böjt

Boldog testben élni jó – az időszakos böjtről 2.rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az előző részt folytatván ismét az intermittent fasting, vagyis az időszakos böjt kerül a középpontba. Ebből a cikkből többek között megtudhatjátok azt, kinek ajánlott és kinek tilos ez a módszer, illetve támogató közösséget és IF témájú applikációt is ajánlok, ami nagy segítség lehet a kezdőknek, és plusz motivációként szolgálhat a haladóknak.

Előnyök és hátrányok

Minden éremnek két oldala van, pontosan ezért az időszakos böjtnél sem szabad megfeledkezni bizonyos szabályokról, amelyekre ha nem figyel oda az ember, és nem tudatosan követi nyomon őket, bizony könnyen az ellenkező hatást érheti el vele, mint ami az egész IF célja. Szerintem ennek az étkezési formának az egyik legnagyobb hátránya az, hogy csalóka lehet az étkezési ablak lényege. Könnyen hiheti azt az ember, hogy bármit megehet az étkezési szakaszban, amit csak kíván, hiszen megjutalmazza magát, amiért kibírt x órányi böjtöt, és utána úgyis megint böjtölni fog, tehát minden szabad. Sajnos sokan esnek ebbe a hibába. Az időszakos böjt nem egyenlő a „koplalás aztán habzsi-dőzsi” váltakozásával. Figyelni kell a változatos étkezésre, hiszen az ilyen előbb említett szélsőségekkel és kilengésekkel többet árthatunk magunknak, mind gondolnánk. Ugyanitt az előnyök közé sorolom a leküzdendő nehézséget, hiszen nagyon szépen ki lehet alakítani egy stabil rendszert, ami egyszerű és hatékony. Segít abban, és megtanítja azt, hogy hallgassunk a testünkre, ami valljuk be, nem egy utolsó szempont, sőt. Apró lépésenként segít hozzá az egészséges és kiegyensúlyozott étkezéshez és élethez. Sokat dobhat a magabiztosságunkon, illetve az önbizalmunkon a tudat, hogy napról napra elérjük az általunk kitűzött célt egy-egy böjti szakasz formájában.

Akiknek tilos vagy nem ajánlott

Fontos megemlíteni, hogy nem minden kulcs nyit ki minden ajtót, ugyebár. Ez ugyanúgy vonatkozik a böjtölésre, és vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten tiltva van az alkalmazása. Ilyen például a várandósság és a szoptatás időszaka. Gyógyszeres kezelés alatt állók és 18 éven aluliak számára sem ez lesz a befutó. Fontos szót ejteni arról, hogy különböző étkezési zavarokkal küzdő személyek számára, legyen az anorexia nervosa, bulimia nervosa, evéskényszer vagy falásrohamok, ez a módszer veszélyforrás! Akik kigyógyultak, vagy épp a gyógyulás felé tartanak, könnyen visszaeshetnek és újra az örvény sűrűjében találhatják magukat. Inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén megoszlanak a vélemények. Mindenképpen érdemes konzultálni egy szakemberrel, akár többel, hogy több helyről, több nézőpontból és információból lehessen megtalálni azt az utat és módot, ami személy szerint a legmegfelelőbb.

Letölthető böjtnapló

Bátran állítom, hogy az egyik legjobb dolog, ami az én időszakos böjt-utamon mellém szegődött az nem más, mint egy böjt-app, a Fastic. Ez egy ingyenesen letölthető alkalmazás, igaz, van egy Fastic PLUS nevezetű verziója, amiért már fizetni kell, de tapasztalataim szerint az alap verzió is célnak megfelelő, és tökéletesen elég. A használata rendkívül egyszerű. Kiválaszthatod az okot, amiért belekezdtél vagy belekezdenél az IF-be.  Ha fogyás a cél, a megadott adatok (életkor, magasság, súly) után a rendszer kiszámolja neked, hogy körülbelül hány hét alatt fogod tudni elérni a kitűzött eredményt. A használatában nincs semmi megerőltető, nyomon követheted és listázhatod benne a böjttel töltött órákat, számolhatod, mennyi folyadékot ittál aznap, emellett heti és havi felosztásban is össze tudod hasonlítani az elért eredményeket. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy minden nap egy új tudnivalót, trükköt, hasznos tanácsot olvashatsz a témával kapcsolatban. Instagram oldaluk is van, ahol szintén a regisztrált tagok elért eredményei, motiváló tartalmak, hasznos tudnivalók szerepelnek. A facebookon is megtalálható egy Intermittent fasting with Fastic App nevezetű csoport, tehát egészen komplex kis közösség alakult ki ezáltal. Rengeteg receptötlet, tapasztalat és bíztató szó kerül feltöltésre, és az elért eredmények magukért beszélnek. Ahogy én nézegettem, jó pár magyar tag is van a csoportban, és néha látok magyar nyelvű bejegyzéseket is, ami pedig külön öröm a számomra. Ha már a magyar vonatkozásnál tartunk, szeretettel ajánlom a fatimapanka nevű csatornát, ahol több IF-es videó is megtalálható, átfogóan és érthetően körül járva a témát.

Remélem hasznosnak találtátok ezt a kis összefoglalót, de ez persze még messze nem minden, amit ezzel a témával kapcsolatban körül lehetne járni. Ha az időszakos böjt felkeltette az érdeklődéseteket annak nagyon örülök, szerintem megéri kipróbálni, mert látványos változások mennek végbe amint kívül, úgy belül is.

 

 

Források: 1, 2