Így látták a 2020-as sportévet a PEM sportrovat szerkesztői

Mi a véleményed?
+1
+1
5
+1
+1
+1
1
+1
+1
1

Az idei év rendkívüli volt sportesemények szempontjából is. Az olimpiai játékokat és a labdarúgó-Európa-bajnokságot is 2021-re tették át a koronavírus járvány miatt, márciusban pedig minden sportág megállította az aktuális bajnokságát. Nem utolsósorban Kobe Bryant januári hirtelen halála is megrendítette a világot. Na de mi történt ezután?

Maga a sportélet először a labdarúgás világában indult újra már május 16-án. Ekkor folytatódott a német Bundesliga, nem sokkal utána pedig a magyar NB1 is. Sok sportág azonban már nem tudott újraindulni. A kézilabda, a kosárlabda NB1-ben sem hirdettek magyar bajnokot, érdekesség azonban, hogy a nemzetközi magyar-román jégkorongligában hirdettek bajnokot, mivel ott már az elődöntők zajlottak, és mindkét ágon 2-2 román és magyar csapat szerepelt, és a Ferencváros 2-0 vezette a párharcot, továbbá az alapszakaszt is megnyerte. Így a szövetség nekik ítélte oda a bajnoki címet.

Nagyjából júliusra rázódott vissza a „rend”. Ekkor kezdődött meg a Forma 1-es szezon, egy teljesen más versenynaptárral, a hazai és nemzetközi rally élet is ekkor indult el, és ilyenkor indultak újra az amerikai major sportligák is mint az NBA,az NHL és az MLB.

Ősszel szokásosan elkezdődtek a nemzeti bajnokságok, többé-kevésbé fennakadás nélkül. Mivel több helyen felütötte a fejét a koronavírus járvány csapaton belül, ezért volt úgy, hogy majdnem egy komplett hónapot kihagyott egy csapat, mert nem tudtak volna kiállni.

Elmondhatjuk tehát, hogy ez az év nem a megszokott volt szurkolói, és sportolói szempontból sem. A PEM sport rovatának szerkesztőit is megkérdeztem, hogy hogyan élték meg a 2020-as esztendőt sport, illetve a sportolás szempontjából:

Kovács Nóra: A jelenlegi világjárványnak köszönhetően idén a sport is teljesen megváltozott. Legyen szó akár a hivatásos, akár a hobbi sportolási szokásainkról. Az év elején még igazolt kézilabdázó voltam. Februárban minden gond nélkül kerültek megrendezésre a bajnoki meccseink, majd március elejétől sorra maradtak el. A karanténban a mozgási lehetőségeink a kinti sétálásra, futásra, esetleg az otthoni erősítésekre korlátozódtak. Szeptembertől már nem játszottam, de bosszantott, hogy a testvéreim és a volt csapatom meccseit nem látogathatom, ugyanis majdnem minden mérkőzést csak zárt kapuk mögött lehetett lejátszani. Ráadásul novemberben a konditermeket is bezáratták, így már ezeket sem látogathattuk. Úgy gondolom, a sport egy nagyon fontos része kellene, hogy legyen az életünknek. Ez közrejátszana abban is, hogy hogyan vészeljük át ezt a vírusos időszakot. Mindenkit arra biztatok, hogy továbbra is sportoljon otthon, és nézze a meccseket a tv-ben!. 

Ángyán Patrícia: Ahogyan azt már kedves társaim is leírták a fentiekben, 2020-ban minden megváltozott, és ez alól a fizikai aktivitás sem kivétel. A sport már olyan régóta az emberek szerves részévé vált, hogy a közoktatás minden fokában meg lehet találni. Az idei évben azonban igencsak megnehezítette a világjárvány ezeket az órákat. A rendhagyó átöltözés, az izomcsoportok szerinti bemelegítés, az óra fizikai aktivitása most mind elmaradt, és átvette helyét az elméleti bemutatás. Ugyanis judot otthon tanulni igen veszélyes lehet… A COVID19 elvett tőlünk egy, a hosszú élethez vezető utat, ugyanis a testnevelés középpontjában az áll, hogy megtanítsa a fiatalokat arra, hogy a sport egy életen át tartó, előnyös és kihagyhatatlan tevékenység. Célja továbbá a testmozgás koordinációjának, a biztonságosabb testedzésnek, a rugalmasságnak és az állóképességnek a javítása. Ezeket mind képzett emberek bemutatásával, egy olyan fitt generációt lehetne nevelni, hogy sikerülne levetkőztetnünk magunkról azt a nevet, hogy: A legelhízottabb ország Európában. Talán jövőre majd sikerül!

