business_pecsi_egyetemistak_magazinja

„Engem igazából a szabadság motivál” – Interjú a Magyarbusinesslánnyal

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Manapság sokan szeretnének belevágni egy saját vállalkozás (business) elindításába, azonban félnek a kudarcoktól és a csalódásoktól, amik ezzel járhatnak. Tiboldi Darinka nagy utat tett meg 23 éves kora ellenére és igyekszik még többet megtenni a siker elérése érdekében. Alábbi cikkünkben ismerjétek meg a fiatal lány vállalkozásának történetét, akit ma már mindenki úgy ismer, mint a magyarbusinesslány.

 

businessElsősorban mesélnél kicsit magadról? 

Tiboldi Darinka: Tiboldi Darinkának hívnak, 23 éves vagyok. Veszprémben születtem, majd 8 éves koromban kiköltöztünk a családommal Angliába. Egész életemben teniszeztem és ennek a segítségével kikerültem Texasba, ahol elvégezhettem az egyetemet ingyen. Jelenleg Colorado-ban élek.

Mikor es miért döntötted el, hogy saját vállalkozást szeretnél indítani?

Tiboldi Darinka: Egyetemista koromban az egyik barátnőm mondogatta nekem mindig, hogy miért nem kezdek el valamit az interneten. Mivel ő tinikorában YouTube-on keresztül kereste a pénzt, én is kíváncsi lettem, hogy hogyan is működnek itt a dolgok. Ekkor még mindig a „nincs időm” kifogást használtam, de amikor vége lett az őszi szemeszternek, már nem volt más kifogás és elhatároztam, hogy a téli szünetbe belekezdek egy blog csatornába. Kb. 1 hónapra rá, ezt abba is hagytam, mert új ötletem lett. Ilyenkor mentem bele a dropshipping-be. Emlékszem amikor megkerestem az első 7 dolláromat hihetetlen volt számomra, hogy amíg sokaknak ez az órabérük, én ezt megtudtam keresni magamnak az internet segítségével. Ezután már tudtam, hogy csak is önálló vállalkozó akarok lenni.

 

Valószínűleg egy vállalkozás elindítása sem megy zökkenőmentesen. Tudnál pár tanácsot adni annak, aki nem tudja hogyan álljon neki vagy nem mer belevágni?

Tiboldi Darinka: Igen persze, rengeteg zökkenő van. Nem mindig megy jól a business. És ha belekezdek valami újba akkor sokszor nincs semmi eredményem legalább 3 hónapig. Az lenne az igazi tanácsom, hogy ne hagyd el a munkádat addig amíg legalább nem keresed meg ugyanazt a mennyiséget a vállalkozásoddal. Ha 9-től 5-ig dolgozol egy hagyományos munkahelyen, és aztán 6-tól 10-ig a vállalkozásodon ahelyett, hogy TV-t néznél, akkor nincs semmi vesztenivalód. Nincs ebbe semmi rizikó, mert ha nem működik a business attól még megvan a napi munkád.

Mi motivál téged a mindennapokban és a munka során?

Tiboldi Darinka: Engem igazából a szabadság motivál. Az motivál, hogyha kitalálom, hogy holnap el akarok utazni Balira, akkor azt meg is valósíthassam akadálymentesen. Bár páran szeretik a rendszert, én inkább a spontaneitás felé hajlok. Szeretek utazni. Az a célom, hogy mindenhova eljussak a világon. Ezt idő meg pénz nélkül nehéz végrehajtani. Ezért kell befektetnem mindkettőt a vállalkozásomba.

 

Szerinted mi a legfontosabb szempont ahhoz, hogy valaki jó üzletember/üzletasszony, vállalkozó legyen?
Tiboldi Darinka: Szerintem az a legfontosabb, hogy legyen egy terve az embernek. Sokszor csak úgy vágtam bele vállalkozásba, hogy nem volt egy végső tervem. De most már tudom, hogy így nem fog működni. Ha nem tudod, hogy hová haladsz akkor honnan tudod, hogy mi a következő lépésed?

Mikor döntötted el, hogy saját Youtube-csatornát indítasz el?
Tiboldi Darinka: 2019 nyarán gondolkodtam a videókról, a párom 2-3 éve kezdett bele a YouTube csatornájába, és ezen a nyáron kezdett el elérni jobbnál, jobb eredményt. Nagyon inspiráló volt, hogy állandóan azon dolgozott és jöttek csak a feliratkozók. 

Először féltem attól, hogy mit fognak az emberek gondolni rólam. Kicsit az segített, hogy családomon kívül annyi magyar barátom nincs (mert ugye nem ott nőttem fel). Az első videóm magamról az Instagram Story-ra ment ki. Aztán készült el az első YouTube videóm, amit viszont abbahagytam egy évig. Ezt az évet arra használtam ki, hogy az Instagram-fiókomat egy kicsit feljebb hozzam, hogy a YouTube-ra majd átterelhessem a követőimet. 2020 májusában bele is vágtam újra!

Utolsó kérdésként pedig tudnál pár tanácsot adni azoknak, akik nem találják a helyüket és nem tudják, hogy milyen pálya érdekelné őket a jövőben?

Tiboldi Darinka: A tanácsom ebben az lenne, hogy próbáljatok ki különböző pályákat, mert ugye akkor tudod igazából, hogy szeretsz e valamit, ha ki is próbálod. Például, ha éttermet akarsz nyitni, először menj el dolgozni egy étterembe és nézd meg, hogy működnek a dolgok. Ha youtuber akarsz lenni, tölts egy hetet egy full-time youtuberrel, nézd meg, hogy mit csinál és döntsd el, hogy te is ezt szeretnéd-e csinálni. A közösségi média influencerkedés nagyon elbűvölő munkának néz ki képen/videón, de nem tudja senki, hogy mennyi munka jár vele.

Egy vállalkozás elindítása sem megy egyszerűen, a lényeg mindig az, hogy fókuszáljunk arra, ami számunkra fontos és mindig az lebegjen a szemünk előtt. Darinka saját Youtube csatornáján olyan tartalmakat oszt meg, amelyek segítségül lehetnek minden jövőbeli vállalkozó számára.

Ha kíváncsi vagy milyen jogi teendőkkel jár, hogy vállalkozást indíthass el, akkor olvasd el korábbi cikkünket is, ha pedig érdekel egy gazdasági témákkal foglalkozó youtube csatorna is akkor olvasd el cikkünket Dörner Csengével

Források: 1, 2