Hozd ki magadból a legjobbat a járvány idején!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Hazánkat sújtó koronavírus-járvány az egész életünkre hatást gyakorol. Sokunk tele van miértekkel, de a sok negatív helyzet ellenére szeretnék egy kis motivációt adni nektek, hogy hogyan lehet ebből a rossz időszakból a maximumot kihozni.

Rengeteget gondolkoztam, hogy milyen pozitív dolgokat lehete kiemelni, amiknek a vírus helyt ad, azaz megadja a lehetőséget a kipróbálásukra vagy fejlesztésükre. Szeretnék rávilágítani, hogy egyetemistaként a járvány alatt milyen, eddig nem használt lehetőségek vannak arra, hogy kicsit elterelje a figyelmünket és jobb kedvre derítsen.

Kirándulj!

A maszkhasználat és a másfél méteres távolságtartás valamint az embertömegek kerülése nagyon fontos ebben az időszakban. Ezek fényében jogos lehet a kérdés, hogy miért pont a kirándulás. Fedezz fel olyan helyeket, amik kevésbé ismertek! Amíg a törvények engedik, kirándulj úgy a természetben, hogy eldugott, új helyeket próbálsz felfedezni, amik nem mindig jönnek veled szembe, amikor rákeresel egy városra a Google-on, hogy mik a közismert, népszerű látnivalók. Az eldugott helyeknek is van egy varázsa. Ebben az átmeneti időszakban törekedj, hogy meglásd az eddig természetesnek tűnő természet szépségeit, a népszerű kirándulóhelyek felfedezése helyett.

Az énidő

Ódákat lehet zengeni erről a pontról, de először hadd tisztázzam le, hogy mit is jelent pontosan. Az énidő voltaképpen az az idő, amit kizárólag magadra szentelsz. Arra, hogy feltöltődj, kikapcsolj, és kicsit kilépj abból a bizonyos mókuskerékből, ami nap mint nap jelen van. Ezt mindenki másképp éli meg. Van, akinek több ilyen időre van szüksége, valaki pedig szimplán megelégszik egy bizonyos ideig tartó egyedülléttel. Nem kell órákig tartó spa délutánra gondolni, mindenki meg tudja találni azt a tevékenységet, ami számára kikapcsolódást jelent, a lényeg, hogy ez legyen jelen mindenki életében és erre a vírushelyzet, a korlátozások miatt kedvező alkalom lehet.

Fejleszd önmagad!

Ez a pont, az énidő valamilyen szintű folytatása. Talán ebben a karantén/ „csak szükség esetén mozdulj ki otthonról” időszakban több figyelemre tud szert tenni. Ezt a pont úgy gondolom mindenki számára ismert, ám ebben a helyzetben ha szeretnéd produktívan tölteni az esetleges szabadidődet, ezt bátran ajánlom. Pár példa ezekre vonatkozóan: olvass, írj, tanulj, tudatosan oszd be az időd, rakj rendet, meditálj. Kezdj bele a rég halogatott könyvedbe, esetleg fejezd be a régit. Továbbá fejlesztő hatással bír a sport is. Mivel konditermekbe nem szívesen megyünk a helyzetre való tekintettel, ragadd meg az otthoni edzések lehetőségét! Youtube-on szuper kis videókat tudsz találni és nincs másra szükséged mint egy edzős szőnyegre valamint elszántságra.

EZT OLVASTAD MÁR?  A halál kaszája - 100 évenkénti halálos járványok

Alkoss, kreatívkodj!

Régóta tervezgeted, hogy ezt meg azt felújítod, esetleg alkotsz valami újat? Itt a tökéletes alkalom! Mindenképp használd ki a vírus adta esetleges szabadidőd és fordítsd olyan dolgokra, amiket szeretsz. Remek őszi dekort, esetleg Halloweeni sminket tudsz csinálni vagy akár kreatív kézműves ajándékokkal is meglepheted szeretteid karácsony alkalmából, hiszen már csak bő másfél hónap, és itt is van! Vezess naplót, írj emlékeket, év végén pedig nézd vissza őket. Netán unod már a szobád? Rendezd át, vagy csak dobd fel hangulatos világításokkal, díszekkel. Máris jobb érzés lesz a vizsgákra tanulni benne. A lényeg, hogy álmodd és alkosd meg, légy kreatív!

Tanulj!

Ezt hagytam a végére, mert számomra ez a legaktuálisabb. Most, hogy több időm lett, sok órám online van, a felszabadult időt vissza tudom forgatni a tanulásba, hogy ha esetleg bármibe elmaradtam volna, fel tudjak zárkózni. Fontos, hogy hasznosan töltsük el az időnket és tanuljunk meg okosan gazdálkodni belőle, hiszen mégiscsak egyetemisták vagyunk. A legfontosabb és legnehezebb feladat az idővel való gazdálkodás. Természetesen nem utolsósorban mekkora segítséget tud jelenteni, amikor nem a vizsgaidőszak előtt találkozol először az adott diasorral, hanem egyszer kétszer adódott időd átolvasni. Kutass pluszban, próbáld megtalálni azt a területet ami érdekel, azt a témát amibe szívesen beleásod magad mélyebben, hiszen ez a későbbiekben szakdolgozatodhoz is jól tud jönni.

Összességében a lényeg, hogy minden szituációban próbáld meg észrevenni a jót, mindenből ki kell hozni a maximumot amennyire lehetséges. Ez a helyzet talán segít picit abban, hogy egyetemistaként összeszedettebbé tudj válni, jobban megismerd önmagad. Mindig csak előre nézz!