angol-erettsegi

Jön az angol érettségi!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A holnapi nap kell számot adniuk a tanulóknak az angol érettségi írásbeli vizsgáin.

Az idegen nyelvű vizsgák egy írásbeli és egy szóbeli részből állnak. Ezek azonban további egységekből állnak: olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, beszédkészség és íráskészség.  Mi a Media Iuris egyik tagját kérdeztük a tavalyi angol írásbelijével kapcsolatban.

takács andor media iuris
Takács Andor

Media Iuris: Az angol érettségi a negyedik írásbeli vizsga a héten. A magyar, matek és történelem után. Mondhatni rutinos érettségizőnek számít már az ember. Volt-e valami más az aznapi készülődésedben a többihez képest?

Takács Andor: Úgy emlékszem, hogy nem nagyon volt, talán hogy a vizsga idegen nyelven zajlott és egy kicsit rá kellett állítanom az agyam erre de talán a legfontosabb különbség, ami viszont nem aznap volt érzékelhető, hogy erre a napra készültem a legtöbbet a többi érettségi tárgyhoz képest.

Media Iuris: A nyelvi vizsgákon van a legnagyobb súlya az írásbelinek. Volt-e ez által nagyobb stressz rajtad, mint a többi napon?

Takács Andor: Nem vagyok stresszelős típus, nyilván érzékeltem ennek a vizsgarésznek a súlyát de rengeteg gyakorlást csináltam a felkészülés során, és tudtam, hogy mi az, amire számítanom kell. Úgy gondolom, hogy aki elég időt szánt gyakorlásra, beszédre, szavak tanulására annak nem kell izgulnia.

Kétszintű érettségi

Media Iuris: 2005-óta van kétszintű érettségi. Te emelt szinten vizsgáztál belőle. Hány éves felkészülés és nyelvtanulás áll a sikeres vizsgád mögött?

Takács Andor: Én első osztályos korom óta tanultam angolt. Az utolsó két évben a felkészülés azonban sokkal intenzívebbé vált. Az iskolai keretek nem mindig adtak elég tudásanyagot, illetve lehetőséget a nyelv “emelt szintű” elsajátítására. Az iskolai óráim mellett külön tanárhoz is jártam, akit nagy köszönet illet meg, mivel gyorsan és maradéktalanul fel tudott készíteni erre a megpróbáltatásra.

Media Iuris: Milyen tanácsokkal látnál el egy most érettségire készülő diákot?

EZT OLVASTAD MÁR?  10 millió fa - Faültetés a Jubileumi Ligetben!

Takács Andor: A pihenés nagyon fontos. Három vizsganap után már elég fáradt az ember, ezért időben el kell menni, kipihenni magunkat. A nyelvtani és szövegértési résznél először mindig azt kell beírni, ami teljesen biztos. A végén sokkal egyszerűbb lesz megtalálni a helyet a többinek. A hallás-értési feladatoknál, amiben biztosak vagytok, szintén próbáljátok meg első hallgatásra beírni. A szövegalkotásnál nagyon fontos jól megérteni a szempontokat és azok szerint dolgozni. Leveleknél fontos a megszólítás és az elköszönés, figyeljetek oda kinek kell írni és annak tudatában dolgozni. A szótár azért van, hogy használjuk, bár a különleges szófordulatokkal óvatosan kell bánni, hogy nyelvtanilag is helyes legyen.

Jó pihenést kívánok a mai napra, holnapra pedig egy nagy kalappal!

Történelem érettségi, ahogy egy történelemzseni látja! KATT IDE!

1 thought on “Jön az angol érettségi!

Comments are closed.