dia

Interjú Dobisz Diánával – Életmódváltás, és a fitnesz versenyek világa

+1
0
+1
0
+1
7
+1
0
+1
0
+1
0

Dobisz Dia immáron másodéves joghallgató, és a sport szerelmese és #őispécsiegyetemista. Rengeteget tanultam már tőle az egészséges étkezésről, illetve a helyes edzés technikáiról, és még közel sem értem a végére. Elképesztő dolgokat valósít meg nap mint nap, mely mellett barátaira, egyetemi programokra, és egyéb kikapcsolódásra is akad ideje. 

Amibe belefog, azt véghez is viszi a tőle telhető legnagyobb erőbedobással. Mindig lehet rá számítani, és ha valaki megkérdezné hogyan definiálnám az elmúlt időben nagy népszerűségnek örvendő „That Girl” kifejezést, biztosan csak annyit mondanék, hogy Dobisz Dia. Így ez okból fel is kerestem néhány kérdés erejéig, hogy hogyan is kezdődött nála a sport, illetve a főzés iránti hatalmas szeretete, és hogy motivációját mivel tartja fent a mindennapokban.

Instagramon is nyomon követhetjük milyen fontos számodra az edzés, az egészséges étkezés és a testmozgás. Mindig ilyen elhivatott voltál a sport iránt?

diaDobisz Dia: Sajnos senki sem ilyen elhivatottan születik, így én sem. Hobbi szinten gyerekkorom óta sportoltam valamit, de kilencedikes koromban kezdtem komolyabban foglalkozni vele és onnantól nincs megállás. 

Rengeteg fantasztikus recepttel árasztasz el minket folyamatosan. Ezeket te magad állítod össze, vagy inkább már kész receptek alapján dolgozol? 

Dobisz Dia: 99.2%-ban én magam állítom össze a recepteket és alakítom olyanra, ami a diétámnak épp megfelel vagy, amit a környezetemben élő étel intoleranciások is fogyaszthatnak. Anyukám elég sok féle alapanyagra érzékeny, ezért próbálok neki is kedvezni egy-egy süteménnyel. 

Pici koromban sokat vigyázott rám a szomszéd néni, aki igazi falusi háziasszony lévén mindennap sütött valami finomat és tanítgatott engem is az apró trükkökre, amiket vétek lenne veszni hagyni.

Minden életmódnak megvannak a maga nehézségei, legyen szó ilyen értelemben a mindennapos sport edzésekről, vagy egy bizonyos diéta betartásáról. Számodra melyik a legnehezebb része ennek az életmódnak? Illetve mit gondolsz, mit is jelent igazából az egészséges életmód?

Dobisz Dia: Magában az életmódban nem érzek nehézséget, a verseny diétában annál inkább, de az nem is az élvezetekről híres. Szerintem nem szabad egy egészséges életmódnak keservesnek lennie, pont az lenne a lényege, hogy fittebbnek, energikusabbnak érezd magad. Nem kell kínozni a tested heti 7 edzéssel és napi 1200 kalóriával, mert pont az ellenkezőjét éred el, csak sajnos még mindig sokaknak ez jut eszébe, ha a #healthylifestyle-ra gondolnak, ezért nem is akarnak belevágni. 

Minden ember életében eljön a pillanat, mikor nem tud még a számára legkedvesebb dolgokhoz sem elég erőt gyűjteni. Mi motivál Téged a motiválatlan napokon?

 Dobisz Dia: Elcsépelt szöveg, de az, hogy jobb legyek magamnál. Lustálkodással még senki sem nyert olimpiát. (Igen tudom, hogy létezik szieszta bajnokság, de nekem még nem az a célom.)

Szeretnék dobogón állni a közeljövőben, amiért, ha van kedvem, ha nincs dolgozni kell, de egy fokkal azért egyszerűbb lelkesen csinálni. 

Aki ismer akár egy kicsit is, tudja mekkora szerelmese vagy a Fitnesz Versenyeknek, és mekkora lelkesedéssel éled meg ezeket is. Mesélnél kicsit ezen versenyekről, hogy azok, akik nem látnak ezekbe bele, jobban megértsék ezt a világot is?

Dobisz Dia: Órákig tudnék mesélni a fitneszversenyekről, de megpróbálom röviden. Ha hasonlítgatni kéne, akkor olyan, mint egy szépségverseny, csak mégsem. A smink és a csillogás nálunk is megvan, de sokkal hangsúlyosabb az edzettségi szint, az izom mennyisége es külalakja, a szárazság és az összkép. Egy-egy versenyre évek munkája juttat minket, ami mellett már eltörpül az a kb. 16 hét versenydiéta a szezonok előtt.

Számomra minden belefektetett percet és izgulást megér az a pár pillanat, amit a színpadon töltök a szebbnél szebb ellenfeleimmel, de a másnapi “csaló” étkezés sem egy rossz dolog. Mindent összevetve, szerintem egyszer mindenkinek megérné kipróbálnia magát benne, de legalább, mint nézőként eljönni egy versenyre. A felejthetetlen élmények és a szuper hangulat garantált.

Szeretném megköszönni a csodás interjút Dobisz Diának a Pécsi Egyetemisták Magazinjának nevében is, és kívánok neki innen is rengeteg kitartást, illetve további sikereket a közelgő versenyeken! Illetve, ha kíváncsi vagy további interjúra Diával, szíves figyelmedbe ajánlom Tóth Noémi cikkét, ki kicsit más szemszögből interjúvolta meg Diát a Media Iuris által. Ide kattintva el is tudod olvasni Noémi remek cikkét! Jó olvasgatást!