Ilyen egy Rekreáció- és Életmódot végzett hallgató élete – Interjú Vági Mártonnal

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Egészen addig a bizonyos 2020-as évig, a Rekreáció- és Életmód hivatalos megnevezése Sport- és Rekreációszervezés volt. Anno még jómagam, illetve interjúalanyom Vági Márton is erre jelentkeztünk, tele ambícióval és tudásvággyal. Na de mi is értendő a szak megnevezésén, és mivé válhatunk belőle? 

Kedves Marci, mi volt az ok, ami végett az ETK-t, azon belül pedig a rekreáció szakirányt választottad? Egy sport vett rá téged, vagy inkább az egészség és a szervezés iránt érdeklődtél?

Vági Marci: 2015-ben jelentkeztem a PTE-ETK Rekreációszervező és Egészségfejlesztő képzésre, előtte a TTK-ra jártam földrajzra, igaz azt nem fejeztem be. A sport mindig is része volt az életemnek, kosárlabdáztam és fociztam gyerekként, de később is közel maradtam a sporthoz, edzői végzettségem is lett és az aktív testmozgás a mindennapjaim része maradt. Emellett amennyire csak lehetett, mindig törekedtem az egészséges életmódra, így ezt a két tényezőt összekapcsolva választottam a rekit. De bevallom, 2015-ben még én sem igazán tudtam, hogy pontosan mi is ez az egész. 

 

Mit jelent pontosan a szak megnevezése, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár? 

Vági Marci: Rétsági Tanárnő óta tudjuk, hogy „a rekreáció az elfogadott nemzetközi értelmezésben a szabadidő-eltöltés kultúrája. Azon belül is a jó közérzet, a jól-érzés, a jól-lét, a minőségi élet megteremtését szolgálja, miközben a rekreálódó felüdülését, felfrissülését és szórakozását is eredményezi. Eredeti szociológiai értelmezésében a munkavégző képesség helyreállítását, újratermelését tekintették elsődleges feladatának. Nevezik az életminőség tanának is.”
Aki ezt a szakot végzi el, és ebben is kíván dolgozni, annak tulajdonképpen az lesz a feladata, hogy mások szabadidős tevékenységét szervezze meg, a lelki, testi és szellemi egészség jegyében. Magának a képzésnek előnye a gyakorlatias oktatás, a hallgató-barát oktatók, ugyanakkor szerintem egy picit túl sok volt az olyan tantárgy, amire egy rekreációszervezőnek nincs szüksége. Tudom, hogy a máj latin neve a hepar, tudom, hogy tizenkét agyideg van, és azt is, hogy hol tapad musculus coracobrachialis, de ha csak egy kvíz műsorban nem kérdezik ezt meg tőlem, vélhetően ritka esetekben fog kelleni ez a tudás. Szóval még több gyakorlatot, és egy kicsivel kevesebb elméletet vennék a tantervi hálóba.  

Melyek voltak a kedvenc tantárgyaid? Inkább az elméleti vagy a gyakorlati órák szerelmesei voltál? 

Vági Marci: Konkrét órákat nem mondanék, egyszerűen a megnevezésekre alig emlékszem, inkább az oktatók felől közelíteném meg a kérdést. Sokszor nagyon fájt szerdán reggel (a keddi buli után) Melczer Csaba féle motoros képesség fejlesztési óra, mégis imádtam, ahogy Rétsági Tanárnő szellemi rekreációval kapcsolatos előadásait, és persze Elbert Gábor óráit is. De mindig élmény volt Laczkó Tamás előadását és hihetetlen szaktudását hallgatni, ahogy Barcsi Tamás etika előadásait is. Összességében, így utólag visszanézve azt mondhatom, hogy kiváló oktatóink voltak/vannak, szakmailag és emberileg is top emberek, már csak miattuk megérte ezt a szakot választani. Örülök, hogy többségükre ma már úgy tekinthetek, mint barátaimra. 

Kinek tudnád ajánlani a reki szakot? Milyen elköteleződésekkel jár? 

EZT OLVASTAD MÁR?  A mitikus szörnyek mögött rejlő valóság

Vági Marci: Fontos, hogy szeresse a sportot. Ugyanis bőven vannak gyakorlati órák, és bizony ezek között akad pár egész izzasztó is. Fontos az is, hogy akarjon tanulni, a rekreációszervezés a XXI. század egyik top állása lesz (nálunk szerencsésebb országokban az emberek már most sok pénzt áldoznak rekreációra), de fontos, hogy ne csak a fizikális, hanem a szellemirekreáció adta lehetőségekkel is tisztában legyen az illető. Így önmagában a sport szeretete nem elégséges, bár vitathatatlanul alapfeltétele a választásnak. 

Hogyan teltek az egyetemi éveid? Melyek azok az emlékek, amiket sosem fogsz elfelejteni? 

Vági Marci: A legjobb emlékek azok, amikre nem emlékszünk, a keddi és szerdai Sörházas bulik homályában. Alapképzés alatt végig a Laterum Kollégiumban laktam, olyan szerencsés helyzetben, hogy azokkal az emberekkel, akiket a mai napig a legjobb barátaimnak tartok. Én imádtam azt a három évet, rengeteg rendezvényt is szerveztünk (szaknap, borkóstoló, bográcsozás, sportnap), emellett pedig valóban hasznos dolgokat tanultunk. Utólag még az anatómia atlasz fölött töltött végtelennek tűnő órák is megszépülnek, a buli utáni reggeli koránkelések, a végtelenül hosszú előadások, a bukott vizsgák utáni csalódások is. Ezek mind olyan dolgok, amiktől több lettem. Csak örömmel tudok visszagondolni az egész három évre, de ha csak egyetlen egy emléket emelhetnék ki, az az általunk szervezett, 2017-es szaknap volt. Rengeteg munkánk volt vele, nagyon komoly előadókat hívtunk meg (olimpiai bajnok sportoló, Jászai Mari-díjas színművész, válogatott kosárlabdázó, valamint a Tibi atya brand feje, Tóth Máté illetve a TrollFocis fiúk), elképesztően stresszes időszak volt, óriási nyomás helyezkedett ránk (hárman csináltuk, Kovács Ádámmal és Nagy Tamással), ráadásul a szaknap utánra egy borkóstolót és egy bulit is szerveztünk. A munka meghozta gyümölcsét, flottul ment az egész nap, telt ház volt minden előadáson, és az este is meglehetősen jól alakult. Már amire emlékszünk. 

Végezetül pedig, milyen egyéb tevékenységekkel van időd foglalkozni a munkád mellett, illetve mivel foglalkozol jelenleg? 

Vági Marci: Sűrűek a napjaim, nekem jelenleg nem is jön rosszul a lockdown. Az alapképzés után, szintén az ETK-n megcsináltam a sportmenedzser mesterképzést, azt 2019 tavaszán fejeztem be, nyáron pedig felvettek a PTE-BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola, Politikatudományi Programjába, ösztöndíjasként. Emellett május óta a bahir.hu szerkesztője, december óta főszerkesztője vagyok. A napom egyik felét a disszertációm és a beadandók írása tölti ki, a másik felét pedig a hírek és tartalmak gyártása. Hiányoznak is Melczer Csaba órái, mert érzem, hogy nem most vagyok a legjobb formámban, alig-alig jut időm arra, hogy sportoljak. 

Köszönöm interjúalanyomnak, hogy elvállalta a felkérést, és a válaszai alapján bebizonyította, hogy miért érdemes azt a szakot választani, ahol testünket és lelkünket is karbantartják.