JonBenét Ramsey története

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Kis idővel ezelőtt bemutattam nektek Madeleine McCann eddig megoldatlan ügyét, ma pedig egy újabb tragikus történettel érkeztem. JonBenét Ramsey esetének részleteit ismerhetitek meg, mi történt azon a bizonyos decemberi napon és mire jutottak a nyomozók. Tartsatok velem!

JonBenét

JonBenét Ramsey 1990. augusztus 6-án látta meg a napvilágot az atlantai Georgia-ban, Patricia és John Bennett Ramsey második gyermekeként. Bátyja, Burke 1987-es születésű. Apja üzletember volt, elvált, előző házasságából három gyermeke született, ám egyikük 22 évesen autóbalesetben elhunyt. Édesanyja, becenevén Patsy gyermekkorában is részt vett szépségversenyeken, lánya jelenlétét is szorgalmazta az ilyen eseményeken.

JonBenét nagy sikerrel szerepelt ezeken a versenyeken, elnyerte többek között a Little Miss Colorado, America’s Royale Miss és National Tiny Miss Beauty címeket. A kis szépségkirálynő élete azonban fiatalon tragikus fordulatot vett. 

37_szombat_ED_jonbenet_ramsey_esete_kep1

1996. december 26.

A Ramsey család közeli barátokkal töltötte az estét, majd kilenc óra körül véget ért az összejövetel. Miután hazaértek, a gyerekeket rögtön lefektették. Hajnali 5 óra körül Patsy felébredt, és a konyha felé indult. A lépcsőn azonban egy majdnem három oldalas levélbe botlott. Írója leírta, hogy a kislányt elrabolta és 118.000 dollárt követel érte. Ez az összeg napjainkban körülbelül 58 millió forintnak felel meg.

Mielőtt tovább haladnánk a történetben, meg kell jegyeznem, voltak furcsaságok a levéllel kapcsolatban. A pénzösszeg, amit az elrabló követelt szinte megegyezett azzal, amennyit John karácsonyi bónuszként kapott munkahelyén. Ebből következhet, hogy az elkövető tudott erről a bónuszról vagy valamilyen módon hozzáférhetett az információhoz.

Mint említettem, a levél majdnem 3 oldalas volt, amely szokatlanul hosszúnak számít ilyen esetekben. A rendőrség kiderítette, hogy a Ramsey-házból származó tollal és papírra írták az üzenetet, amely arra enged következtetni, hogy a levél az éjszaka folyamán keletkezett, a kislány eltűnésének időpontjában. A papíron ujjnyomatot nem találtak. 

Bár a levél figyelmeztette a családot, hogy ne keressék fel a rendőrséget, Patsy hajnali 5 óra 52 perckor tárcsázta a hatóságot és bejelentette lánya elrablását. Pár percen belül rendőrök érkeztek a házhoz, akik átkutatták és ellenőrizték azt, azonban erőszakos behatolásnak nem találták nyomát. Az egyik járőr lement a pincébe, ám az ott található, bereteszelt ajtót nem nyitotta ki. 

John időközben megkezdte az elrabló által követelt váltságdíj összeszedését, a helyszínelők pedig átvizsgálták a kislány szobáját. A ház többi részét nem zárták le, nem kezelték helyszínként. Közben megérkeztek a család barátai, hogy támogatást nyújtsanak a szülőknek.

37_szombat_ED_jonbenet_ramsey_esete_kep2

A felfedezés

Délután egy órakor az egyik nyomozó megkérte John-t és egy barátját, hogy nézzék át újra, alaposan a házat, látnak-e esetleg olyan tárgyakat, melyeket elmozdítottak, nincsenek a helyükön. A két férfi a pincében kezdte a kutatást,

John kinyitotta az elreteszelt ajtót, amely mögött megtalálta lánya holttestét. JonBenét száját ragasztószalag fedte, nylon zsinór volt csuklói és nyaka körül. Testét egy fehér lepedőbe burkolták. John, a hirtelen sokktól nem gondolkodva felemelte lánya testét, az emeltre vitte, szájáról eltávolította a ragasztót, ezzel tönkretéve a bizonyítékok egy részét.

A boncolás

A vizsgálatok kimutatták, hogy a kislányt megfojtották, illetve koponyatörés is közrejátszott a halálában. További sérüléseket találva a szexuális bántalmazást, erőszakot sem zárhatták ki a szakértők teljesen. Az nyaka körül talált nylon szálon találtak egy fadarabot is, mely Patsy egyik festőecsetének egy darabja volt. 

A boncolás során kiderült, hogy a kislány ananászt evett halála előtt, a konyhában készült fotókon szerepelt is egy tál ananász, azonban a szülők nem emlékeztek arra, hogy odatették volna a tálat vagy adtak volna a gyümölcsből lányuknak. A tálon később JonBenét bátyja, Burke ujjnyomatait találták. A szülők elmondása alapján viszont Burke végig aludta az estét és az éjszakát. 

jonbenet

Mi történt JonBenét-vel?

Erre egyértelmű választ a mai napig nem sikerült adniuk a nyomozóknak. Az évek során többször is vizsgálták az ügyet, ahogy fejlődött a technika, egyre több információt tudtak meg az esetről. Rengeteg gyanúsított és egy hamis vallomás után sem tudjuk a kérdésre a valódi választ. 

Születtek azonban különböző teóriák, mi is történhetett pontosan azon a végzetes estén. Az egyik szerint az egyik családtag a tettes. Egy visszavonult FBI profilozó szerint 1:12 az esélye, hogy egy gyermek megölésénél egy családtag vagy gondviselő az elkövető.

Mivel a rendőrök nem látták erőszakos behatolás jelét, azonban voltak megrendezettségre utaló jelek, mint például a váltságdíjat követelő levél, ezért a szülők is felmerültek lehetséges gyanúsítottként. Egyesek az anyát, Patsy-t gyanúsították, miszerint JonBenét álmában bepisilt és az anya dühében megölte a kislányt. Mások John-t próbálták meg beállítani gyilkosnak, azonban előző házasságból született gyermekei, exfelesége és ismerősei is állították, hogy egy szerető apáról van szó, aki soha nem bántaná gyermekeit. JonBenét testvérét is kihallgatták, de a nyomozók sosem kezelték őt gyanúsítottként. 

Egy másik teória szerint egy betörő áldozata lett a kislány, ami valószínűnek hathat, tekintve, hogy a Ramsey család környékén több, mint 100 betörés történt a megelőző hónapokban, illetve 38 regisztrált, szexuális bűnöző élt a család házának szűk környezetében. 

Sajnos az ügy, sok másikhoz hasonlóan megoldatlan, de a mai napig dolgoznak rajta, így él még a remény, hogy egyszer fény derül arra, ki végzett a 6 éves szépségkirálynővel immár lassan 25 évvel ezelőtt.

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

kiemelt, kep1, kep2, kep3