Interjúsorozat magyar BookTuberekkel II.rész – Suba Csaba

Mi a véleményed?
+1
6
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

A következő BookTuber, akivel megismerkedhettek, nem más  mint Suba Csaba, a Könyvelem csatorna tulajdonosa. Csaba középiskolai matematikatanárként dolgozik, és emellett vezeti a már több, mint 1500 lelkes követővel rendelkező youtube-csatornát, ahol rendszeresen oszt meg mindenféle könyvvel és olvasási élményekkel kapcsolatos izgalmas, és hasznos videókat.

Kezdjünk itt is a klasszikusnak számító kérdéssel. Hány éves voltál, amikor elkezdted falni a könyveket? Van történeted arról, hogyan „fertőzött” meg az irodalom?

Suba Csaba: A családunkban mindig kitüntetett helye volt a könyvespolcoknak, nemcsak a szüleim, de a nagyszüleim is szerettek olvasni. Nálunk természetes volt, hogy a szüleim éjjeliszekrényén mindig hevert egy aktuális olvasmány. Én valamikor 12-13 éves korom környékén elkezdtem édesanyám Agatha Christie gyűjteményével szemezni. Az ő javaslatára vettem a kezembe a szerző krimijeit.

 

 

 

Ebből kiindulva van olyan szerző, könyv vagy könyvsorozat, aminek a moly mivoltodat köszönheted?

Suba Csaba: Az előző kérdésben erre is válaszoltam.

Mi volt az a pont, ami után eldöntötted, hogy youtube-csatornát indítasz? Van olyan könyvmoly csatorna tulajdonos, aki inspirált ebben? Sokáig tervezted-szervezted, vagy egyből a közepébe vágtál?

Suba Csaba: Mindig is szerettem szerepelni, énekkaros és diákszínjátszós voltam a középiskolában, később művelődésszervezőként városi rendezvényeken ezrek előtt konferáltam színpadon. Statisztáltam tv-sorozatban és mozifilmben, valamint tv-s vetélkedőkben is megmérettem magam. A Youtube-csatorna indítása már bő egy éve a terveim közt szerepelt, de csak 2020 decemberére éreztem magamban elég erőt, hogy belevágjak. Rendszeresen néztem a magyar booktuberek videóit, és úgy éreztem, ezt én is szívesen csinálnám. Amikor megjelent a palettán Tamara (Faltól falig könyvesvlog), akkor már végérvényesen eldöntöttem, hogy én is belevágok, nincs vesztenivalóm.

Úgy tudom, középiskolában dolgozol matematikatanárként. Mit szóltak hozzá a diákjaid, amikor egyszer csak felbukkantál előttük a képernyőn böngészés közben? Van olyan tanuló, akit te inspirálsz az olvasásra? Szoktál visszajelzéseket kapni a diákoktól e téren?

Suba Csaba: Sok kedves visszajelzést kaptam tőlük, többen fel is iratkoztak a csatornámra. Remélem, hogy tudom őket inspirálni az olvasásra, bár szerencsére sokan rendszeres olvasók voltak már eddig is. Kifejezetten örültem viszont, amikor konkrét videóötletekkel kerestek meg. Jó érzés, hogy figyelemmel kísérik a tanórákon kívüli tevékenységemet is. 

Tovább gördítve ezt a kérdést, mi volt a kollégáid reakciója? Esetleg részeit képezik egy-egy rendhagyó irodalomórának a videóid?

Suba Csaba: Néhányan tudnak csak róla a tantestületből, külön nem reklámoztam senkinek. Nekik tetszik, és követik a csatornámat. Azt nem tudom, hogy alkalmazták-e már, de lehet, hogy az online oktatás keretében ez most nem is lenne rossz ötlet. 

Mennyire sikerül összehangolnod a tanári állásodat a videózással? Van egy megszokott rendszered, ami segít egyensúlyban tartani a hobbit és a munkát?

Suba Csaba: Úgy érzem, hogy sikerült megtalálni az egyensúlyt. Számomra nagyon fontos, hogy legyen valami kreatív tevékenység az életemben, ami örömet okoz és feltölt. A családom szerencsére támogat ebben, és lehetővé teszik, hogy elkészüljenek a videók. Persze sok szervezést és tervezést igényel mindez, de ahogy haladunk előre az időben, egyre gördülékenyebben megy már minden. Nincs szigorú menetrend, akkor csinálom, amikor időm és kedvem van hozzá.

