hunyadi_janos_kormanyzo

575 éve választották kormányzóvá Hunyadi Jánost

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

575 éve ezen a napon, 1446. június 5-én választották meg a nagy törökverő Hunyadi Jánost az ország első kormányzójának. A pesti országgyűlésen a rendek akarata érvényesült, akik a kormányzóválasztással az országban uralkodó anarchiának akartak véget vetni. Az uralkodó nélküli állapotra az országot végig dúló polgárháborút (1440–1443) követően került sor, miután a választott lengyel–magyar király, I. Ulászló (1440–1444) halálát lelte a várnai csatatéren.

Hunyadi János életműve önmagában is mestermű, hiszen egyszerű udvari vitézből az ország első emberévé küzdötte fel magát a kormányzói cím megszerzésével – elsősorban hadvezéri tehetsége révén. A pápa Krisztus bajnokának („Athleta Christi”) nevezte, valamint Európa nagyhatalmai a kereszténység védelmezőjét látták benne az Oszmán Birodalom ellen folytatott folyamatos háborúi révén. Életművét színesíti, hogy kisebbik fiából nemcsak hogy Magyarország királya lett, de I. Hunyadi Mátyást (1458–1490) történelmünk legnagyobb királyai közé soroljuk.

A korszakban Hunyadi János volt az egyetlen a főurak között, aki ki mert állni elveiért, s a fokozódó oszmán támadásra harccal és sorozatos hadjáratokkal válaszolt. Célja az volt, hogy ne engedje át a déli határokon az ellenséget, s inkább oszmán területen egy nyíltszíni csatában arasson döntő győzelmet a megosztott oszmán seregek felett. Harcai nyomán több balkáni államot is sikerült felszabadítani az oszmán uralomtól, ellenben ezek a korszakban csak ideiglenes eredmények lehettek. Hadjáratainak nagy része frontális vereségekbe torkollottak, azonban az oszmán seregek minduntalan nagy árat fizettek a győzelmekért, melyek többször belső válságot idéztek elő birodalmukban.

Hunyadi János személye Pécs városához is kötődik, hiszen a főtéren áll bronz lovasszobra, amelynek érdekes történetéről itt olvashattok többet. Emellett nemrég mutatott be a Viasat History csatornája egy, az adott történelmi időszakhoz kapcsolódó monumentális dokumentumfilm-sorozatot, amely ezer szállal kötődik a korszakhoz és Hunyadi hadjárataihoz – erről pedig itt olvashattok részletesebben.

 

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: Kiemelt kép