Igyál jót a vesédért!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Áfonyalé, gyömbértea és citromlé. E három ital a vízen kívül olyan mértékben támogatja a vesénk működését, hogy az meghálálja egy hosszú életű működéssel.

 Minden embernek két veséje van, melyek hátul a gerinc két oldalán, a legalsó bordák és a felső két ágyéki csigolya magasságában helyezkednek el. Egy vese kb. 150 gramm súlyú. Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű. Ez a kiválasztás szerve.

Fő feladati közé tartozik, a víz- és sóháztartás szabályozása a homeosztázis fenntartása, így a vérnyomásunkért is felelős. Salakanyagok kiválasztása és a hormonszabályozás hozzájárul csontjaink erősségéért, és a D-vitamin előállításáért. Tehát a vesék számos élettani folyamatban vesznek részt, ezért érdemes nagyon odafigyelnünk rá. Elsősorban (2 liter) vízre van a legnagyobb szüksége, azonban ezt helyettesíthetjük néhány hasznos és finom itallal is, amelyek segítik sokrétű feladatuk ellátását, illetve támogatják egészségét.

Áfonyalé, azon belül a vörös. Ezt a gyümölcsöt, olyankor hívjuk segítségül, amikor különböző húgyúti panaszunk van, például felfáztunk. A gyümölcs kivonatát tartalmazó szerek gyorsan segítenek a kellemetlen panaszok ellen, és ugyebár kiváló hatással van a veséinkre is. Egy pohár áfonyalé naponta kiválóan tisztítja ezt a páros szervünket. de nem szükséges lé formájában fogyasztani, friss gyümölcsként is megehetjük, ugyanolyan jót tesz majd.

Tea, de csakis a gyömbérből. Ez a növény igazán kitűnő gyógynövény. Számos betegség esetén vagy még inkább a megelőzésére alkalmazzuk, de ugyanúgy a veséinkre is pozitív hatással van. Gingerol nevezetű vegyületet tartalmaz, aminek az a tulajdonsága, hogy gátolja a baktériumok terjedését. Enyhíti a túlterhelt vesék, és mindemellett még a máj terheit is. Ezek mellett segíthet a vércukorszint szabályozásában, amely súlyosan negatív irányba fordíthatja a vese működését, akár le is állhat az. Ugyanakkor a gingerol az emésztést is segítheti, mindamellett csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Szokták javasolni vesebetegeknek, vagy arra hajlamosaknak egy-egy csésze gyömbérteát meginni naponta.

A citromlé, ugyanis tele van citromsavval (bár ugyanez megtalálható a lime levében is). Arra szolgál, hogy megakadályozza a vesekő kialakulását. Méghozzá a kisebb, már kialakult köveket képes feloldani. Holott a sima citrom vagy lime levet nem túl kellemes inni. Érdemes ehelyett inkább egy kis limonádét készíteni, de szigorúan cukor nélkül. Azonban, ha annyira kívánja a nyelvünk a cukrot, akkor egy alternatívaként, egy kevés édesítőt is használhatunk, ha nagyon muszáj.

EZT OLVASTAD MÁR?  PTE ETK – Sportquiz

A vízzel együtt, ezt a 4 italt nem árt rendszeresen fogyasztanunk, ugyanis ezeknek az elhanyagolása negatívan érintheti a veseműködést. Csökkenéshez, vagy leálláshoz is vezethet. A leggyakoribb ebből fakadó betegségek a cukorbetegség, hipertónia (magas vérnyomás), és vesegyulladás.

A cukorbetegségnek két típusa van. Az 1-es és 2-es típus. Az 1-es típusú cukorbetegség azt jelenti, hogy a szervezet nem termel elég inzulint a vérében lévő cukorhoz. A 2-es típusú pedig azt jelenti, hogy a termelődött inzulin nem megfelelő módon kerül felhasználásra. Amennyiben a cukorbetegség nincs megfelelően kontrollálva, akkor cukor kezd a vérben felhalmozódni. Hogyha ez a cukormennyiség túl magas, akkor olyan kárt okozhat, amely csökkenti a vesének azt a képességét, hogy kiszűrje a salakanyagokat és a folyadékot.

Hipertónia akkor jelentkezik, amikor a vér túl nagy nyomást gyakorol az erek falára. A magas vérnyomás károsítja a vesében a kis véredényeket, és megakadályozza a szűrési folyamat megfelelő működését. Ennek az okai többnyire még ismeretlenek, sok esetben azonban úgy tűnik, hogy kapcsolatban áll az általános egészségügyi állapottal (életmód, táplálkozás, fizikai erőnlét)

A vesebetegség egy másik gyakori típusa a vese szűrőegységeinek gyulladása. Ennek következtében csökkenhet a vizeletkiválasztás, vér, és fehérje szivároghat a vizeletbe, és ennek következtében a szemhéj, a kéz és a láb vizenyősödhetnek, vagyis ödéma alakulhat ki.

Azonban a veseelégtelenségnek más okai is lehetnek. Például a policisztás vesebetegség örökletes betegség, amely a vesében nagyméretű ciszták kialakulását okozza, és ugyancsak veseelégtelenséghez vezethet. Elzáródások következtében a vizelet visszaáramlik a vesébe, ami károsíthatja a vesét. Továbbá a dializált betegek mintegy 20%-a soha nem tudja meg veseelégtelenségének okát. Ezek a betegek első alkalommal gyakran csak akkor jönnek kezelésre, amikor a veseelégtelenség már messze előrehaladott, ebben a szakaszban pedig már nehéz megállapítani betegségük okát.

Ezért érdemes a fentebb említett 3 itallal szemezgetni.

 

2 thoughts on “Igyál jót a vesédért!

Comments are closed.