Karácsonyi ajándék csomagolás tudatosabban?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Nos, igaz-igaz! A legfenntarthatóbb megoldás alapvetően a csomagolás nélküli meglepetések a fa alatt, azonban nem feltétlenül kell lemondani mindenféle csomagolásról. Milyen környezetbarát lehetőségek állnak rendelkezésére azoknak, akik mégis designosan szeretnék becsomagolni az ünnepi meglepetéseket? Lássuk!

A sok-sok ragasztó, a felesleges szalagok és a csillogós, csúszós anyagú csomagolások ideje lejárt, és évről-évre egyre több ötletet lehet olvasni arról, hogy miképpen csomagoljuk be a családnak vásárolt ajándékokat karácsony alkalmával. Szerencsére egyre többen figyelünk oda a részletekre és keresünk alternatív megoldásokat. A mai cikkünkben tippekkel szeretnénk Nektek segíteni, hogy miképpen tudjátok feldobni az ajándékozást.

Ezúton szeretném felhívni a figyelmeteket arra is, hogy számos család és gyermek szorul segítségre az ünnepekkor is. Ha tehetitek, segítsetek alapítványokon vagy egyéb, akár egyetemi ajándékgyűjtő kezdeményezéseken keresztül, hogy valamennyi gyermek és család ünnepi kívánsága teljesüljön.

Biztosan azonban ti is tapasztaltátok, hogy ahogy nő az ember, egyre inkább a szeretteivel együtt töltött idő lesz a fontos, és ilyenkor jelképes ajándékokra tevődik át a hangsúly. De vajon mibe csomagoljunk be egy könyvet vagy bármilyen apróságot?

Első tipp

Ha a fiókodban maradt meg csomagolópapír, műanyag szalag és egyéb csomagolóanyag a korábbi évekről, akkor természetesen használd fel őket, ne dobd ki a kukába rögtön. Fokozatosan használd fel a korábban megvásárolt termékeket! 

Második tipp

Van otthon olyan vászon vagy egyéb anyag, melyet nem tudsz mire felhasználni, de kidobni sem szeretnéd? Nos, akkor csomagolj bele könyvet vagy bármilyen tárgyat.

Harmadik tipp

Aszalj narancsot, szedj gesztenyét és fenyőtobozt! Ezekkel díszítheted a csomagolást és még természetes is lesz az eredmény. Ha a kertben és az utcán sétálva körül nézel, biztos találsz olyan terméseket, melyek felhasználhatók dekorációs elemként. Egy kis tisztítás és szárítás után pedig letisztult, természetközeli végeredményt kapsz majd. Fontos, hogy csak a már lehullott terméseket vidd haza magaddal.

Negyedi tipp

Egy újrahasznosított papírzacskó szintén szuper ötlet, melyet később más célra is fellehet használni. A natúr zacskót saját kezűleg színezni, dekorálni lehet, így még személyesebbé teheted már magát a csomagolást is.

Ötödik tipp

Díszdoboz! Ugyan a díszdobozok sem feltétlenül a legjobb zero waste, vagy éppen low waste lehetőségek közé tartoznak – anyag és festés szempontjából – azonban a dobozokat már nem kell pluszba dekorálni, és később más, tároló funkciót betudnak tölteni egy-egy háztartásban. Nem mellesleg akár megmaradt papírokból vagy szalvéta borítással egy cipősdoboz külsejét bárki designossá teheti! Alkotásra fel!

http://nyultam.com/diy-2/csinald-magad-sziv-alaku-doboz/

Hatodik tipp

Persze mindenféle papír, doboz és termés nélkül is belehet tenni az ajándékot a fa alá. Írj meg egy kis cédulát, jegyezz le személyes gondolatokat, vagy akár színezz és rajzolj. Nem kell mindenképpen becsomagolni mindenestül egy-egy tárgyat!

Hetedik tipp

S persze ne feledd, hogy nem csupán materiális ajándékkal lehet meglepni szeretteinket. Egy-egy jól megírt vers vagy élmény ajándékozása szintén remek ötlet! Légy kreatív és tudatos az ünnepek alkalmával is!

 

EZT OLVASTAD MÁR?  A magyar kultúra napja

Reméljük, tettszettek tippjeink. Ha van környezettudatos csomagolás tippetek, akkor írjátok meg nekünk kommentben. Inspiráljunk másokat! Miután végig gondoltam, hogy én személy szerint a korábbi években miképpen csomagoltam környezettudatosabban, kerestem nektek olyan inspiráló videókat, melyekben szintén sok-sok ötletet találtok a csomagolásokat illetően. És persze egy plusz tipp: a lokális boltokban, piacokon történő vásárlás szintén egy szempont lehet mind a csomagolás, mind az ajándék beszerzése szempontjából! 

 

Inspiráló videók a témában: