Január 1. – több mint újév

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Bár január elseje már attól különleges, hogy a Gergely naptár szerint ez az év első napja, ennél sokkal több fűződik ehhez a kivételes naphoz. Többek között ünnepek, események, híres emberek születése vagy éppen halála köthető hozzá. Ezekből a számomra 3 legérdekesebbet hoztam el nektek, melyekről korábban én magam sem tudtam, így remélhetőleg számotokra is újdonságok lesznek. 

A béke világnapja

VI. Pál pápa kezdeményezésének hála 1968 óta az év első napja a béke világnapja is. Érthető, hogy a pápa miért pont ezt a napot érezte legmegfelelőbbnek egy ilyen fontos üzenet számára, hiszen ezen a napon mindenki elgondolkodik kicsit azon, hogy vajon mi vár rá az új évben. Célokat tűzünk ki, fogadalmakat teszünk és álmokkal és reményekkel telve vágunk bele az új esztendőbe. Emellett pedig összegezzük is, hogy a végre véget ért évben mi mindenre vagyunk büszkék és mik azok a dolgok, amik még egy kis csiszolást igényelnek.  Így ez egy tökéletes alkalom arra, hogy kicsit elmélkedjünk a béke jelentésén és fontosságán is. Ezt a fogalmat sok féle képpen és több szinten lehet értelmezni az egyéntől egészen az emberiségig. Egyrészt érdemes eltűnődni azon, hogy a béke, amit mi ma kézpénznem veszünk, a történelem során sokszor csak álom volt, ezért vigyáznunk kell rá. Bár mint emberiség bőven van még hova fejlődni ezen a téren, de ha történelmi szinten gondolkodunk, azért észrevehető a pozitív változás. Másrészt értelmezzük a fogalmat a belső békesség szintjén is és amellett, hogy azt latolgatnánk hányszor voltunk tavaly edzőteremben és ezzel szemben kocsmában, és hogy ezt a két számot idén hogyan is tudnánk felcserélni, azért azt is értékeljük, hogy miként bántunk önmagunkkal, hogyan látjuk és értékeljük magunkat és hogy ez jól van-e így.  Mert ahogy Bagdy Emőke írta:

“A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt, a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal jobbnak találjuk a külvilágot is.”

A téma fontosságát hangsúlyozza, hogy a Katolikus egyház kezdeményezése után az Egyesült Nemzetek Szövetsége is kitűzött egy Nemzetközi Békenapot 2002-ben, melyre szeptember 21. napját választották ki. 

A Kwanzaa utolsó napja

A Kwanza egy karácsonyhoz és Hanukkah-hoz hasonló 7 napos ünnepsorozat, ami nem vallási eredetű és az afro-amerikaiak körében ünnepelt. Maga a szó első gyümölcsöt jelent, megalkotója pedig Dr. Manuela Karenga, egy fekete emberjogi harcos. 1966-ban ünnepelték először. A 80-as, 90-es években volt a legnépszerűbb, de a mai napig sokan megtartják. A karácsonyhoz hasonlóan az ünneplők itt is megajándékozzák egymást, ünnepi vacsorát fogyasztanak és tradicionális afrikai ruhákat viselnek. A Hanukkához pedig a Kinara miatt hasonlít, ami 7 gyertyából áll, melyek közül itt 3 piros, 3 zöld, a középső pedig fekete. Mindegyik egy napot és a naphoz tartozó eszmét szimbolizálja. Az első napon, december 26-án az afro-amerikaiak egységét ünneplik, míg a másodikon a saját magukért való kiállást, a harmadikon a közösségi szellemet, a negyediken az együttműködő gazdaságot, az ötödiken a céljaikat, a hatodikon a kreativitásukat, a hetedik napon, január elsején pedig a hitüket.

Az Aggteleki Nemzeti Park megalapításának napja

Pontosan 1985. január 1-én hozták létre az Aggteleki Tájvédelmi Körzet helyén, az ország első olyan nemzeti parkját, melynek célja kimondottan a földrajzi természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása. A park mintegy 20.000 hektárja az észak-magyarországi karsztvidéken terül el, így egyedülálló és világhírű barlangjai és egyéb karsztjelenségei miatt, melyeket az UNESCO a Természet Világörökség részévé is nyilvánított. Itt található többek között a világ egyetlen „átjárható” barlangi országhatára, továbbá híres Béke-barlangjáról, melyet az 50-es évek óta gyógybarlangként is használnak. 

Nektek mit jelent január elseje?

1 thought on “Január 1. – több mint újév

Comments are closed.