dr-raposa-l-bence-dietetikus-taplalkozastudomany-interju-pte-etk-pecs-egyetemista

Ilyen egy végzett dietetikus élete – Interjú Dr. Raposa L. Bencével

Mi a véleményed?
+1
5
+1
+1
+1
+1
+1
2
+1

Gondolom az a név, hogy Kenderesi Tamás, sokaknak ismerős. Olimpiai bronz- valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó. Egy bajnoknak pedig mi nélkülözhetetlen? Egy olyan sportdietetikus, akinek olyan fontos az úszó egészséges és adekvát táplálkozása, mint a sajátja.

Dr. Raposa L. Bence először dietetikusként végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, ezért felkértem, hogy mesélje el a leendő dietetikát, táplálkozástudományt tanuló egyetemistáknak, hogy miért is jó az ETK-Család tagjának lenni.

INTERJÚ

Kedves Bence, mi volt az ok, ami miatt az ETK-t, azon belül pedig a dietetikus szakirányt választottad? Mindig is ez volt az álmod, vagy sorszerű volt? 

raposa-l-bence-dietetikus-pte-etk-interju-alumniDr. Raposa L. Bence: Először is köszönöm a felkérést, hiszen mindig öröm a dietetika iránt érdeklődőket informálni és még jobban meghozni a kedvüket egy életre szóló hivatáshoz. Jelenleg 33 éves fejjel is úgy ítélem meg, hogy kifejezetten jól döntöttem. A középiskola elvégzésekor bár voltak orvosi ambícióim, de annyira megtetszett a dietetikusi képzés és hivatás, hogy nem volt kérdés, hogy ez lesz az utam. Ennek a motivációnak a kiteljesedését fémjelezik további végzettségeim, diplomáim is. A karon folyó oktatási munkát, már doktorandusz hallgató koromban megkezdtem, mint tanársegéd. A doktori fokozat megszerzése óta pedig, mint adjunktus tevékenykedem és próbálom az ifjú, tehetséges hallgatók tudásszomját csillapítani.

Mik voltak a kedvenc tárgyaid és kiket említenél kedvenc tanárként? Melyek voltak a legszebb emlékeid, amiket sosem fogsz elfelejteni? 

Dr. Raposa L. Bence: Szerencsésnek mondhatom magam abból a szempontból, hogy komoly és nagytudású professzoroktól tanulhattam ezt a tudományt, ha megemlítem Mózsik, Komáromy, Szakály, Pallai, Ember Professzor Urak nevét azt gondolom, nem fér hozzá kétség, hogy nagyrészben nekik köszönhetem hivatás tudatomat, valamint azt az életcélt, hogy egyszer talán, majd sok-sok év múlva kiemelkedő szakember lehetek, valamennyire olyan, mint amilyenek Ők voltak. Kedvenc tantárgy szempontjából mindig is érdekelt a mikrobiológia és molekuláris biológia, így a pályám megkezdését Komáromy Tanár Úrnak köszönhetem, talán ezért is lettem később kutató a molekuláris epidemiológia és epigenetika területén. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ismerhettem őket, emléküket jó szívvel és tisztelettel őrzöm a mai napig, szakma iránti elköteleződésem szempontjából próbálok az előttem álló pályához méltó lenni.

Hogyan teltek az egyetemei éveid? Melyikből volt több, a pozitívumokból vagy negatívumokból?

Dr. Raposa L. Bence: Mindenképpen a pozitívumokból volt több, hiszen még itt vagyok. Számtalan szép emléket, élményt őrzök magamban a hallgatói évekből. Amolyan ,,csibész” egyetemista voltam, szerettem a közösséget, a kikapcsolódást – tényleg éltük az egyetemisták életét, ugyanakkor egy dolgot sohasem felejtettem el és szem előtt tartottam, hogy mi a célom, és hogy a lazítás nem mehet a tanulási és szakmai eredményesség rovására. Ennek szellemében le kellett mondanom néhány dologról, de azt gondolom, hogy érdemes volt. Szerencsés helyzet, hogy az összes képesítésemet kitűnő államvizsgaeredménnyel zártam és emellett lesz mit mesélni az unokáknak is az egyetemi évekről… Természetesen voltak nehézségek is bőven, de kinek nincsenek? Én ezekre a problémákra, mint megoldandó akadályokra tekintettem mindig és bármennyire is kilátástalannak tűnt a helyzet, mindig próbáltam felül kerekedni rajtuk, megoldani őket. Azzal nem ámítanék senkit, hogy problémamentesek lesznek az egyetemi vagy az azt követő évek, azzal viszont igen, hogyha valaki eléggé motivált – ezekből is tanulni és gyarapodni tud. Higgyétek el, megéri!

Véleményed szerint kinek érdemes a dietetikát választania? Milyen elköteleződésekkel jár? 