Ha már matek, beszéljünk kicsit a számokról. A szokásos, olvasókat sokkoló, molyokat izgalomba hozó kérdésemet is felteszem. Kb. hány könyvet olvastál el életed során? 

EZT OLVASTAD MÁR?  A mást látva ítélkezünk, vagy az ítélkezésünk szüli a másságot? – Ajánló, Delia Owens: „Ahol a folyami rákok énekelnek” című könyvéről

Suba Csaba: Csak megsaccolni tudom, hogy körülbelül 4-500 körül lehet. Teljesen változó volt, hogy adott életszakaszomban mennyire volt része az életemnek az olvasás. Volt pár év, amikor csak a nyári szünetben tudtam olvasni, év közben egyszerűen nem ment. Az utóbbi két évben viszont egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány nap volt, amikor nem olvastam egy sort sem. Idén 100 könyv elolvasását tűztem ki célul magamnak, remélem sikerül teljesítenem.

Ti BookTuberek összetartó közösségként működtök. Milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?

Suba Csaba: A Booktuberek között a Discordnak köszönhetően szoros kapcsolat alakult ki az utóbbi hónapokban. Szervezzük a könyvklubos közös olvasásokat, az élő kibeszélőket, segítjük és inspiráljuk egymást. Mindig újszerű ötletekkel bombázzuk egymást és közös projekteken agyalunk. Jó érzés egy ilyen támogató csapat részének lenni.

Számodra mi a legnagyobb előny, és a legnagyobb hátrány, ami a youtube-jelenlétedből származik? 

Suba Csaba: Remek érzés a nézőimmel, követőimmel kapcsolatba kerülni, olvasni az üzeneteiket, amikben leírják például, hogy miattam olvastak el egy könyvet és tetszett nekik. Pontosan az volt a célom, hogy inspiráljak másokat és olyan könyveket mutassak be a csatornámon, amik nekem is sokat adtak vagy elszórakoztattak. Az pedig külön jó, hogy a csatornám által kapcsolatba kerültem írókkal, fordítókkal, könyves szakemberekkel, kiadókkal, akikkel osztozhatok a könyvekkel kapcsolatos rajongásban és együttműködhetek velük. Hátrányát eddig nem tapasztaltam.

Gondolom az olvasás népszerűsítésén nálad is nagy hangsúly fekszik. Vannak élményeid azzal kapcsolatban, hogy valaki a csatornád hatására szerette meg az olvasást? Milyen kapcsolatot ápolsz a nézőiddel? 

Suba Csaba: Kevesebb, mint három hónap alatt másfélezer követőt gyűjtött a csatornám, ami szerintem rendkívül jó szám. Minden videóm alá kapom a kommenteket és a moly.hu-n is folyamatos a kapcsolattartás a figyelőimmel. Emellett az Instagrammon is sok beszélgetés alakul ki privát. Nagyon figyelek arra, hogy meghalljam az ő hangjukat és véleményüket, hiszen belőlük inspirálódom a következő videóimhoz. Számtalan klassz könyvajánlattal találnak meg nap, mint nap, és nem győzöm miattuk frissíteni a kívánságlistámat. Épp a minap kaptam egy kedves üzenetet, hogy az illető miattam szokott vissza újra a mindennapi olvasásra és mennyire hálás érte. Ezért érdemes csinálni!

Ha jól tudom, nagy krimi rajongó vagy. Ha ki kellene emelned az egyik legjobb krimi olvasásélményedet, melyik könyvet választanád, és miért? 

Suba Csaba: Lehetetlenség egyet kiválasztani, ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik tanítványom a legkedvesebb. Nincs ilyen, mert minden történetet más miatt tudok szeretni. Van, amiben a szereplők, míg egy másikban a cselekmény vagy a megoldás az, ami lenyűgöz. Szerintem nincs egy tökéletes krimi, sok-sok nagyon jó sztori van, amelyek izgalomban tartanak és szórakoztatnak.

Ha szeretnétek jó hangulatú, minőségi, az olvasással és a hozzá fűződő élményekkel kapcsolatos videókat nézni, akkor irány a youtube, és keressétek Csaba csatornáját!