Varsányi Dorka: 2020 a globálisan kiható sportot is megviselte. Elsősorban az elmaradt tokiói Nyári Olimpiai Játékok miatt. Másfelől olyan olyan legendákat veszítettünk el, mint Kobe Bryant, vagy Benedek Tibor. A járvány sajnálatos módon a fiatal sportolókat sem kerülte el, a megbetegedésük következtében sokakat el is vesztett a világ. Voltak szerencsések, akik tünetmentesen vészelték át, mint Kapás Boglárka. Nekik különösen azért volt veszteséges az idei év, mert valószínüleg az olimpiai szereplésük lesz az utolsó megmérettetés a sportkarrierjüket illetően. A szurkolókat is megviselték a korlátozások, de ezáltal a televíziós nézettség aránya az egekbe szökött. 2020 balszerencséje a sportpiacot sem kerülte el, és bízom benne, hogy a sportfogyasztók kitartása a végsőkig megállja a helyét! 

Szabó Róbert: A 2020-as év eleje számomra jó élményekkel indult, hiszen még a koronavírus-járvány bekövetkezése előtt élőben láthattam a PMFC-t a labdarúgó, míg a PTE-PEAC női kosárlabda csapatát a kosárlabda Magyar Kupában. Márciustól aztán aggódtam, hogy vajon sikerül-e végigvinni a 2020 őszén megkezdett sorozatokat, illetve azt is folyamatosan figyelemmel követtem, hogy a Forma-1 mikor kezdődik, és milyen nagydíjakat fognak megrendezni ebben a borzalmas évben. A futballmérkőzések eleinte kicsit felkészülési találkozóknak tűntek szurkolók nélkül, de egy idő után meg lehetett szokni az ürességet. Nagy élmény volt számomra Gulácsi Péter és Willi Orban Bajnokok Ligája-menetelése a RB Leipziggal, valamint az ősz folyamán a magyar válogatott sikerei és a Ferencváros BL-csoportköre. A december sem alakult aztán rosszul, hiszen szerencsére jelenleg is zajlik a PDC darts-világbajnokság, ami minden évben kötelező program számomra a karácsonyi bejglik mellett, valamint a Fehérvár AV19 fantasztikus szereplése is hatalmas pozitívum az idei évben. Összességében elmondhatom, hogy hiába nem vehettünk részt sokáig élőben sporteseményeken, de a televíziónak köszönhetően azért átélhettünk szép sikereket is a koronavírus árnyékában.

 Deák Bálint:A tavasszal kialakult világjárvány a szabadidő- és versenysportokra is súlyos hatást gyakorolt. Sorra mondták le a sporteseményeket, többek között a hazai amatőr rendezvényeket is, a kis helyi futóversenyektől a nagyobb költségvetésű és létszámú Tokiói olimpiáig. Az olimpiai játékok jövő évre halasztása vegyes jelleggel érintette a magyar sportolókat. Voltak olyan sportolók, akik az olimpiai felkészülés miatt hagytak ki versenyeket, vagy éppen erre az időszakra időzítették a csúcsformát. Akadtak viszont olyanok is, akiket ez a döntés kedvezően érintett. Baji Balázs, a 110 méteres gátfutás országos csúcstartója így nyilatkozott az idei évről: „Sajnáltam és sportolóként nem örültem neki, hogy ilyen foghíjas és ingerszegény évet kellett végigélni, de valóban, a 2019-es év elején történt sérülésem után nekem inkább lehetőséget adott ez a plusz egy év arra, hogy még jobban felkészülhessek, és nagyobb eséllyel nézhessek a tokiói olimpia elé.” Úgy gondolom, hogy a pozitív hozzáállás nagyban befolyásolja a teljesítményt. Ha minden jól alakul, nagyon aktív év elé nézünk a sport szempontjából. Bízok abban, hogy a magyar sportolók is derűlátóak lesznek, és ki tudják magukból hozni a maximumot.”

Szabó Zsolt: Végül pedig az én sportévem: az idei év amennyire rosszul indult sport szempontból, majd annyit kárpótolt, hogy a mérleg nyelve pozitív lett. Sportolást tekintve a karantén időszak alatti edzésnek köszönhetően 10 kilót fogytam, és egyre jobban figyelek az egészséges életmódra. Szurkolói szempontból az újraindulást követően rengeteg pozitív dolgot hozott az év második fele. Először is egy valóban nagyon emlékezetes Forma-1 es szezont. Hosszú idő után talán ez volt az a szezon, amit valóban lehetett élvezni, még ha maga a bajnoki címek (egyéni,csapat) is papírforma szerint zajlottak. Aztán ott volt a Ferencváros Bajnokok Ligája szereplése, amit nem ferencvárosi szurkolóként is teljes lelkesedéssel tudtam követni, és örülni annak, hogy végre van egy magyar csapat a BL-ben. A válogatott EB-re történő kijutása Izland ellen szintén egy felejthetetlen mérkőzés volt. De számomra az év legszebb sporteseménye, a Los Angeles Lakers bajnoki címe és Kobe Bryant halála után. Azt látni, hogy az egész csapat gyakorlatilag végigsírja a díjátadót, és az interjúkban mindenki Kobe-t méltatta, azt gondolom, kevesebb ennél szebb dolog van a sportban.