Karkötőkkel bolygónk vizeiért – avagy a 4Ocean alapítvány kezdeményezése

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1
+1

„Naponta egy teherautónyi műanyagszemét kerül az óceánokba – ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint hal a vízben.” Olvasható a Föld Napja Alapítvány weboldalának pár éves, de talán napjainkban még inkább aktuálisabb cikkében. Manapság az óceánok vizére és élővilágára leselkedő szennyeződések nagy része az iparból, a mezőgazdaságból és lássuk be az én, a te, a mi háztartásunkból származik. Ijesztőek ezek a tények, ugye?

Erre a mindenkit érintő problémára lett figyelmes két szörfös Alex Schulze és Andrew Cooper Bali környékén. A megoldást kutató tanakodásuk tettekké formálódott. Létrehozták a 4Ocean alapítványt. A fiúk nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint az óceánok és tengerek megtisztítását a műanyag hulladékoktól szakavatott szeméthalászok felfogadása révén.

De miből lenne ennyi pénze két fiatalembernek, hogy irgalmas szamaritánusként finanszírozzák az ezzel járó költségeket? Erre válasz a 4Ocean nevezetű szervezet, mely 2017-től kezdve van jegyezve a köztudatban. A székhelye Floridában található, 2019-re pedig nagyjából már 200 alkalmazottal működik és önkéntesekkel egyre csak bővül. A fiúk ötlete pedig a következő: a tengerekből összegyűjttetik szeméthalászokkal a felgyülemlett (néhol már szigeteket létrehozó) hulladékokat, szín szerint szelektálják, megtisztítják, pelletálják (apró részekre bontják) és így újrahasznosított formában karkötőket gyártanak belőlük, amit aztán kereskedelemre bocsátanak.

A karkötő tehát 100%-ban újrahasznosított termék: a zsinórja előző életében vizespalack, míg a gyöngyei üvegek voltak, mindez pedig a dizájn kedvéért egy rozsdamentes acél logóval is kiegészül. A méretre állítható karkötőket nagyjából 20 fontért vásárolhatja meg a nagyközönség a 4Ocean partnercégeitől (pl. az Elan-Vital-tól), majd a minden egyes karkötőből befolyt összeg 1 fontját az alapítvány a szeméthalászok bérére, azaz az óceánjaink megtisztítására fordítja. Ez az 1 font pedig nagyjából fél kilogrammnyi szemét kihalászására elég. Így tehát egy karkötő megvásárlásával mi is támogathatjuk ezeket a folyamatokat. Sőt a karkötők csomagolása mindig egy-egy állatvédő, állatmentő szervezet címkéjével is el van látva, akik a befolyt összeg egy másik fennmaradó részét adomány formájában magukénak tudhatják. Így a pénzünk segítség formájában, akár delfinekhez, rozmárokhoz, bálnákhoz, tengeri teknősökhöz, cápákhoz, korallokhoz, jegesmedvékhez is eljuthat közvetve.

EZT OLVASTAD MÁR?  Messze a legkisebb matrjoska babától, avagy az Y generáció kiégése

Alex és Andrew azóta két telephelyet is kialakított, továbbá eldicsekedhetnek azzal a ténnyel is, hogy alapítványuk fennállásának első évére már 119 000 kg szeméttől tisztították meg Földünk óceánjait. Emellett strand és tengerfenék hulladék eltávolító akciókat is szerveznek folyamatosan, ahová igyekeznek minél több önkéntest toborozni.

Ám vannak azonban kétkedők is a program kapcsán… Például nemrégiben egy vlogger is kifejtette sarkalatos véleményét ezzel kapcsolatban, miszerint a vizek megtisztítása csak egy ügyes marketing fogás a több és több karkötő eladására és a minél nagyobb haszon kiaknázására, amik végül az alapítók zsebébe landolnak. Akármi is álljon a háttérben és legyen a valós koncepció, a 4Ocean eléri a célját, bár lassan, de zajlanak a tengertisztító akciók, nem beszélve a karkötők egyfajta hírvivő, figyelemfelkeltő mivoltának hatásáról.

Úgy vélem ez egy remek kezdeményezés, de talán a karkötők megvásárlásán túl az utólagos bajelhárítás mellett, fókuszálhatunk mi magunk a prevenciós lépésekre is. Azaz, igyekezzünk elérni azt, hogy ne kelljen megtisztítani szeméthalászoknak a tengereket, mégpedig olyan okból kifolyólag, hogy már eleve nem kerül be a szemét az óceánokba. Apró odafigyeléssel, például szelektív hulladékgyűjtéssel, környezetkímélő mosó – és mosogatószerek használatával, valamelyest hozzájárulhatunk mi is, hogy ne fajuljon még tovább a mostani állapot.

Mit tehetsz még? Ha élővízbe mész először mosd le magadról (ha strandon vagy, például egy kihelyezett zuhanyzó révén) a naptejet, hogy ne kerüljön át a természetbe. Másrészt gondolom, sokan vagyunk, akik imádnak hosszan fürdőt venni egy kád forró vízben, de egy gyors zuhanyra lecserélve is hasonlóan tisztákká válhatunk, csak közben vizet is spórolunk.

Zárszóként pedig beszéljen helyettem a 2020 budapesti Arc plakátkiállítás alkotása…

Forrásaim: