Így emlékszik vissza az informatika érettségijére Dóri, ami a média-kommunikáció szakon nagyon hasznos!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ezen a héten, a szokásos magyar, matematika, történelem és választott idegen nyelvi írásbeli érettségik után, a szakmai, illetve a fakultációként felvett tárgyakból írják az érettségit a végzős diákok.

Május 13-án hétfőn kezdődik meg informatikából az írásbeli érettségi, melyből idén a pandémiás helyzet miatt, nem lesz megtartva a szóbeli része. Varga Dórit, a Bölcsészettudományi Kar arcát kérdeztem arról, hogyan élte meg ő végzősként az informatika érettségit.

 

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy jelentkezz informatika érettségire?

dori_kezdolapVarga Dóri: Nagykanizsán a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumba jártam, ahol informatika-testnevelés tagozatos voltam. Mivel alapból az informatikát emelt óraszámban tanultam, már a kezdetektől tudtam, hogy érettségizni fogok belőle. Szuper tanárom, majd később tanáraim voltak, úgyhogy sikerült 11. osztály végén sikeres előrehozott érettségit tennem mind szóban, mind írásban. 

 

 

 

Korábban is érdekelt az informatika világa?

Varga Dóri: Hú, egyáltalán nem. Suli kezdetén kacsingattam a gazdaságinformatika irányába, ekkor jött be az a hullám, hogy informatikus hiány van sok helyen. A programozáshoz érve, és annak megismerése után gyorsan elillant a gondolat, hogy én valaha is akarok ebben dolgozni. A mai napig olyan távol áll tőlem az informatika, mint síugrótól a foltvarrás. Úgy voltam vele, hogy a mai felgyorsult és modernizált világban végtelenül fontos alapszintű informatikai tudással rendelkezni, hiszen ha körbenézünk, kis túlzással minden e körül forog. 

Milyen célból szeretted volna letenni ebből a tárgyból az érettségit?

Varga Dóri: Ahogy fentebb említettem, nekem kb. „kötelező” volt informatikából érettségiznem. Olyan szintű tudást tudtam elsajátítani rövid időn belül, hogy kár lett volna veszni hagyni az érettségit, főleg, hogy ezzel teljesítettem az egy kötelezően választható tárgyból a megmérettetést. Konkrét célom nem volt vele, de tudtam, hogy jól fog jönni ez a tudás.

Vissza tudod idézni, milyen volt maga a vizsga?

Varga Dóri: Emlékezetes volt, mivel végtelenül izgultam. Reggel a suli előtt várakoztunk, és próbáltuk megtippelni, hogy vajon weblapszerkesztés vagy PowerPoint lesz a választható feladat. Amint leültem a gép elé, tovaszállt az izgalmam, bár amennyi szőlőcukrot magamba tömtem csoda, hogy nem kezdtem el táncolni a cukorsokktól… Egy könnyű feladatsornak mondanám a 2019-est, egy-egy feladat volt izzasztóbb, de nehezebbre számítottam. 

A szóbeli pár héttel később volt, be kell vallanom, arra nem sikerült elég alaposan felkészülnöm, de mivel szuper lett az írásbelim, gondoltam nem lehet gond. Tudjátok, van az a momentum, amikor átlapozol egy konkrét tételt, hogy ááá, úgyse ezt fogom húzni. Természetesen azt húztam, de semmi pánik, sikerült összehoznom egy értékelhető szóbeli feleletet. 

Végül hányas érdemjegyet kaptál?

Varga Dóri: Százalékokra már nem emlékszem sajnos, viszont tudom, hogy az írásbelim erős 4-es lett, közel volt az 5-öshöz, talán 1-2 ponton múlt. A szóbelim gyengébb lett, úgyhogy azzal lerontottam sima 4-esre az átlagolt jegyem, de nem bánom, tökéletes lett így is számomra.

Te jelenleg Kommunikáció- és médiatudomány szakra jársz. Miben tudod hasznosítani azokat az informatikai kompetenciákat, amit az érettségi felkészülése alatt szereztél?

Varga Dóri: Ezen a szakon megengedett volt, hogy választható tárgyként az informatikát vigyem tovább, tehát sejtettem, hogy nem fog kárba veszni a megszerzett tudásom. Jelenleg elsőéves vagyok, egy két órám volt, ami géphez kötött, viszont itt is inkább képszerkesztés a fő téma. Word és PowerPoint tudás nagyon jól jön a beadandókhoz, ugyanis e kettőt szinte napi szinten használom. Most kellett szakirányt választani, nekem a digitális újságírás és pr specializációra került a voksom. Ha jól sejtem, ezekhez szintén kell némi informatikai tudás, ámbár van médiainformatika specializáció, ehhez úgy gondolom, elengedhetetlen egy alaptudás, tehát mindenképp hasznát veszi az informatikának az, aki erre a szakra jön. A mintatantervet böngészve lesznek infós óráim az elkövetkezendő félévekben, de azokról egyelőre nem tudok ennél többet mondani. 

Holnap kezdődik meg az informatika érettségi írásbeli része. Mit tanácsolnál, illetve mit üzennél a holnap érettségizőknek?

Varga Dóri: Azt, hogy ne izgulj, mert nincs értelme! Egy természetes izgalom elengedhetetlen, de nem kell olyan túlzásba vinni, ahogy én tettem. Ha év közben figyeltél és tanultál, tényleg nem érhet semmi meglepetés. Kizárólag olyan dolgok lesznek benne, amit tanultál (egy-két apró kivétel talán van, hiszen nem adják ingyen az 5-öst), esetleg néhány feladat előfordulhat, ami inkább némi logikát vagy józan paraszti észt igényel, mint bemagolt tudást. Idén nem lesz szóbeli a tavalyihoz hasonlóan, úgyhogy jól húzzátok meg az írásbelit, ne kelljen pár pont miatt szomorkodni. Sok sikert mindenkinek! 

Ahogy Dóri is írta, ne izguljatok, minden jól fog sikerülni! Én is sok sikert kívánok a holnap érettségizőknek!