Hova menjünk kirándulni? Pécsről könnyen megközelíthető látványosságok

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A jelenleg kialakult járványhelyzet miatt sajnos az összes szórakozóhely, mozi, étterem, vidámpark, strand és egyéb családbarát hely bezárta kapuit. Viszont ebben az időben sem szabad elfelejteni, hogy a családdal, barátokkal töltött idő pótolhatatlan. Ezért habár az ilyen lehetőségektől el kell tekintenünk, találhatunk alternatív megoldásokat. A járványügyi intézkedéseket betartva vághatunk neki ezeknek a túráknak.

Gyönyörű vidéken élünk, csodás helyekkel körülvéve, miért ne használnánk ki ezt a kis plusz időt, hogy felfedezzük? A kirándulásnak rengeteg pozitív hatása van, amellett, hogy ezeket a rendkívüli helyeket megismerjük, illetve a családtagjainkkal és barátainkkal is eltölthetünk egy kis minőségi időt. A sport is rendkívül fontos az egészséges életmódban, így pedig egy kis élvezet is társul hozzá! Ezekre a helyekre nem szükséges különösebb felszerelés, sportcipővel érdemes készülni, illetve egy-két palack vízzel. Ha hosszabb útra indulunk, érdemes berakni pár szendvicset.

Nézzük is milyen lehetőségeink vannak Pécs környezetében.

Kopasz-hegyi kilátó, Csarnóta

Pécstől 22 km-re lévő Csarnótán található, viszonylag könnyen megközelíthető kőből épült kilátó, mely 360 fokos panorámával csábítja oda a túrázókat. Ha valaki a térképen szeretne eligazodni, ott „Nagy-Hegy”-ként található meg, viszont a környéken csak „Kopasz-Hegy”-ként ismerik. Tiszta időben láthatóvá válik innen a Mecsek, a Szársomlyó illetve a horvátországi Papuk hegység is. Személy szerint én már ellátogattam erre a csodás kilátóra, ha autóval érkezünk, (Pécstől 25 perc autóval) viszonylag közel le lehet parkolni, onnan vezet egy gyönyörű ösvény fel a hegytetőre. Csarnóta Pécsről busszal is könnyen elérhető, hétköznapokon és hétvégente is 15-30 percenként indul Pécsről buszjárat. Visszafelé is ugyanilyen sűrűn járnak a buszok. Az ösvény könnyen járható, egy átlagos sportcipő ajánlott. A felfelé vezető út nagyon kellemes, nyáron el lehet bújni a fák hűs lombjai alatt. Ősszel a lehulló ezerszínben pompázó falevelek éreztetik az igazi ősz varázsát. Tavasztól őszig kitűnő választás a kikapcsolódásra vágyóknak.

Máriagyűd

Pécstől 26 km-re található Máriagyűd, mely napjainkban már Siklós városához tartozik. Rendkívül híres Mária-kegyhely, ahol Mária-napkor és a jeles ünnepekkor minden évben búcsút tartanak. A kegytemplom közelében található a „Szentkút”, ahonnan zarándoklatkor vizet visznek haza a zarándokok. Viszont mindemellett rengeteg tanösvény és túraútvonal található a településen. A fa kilátó is egy 2,5 km-es túraösvényen található meg a Mecsekben, ahova a Csodabogyó tanösvény vezet. Csodaszép kilátás nyílik onnan Máriagyűdre valamint Siklósra is. A kilátóról szép időben még messzebbre is el lehet látni. Például láthatóvá válnak a környező falvak, illetve a Duna-Dráva Cementgyár is.  A túraútvonal egyébként nem meredek, viszonylag könnyedén meg lehet mászni és itt még nem ér véget, hiszen fel lehet jutni egészen a hegytetőre.

Mattyi-tó

Pécstől 35 km-re található Matty községe, mely közkedvelt a biciklizni, kirándulni vágyók számára. Mattyról könnyen megközelíthető Drávaszabolcs, ahol rengeteg biciklissel találkozhatunk, hiszen a Drávaszabolcs-Harkány bicikliúton kívül is rengetegen kirándulnak ezen a környéken. A Matty határában található horgásztó, rendkívüli környezettel, pihenőhellyel, büfével várja látogatóit. Valamint található egy apartman, közvetlenül a tó mellett, amit ki is bérelhetünk egy vagy több éjszakára, ha esetleg tovább szeretnénk élvezni a tó lehetőségeit. Sajnos a vírus helyzet miatt ez a lehetőség jelenleg nem elérhető. A horgásztó a horgászat szerelmeseinek is rendkívüli kikapcsolódást nyújt. Horgász napijegy váltható, 1 fő horgász plusz egy fő kísérő számára. A tavon lehetőség van csónakbérlésre is, fél, illetve egész napos program keretében.

Abaliget

A Mecsek lábánál található Abaliget, Orfűtől nem messze helyezkedik el. A nyugodt, kellemes kis faluban található ugyan a barlang, illetve a denevérmúzeum, amiket sajnos most nem lehet látogatni, viszont aki kicsit ki akar mozdulni annak kirándulás szempontjából is tökéletes választás. Reméljük, nyáron mire a strandot újra elözönlik a fürdeni vágyók, addigra élvezhetjük újból az életet, fagylaltozókkal, éttermekkel és minden mással, ami igazán megadja az igazi nyár hangulatát. Viszont addig is ellátogathatunk ezekre a csodálatos vidékekre, például erre a varázslatos tóra, ami egy kicsit elfeledteti velünk az átlagos hétköznapokat. Hiszen ez a tó így is kitűnő választás egy kis sétára, biciklizésre, kikapcsolódásra. Parkolási lehetőség megtalálható a tó közelében.

Templom-hegyi kilátó, Villány

A kilátó az Ammonitesz tanösvény mellett található, Pécstől 34 km-re. A kilátó a kőbánya oldalát megmászva érhető el, bár az út kissé meredek, viszont már a látványért is megéri felmenni. A fa kilátóból láthatóvá válik az egész kőbánya, Villány, és a Villányi hegység is. Bár a híres borozókat, pincéket jelenleg nem látogathatjuk, de a Villány-Siklós bicikli utat bejárva felfedezhetjük hazánk csodás tájainak egyikét.

Korábbi kirándulási tippjeink:

EZT OLVASTAD MÁR?  A lovagok kora - Középkor

KIRÁNDULÁS PÉCSETT? – 4+1 SZUPER KIRÁNDULÓHELY

TÉLI KIRÁNDULÓHELYEK PÉCSETT

MENNI VAGY NEM MENNI? -PROGRAMAJÁNLÓ A VÍRUS IDEJÉRE