Dr. Raposa L. Bence: Azt gondolom, hogy a dietetikus képzést azoknak érdemes választania, akik érdeklődnek a táplálkozás iránt és ambícióik az egészségügyi pálya felé húzzák őket, avagy mélyebben szeretnének a táplálkozás és élelmiszertudományba betekintést nyerni. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy alapvégzettségükkel nem csak a klinikumban, hanem a versenyszférában is kiváló elhelyezkedési lehetőségük lesz. Az elköteleződés témakörében egy saját illetettségű mottót osztanék meg „Szenvedélyem a táplálkozástudomány”. Ez azt jelenti, hogy aki dietetikus annak jó esetben a hobbija és szenvedélye is a táplálkozástudomány, így tevékenységét szívvel-lélekkel tudja folytatni nap, mint nap. A dietetika ugyanakkor az egyik legdinamikusabban fejlődő részdiszciplínája az orvos és egészségtudománynak, így fel kell készülni arra is, hogy művelőinek ez egy élethosszig tartó tanulási, fejlődési folyamat.

Elmesélnéd kérlek röviden azt az utat, hogy hogyan is lettél egy olimpiai bronzérmes dietetikusa? Milyen Kenderesi Tamással együtt dolgozni? 

EZT OLVASTAD MÁR?  PTE ETK – Sportquiz

Dr. Raposa L. Bence: Magam a ,,lifelong learning” híve vagyok, így a sportdietetikus végzettség megszerzését követően nem zártam le ezirányú tanulmányaimat, hanem tovább folytattam azokat és elvégeztem az FC Barcelona szakirányú továbbképzését (Certificate in Sports Nutrition (CIA) Sport Nutrition degree), mely alapján barca licenszes sportdietetikus lettem. Mindemellett spanyolországi vendégoktatásaim alkalmával sikerült szert tennem olyan szakmai kapcsolatokra Barcelonában, melyek lehetővé tették számomra, hogy részt vegyek ezen szakmai közösségben. Bár a pandémia múlt évben átírta, de remélem idén ismét találkozhatunk az FC Barcelona évi sportdietetikai kongresszusán a spanyol kollégákkal, tovább bővítve ezzel szakmai tudásunkat, tapasztalatainkat. 

Egy olimpikonnak nagyon komoly szakmai háttérre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően felkészüljön egy világversenyre – ehhez viszont olyan dietetikus szakember (is) dukál, aki a legaktuálisabb tudással rendelkezik és sportágspecifikusan tud segíteni az ergogén sporttáplálkozás területén. Ennek a kritériumnak az előzőekben ismertetettek alapján megfeleltem, de minden bizonnyal az is segítette a felkérési folyamatot, hogy abban az időben több szakmai szervezet is elismerte tudományos munkámat – szakmai ,,mainstream”-be kerültem. 2018-ban a New York-i Magyar Tudományos Társaság az ,,Albert-Szentgyörgyi Young Investigator Award” nemzetközi díjat, 2019-ben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ,,Az Év tudományos dietetikusa” címet, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság pedig ,,A Magyar Táplálkozástudományért” Ifjúsági elismerést adományozta nekem. Azt gondolom, hogy ezek együttes, meggyőző ereje és az adekvát kapcsolati tőke segítette leginkább a folyamatot. Jelenleg nagy erővel folynak a munkálatok az olimpiai felkészülésben. Dietetikai szempontból is kihívásokkal teli időszakot élünk, mindemellett Tomival nagyon jó együtt dolgozni, már a kezdetektől fogva megtaláltuk a közös hangot és bizton állíthatom, hogy ma már a munkakapcsolat mellett baráti viszonyt is ápolunk. Sportolóként nagyon lelkiismeretes, tiszta látású és fegyelmezett. Nemrég számában országos bajnok lett, ideje folyamatosan javul, ami előremutató az év további eredményeire nézve. Úgy látom, minden adott ahhoz, hogy Tokióban bármely éremre esélye legyen. Szóval az olimpián ne felejtsetek el majd szurkolni neki!

Végezetül pedig, milyen egyéb tevékenységekre jut időd a munkád mellett? 

Dr. Raposa L. Bence: Ahogy látom az interjú végére maradt a legfogósabb kérdés, erre úgy tudok leginkább válaszolni, hogy szakmai és privát részre osztom. Fontos, hogy a megfelelő időmenedzsmentet még magam is tanulom, sokszor nehézségekbe ütközöm. Tudományszervezési szempontból több szakmai szervezetben végzek munkát, így az MTA Élelmiszer-tudományi Bizottságában, az MDOSZ-ben vagy akár az MTTT-ben. Jelenleg szerzőtársaimmal dolgozunk egy szakmai könyvön is, mely várhatóan ősszel jelenhet majd meg. Privát szférámat tekintve pedig – szabad időmet tartalmasan barátaimmal és párommal töltöm a legszívesebben. Nagy rajongója vagyok a tenisznek és az E-sportnak, valamint egyre jobban foglalkoztat a felnőtteknek szóló, stratégiai társasjátékok világa.

 

Köszönöm interjúalanyomnak hogy elvállalta a felkérést, és bemutatta a dietetikus szakirány előnyeit, valamint elmesélte nekünk hogy miért is érdemes követni az álmainkat!