphatnak itt, vagy a Licenses and certifications címszó alatt.

A Skills and endorsements az egyik legfontosabb része a profilunknak, az általunk felsorolt készségeket az ismeretségi körünk megerősítheti, jóváhagyhatja ezeket az erősségeinket. Minél több endorsement érkezik, annál hitelesebbek vagyunk a kívülállók számára. A Recommendations is a kapcsolatainkra támaszkodik, itt lehet véleményeket feltüntetni az adott személyről. A következő az Accomplishments, ahol a nyelvtudás, elvégzett projektek, publikációk jelennek meg.

A Kapcsolatoknak három fajtája van: 1st, 2nd és 3rd. Az elsőnél az egyik bejelöli a másikat, az pedig elfogadja azt, a másodiknál, van közös 1st connection, míg a harmadiknál nincsen egy közös személy sem. A LinkedIn algoritmusa azokat a személyeket hozza fel előbb a keresések során, akik aktívabbak, így érdemes megosztani, valamint reakciókat küldeni különböző bejegyzésekre.

A profil célja az, hogy letisztult, könnyen átlátható formában összegyűjtse a tapasztalatainkat, erősségeinket ezáltal azt mutatva, hogy mennyire vagyunk rátermettek egy adott munkára. Összességében érdemesebb angol nyelven kitölteni a felületet, mert a hazai fejvadászok is angol kulcsszavakra keresnek rá.

Azt ajánlom, hogy különböző álláskereső felületeken is hozzatok létre ingyenes felhasználói fiókot, mert lehet, hogy máshol találjátok meg álmaitok pozícióját. Remélem, hogy ezzel a cikkemmel is a segítségetekre lehettem ahhoz, hogy elérjétek a célotokat a jövőben!

A Karrier Irodával a nyár folyamán készült interjúmat is érdemes elolvasni, hogy megtudd, miben is segíthetnek neked. A következő program egy tréning lesz, ami „Szóból ért?-Asszertív kommunikációs tréning” néven október 15-én kerül megrendezésre. 

Képek forrása:

kiemelt kép, belső kép 1, belső kép 2