Idén kevesebbet költünk ajándékra – Interjú egy kereskedelmi dolgozóval

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

A koronavírus miatti gazdasági válság rányomta a bélyegét a karácsonyra is. Idén jóval kevesebbet költünk karácsonyi ajándékokra a statisztikák szerint. De vajon érzékelik ezt azok, akik közvetlenül a karácsonyi vásárlás kereszttűzében dolgoznak, mint például a kereskedelmi dolgozók?

Abban továbbra sincs változás, hogy a 18-69 korosztály tervez karácsonyi ajándékot venni. Jellemzően online vásárolnak be ezen korosztály tagjai, derült ki a Cofidis reprezentatív kutatásából. Az idei évben a legnagyobb visszaesést a plázákban, bevásárlóközpontokban történő vásárlások száma jelentette, illetve a karácsonyi vásárokban történő ajándékvásárlás, hiszen ezeknek nagy része az idei évben elmaradt.

Idén anyagilag is kevesebbet költünk. Az ajándékokra szánt összeg évek óta növekvő, de legalábbis stagnáló tendenciát mutat, átlagosan 29.000 forint. Viszont idén az átlag visszaesett 24.500 forintra, ami kerekítve 5.000 forintos visszaesést mutat.

Az idén még a jómódú vásárlók is kevesebbet költenek. Azoknak a száma, akik 100.000 forint vagy afelett vásárolnak, a tavalyi 6%-ról 3 %-ra csökkent. Az ajándékozás anyagi forrásai nem változtak jelentősen, idén is főképp az aktuális havi jövedelemből és a megtakarításból fedezik az ajándékokra szánt kiadásokat, hitelt pedig egyre kevesebben vesznek fel.

A Black Friday sem aratott osztatlan sikert idén. Nagyjából 5%-os visszaesés mutatkozott itt is. Személyes tapasztalatom szerint az idei Black Friday napon nem igazán volt olyan akció (egyébként is kevés mellett) ami igazán megérte volna.

Ezek mind statisztikai adatok, de vajon tapasztalnak-e csökkenést azok az emberek, akik ebben a karácsonyi vásárlási lázban az üzletekben próbálják kielégíteni a vásárlói igényeket?  Erről kérdeztem egy elektronikai áruház ügyfélszolgálat vezetőjét.

A November 11-ei szabályozások bevezetésekor, amely időszak már valamelyest a karácsonyi vásárlás időszaka, volt változás a forgalmat tekintve?

S.T.:A novemberi hónap a Glamour és a Black Friday akciókról szólt. A kedvező árak vonzották a vásárlókat, és sokan előrehozták az ajándék vásárlást.

EZT OLVASTAD MÁR?  „Most a pandémia alatt jött ki ténylegesen, hogy mennyire létfontosságú a társadalmunk számára a telekommunikáció.” - Interjú Herceg Olivér mérnökinformatikus hallgatóval

Érezhető hogy idén kevesebbet költenek az emberek tartós elektronikai berendezésekre?

S.T.:Egyelőre nem érződik az elektronikai termékek piacán a csökkenő kereslet. A karácsonyi sláger termékek továbbra is a televíziók, telefonok, laptopok. Az online oktatás is fokozódó keresletnövekedést okozott a kiegészítők piacán. Nagy számban fogynak a webkamerák, billentyűzetek, nyomtatók.

Inkább apróbb kiegészítőket, vagy drágább műszaki cikkeket vásárolnak, vagy a kettő kéz a kézben jár?

S.T.:Ebben az időszakban a nagy értékű termékek forgalma jelentős. A szórakoztató elektronikai termékek mellett a nagyháztartási gépek forgalma is jelentős. Sláger cikknek számítanak a mosó-szárító és szárító gépek. A háztartási kisgépek kínálatában a kézi porszívók élik a retró korszakukat. Az ezekhez kapcsolódó kiegészítő termékek és szolgáltatások forgalma is jelentős.(Házhozszállítás, beüzemelés.)

Érezhető forgalom visszaesés emberek szintjén tavalyhoz képest?

S.T.:Az előzőekben elmondottak alapján az idei forgalom volumene hasonló, mint az előző évi. Annak ellenére, hogy szűkült a nyitvatartási idő, és a szakmában nem volt az idősek számára fenntartott vásárlási sáv. Jobban a délutáni órákra koncentrálódott a forgalom nagy része.

Többen vásárolnak idén online?

S.T.:Az online kereskedelem forgalma is fokozatosan nő. Ez nem csak a pandémia járványnak köszönhető. Évről évre dinamikusabban nő az e-kereskedelem részaránya. Egyre több multi és egyéb vállalkozás párhuzamosan online és offline kereskedelmet működtet, többféle átvételi lehetőséget kínálva. Összeségében a forgalom volumene hasonló a tavalyi évhez. Természetesen ez annak is köszönhető, hogy nagyobb boltzárt a kormány  nem vezetett be ebben az időszakban.