horoszkop-avagy-a-csillagainkban-a-hiba-pecsi-egyetemistak-magazinja

Horoszkópok, avagy csillagainkban a hiba  

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1

Barátnőm a napokban betalált egy olyan ténnyel, miszerint a közöttünk lévő szenvedélyes kapcsolat azért is működik olyan jól, mert ő a rák, én pedig halak csillagjegyben születtem.

Mindig is a racionalitás talaján álltam, számomra teljesen idegen dolog, hogy egy közösségi oldalon felugró és újságokban is fellelhető horoszkóp rovat határozza meg a napjaimat és másokhoz fűződő viszonyomat.

Mégis milliók lesik meg napi szinten, mit jósol róluk az asztrológia, hogyan fog alakulni a napjuk, balsors vagy épp szerencse kíséri őket. Hogyan képes a mai modern tudományos világban egy ilyen ezoterikus varázslatos szemléletmód ekkora népszerűségnek örvendeni?
Sok-sok emberből álló mintákon megvizsgálták, kimutatható-e bármiféle összefüggés az emberek születési horoszkópjának paraméterei és egyes tulajdonságaik, személyiségvonásaik között. Az asztrológusok sokszor adnak olyan tanácsot, hogy házastársul milyen jegyű személyt válasszunk, szerintük ugyanis bizonyos kombinációk sikeresebbek, mint mások. Ha ez igaz, akkor a rossz kombinációjú házaspárok gyakrabban válnak el, mint a jó kombinációjúak? Összefüggést a házaspárok válási gyakorisága és a Nap szerinti születési jegyek között ugyan nem találtak, mégis hogyan lett ennyire népszerű?

Az ősi civilizációk arra használták a horoszkópokat, hogy mérjék az időt, az éveket, hónapokat, napokat. Érdekes, hogy az 1950-es évektől kezdett az asztrológia és a horoszkópok az emberek felé fordulni és ekkor jött divatba, hogy megmondja milyen ember vagy, milyen jövőd lesz stb.
Hogyan működik a rendszer? Biztos az olvasóval is előfordult már, hogy noha nem feltétlenül hisz a horoszkópokban, mégis elolvasott egy ilyen elemzést a saját csillagjegyéről, és valamilyen formában azonosulni tudott vele. Ez nem véletlen, ezt a jelenséget nevezik ugyanis Forer effektusnak.

horoszkopok-avagy-csillagainkban-a-hiba-pecsi-egyetemistak-magazinja

Bertram Forer amerikai pszichológus volt, aki az 1948-as kísérletében egy személyiségtesztet adott ki hallgatóinak. Egyéni értékelés helyett azonban összes hallgatójának ugyanazt az elemzést adta, amelyet egy újság asztrológiai rovatából másolt ki. Ezután megkérte a hallgatókat, hogy értékeljék mennyire igaz az elemzés saját magukra. A diákok 80 százaléka mondta azt, hogy határozottan magára ismer. Ezt a kísérletet 1948 óta több száz alkalommal megismételték, és a felmérések hasonló százalékban adták ugyanezt az eredményt. A titok ugyanis a szöveg megfogalmazásában rejlik, amit kihasználnak az újságokban, közösségi oldalakon is megjelenő horoszkópok is. Általános és nagyon felszínes, részletekbe nem menő kijelentéseket tesznek, felruháznak egy olyan tulajdonsággal, amelynek mindkét spektrumát lefedik, ezt hívjuk szivárvány trükknek, például:

„Ezen a héten kiegyensúlyozott és magabiztos leszel, de előfordulhat, hogy elragadnak az érzelmeid „

A kijelentéssel gyakorlatilag nem tévedhetnek…

EZT OLVASTAD MÁR?  9 +1 érv a futás mellett

Mindenkiben az élete során megfogalmazódnak azok a kérdések, hogy van-e élet a halál után, mi értelme az életünknek? Ezért is elemi igényünk a vallás, amely biztonságos teret nyújt, értelmet ad az életünknek és a halál utáni létünknek is. A modern világban a technológia fejlődésével egyre több az ateista nézőpont, ami nem képes ezt az illúzió biztonságot megteremteni. Az ateista emberek is szokták azt mondani, hogy nem vallásosok ugyan, de hisznek valami nagyobb erőben. Ilyen vallást helyettesítő hit például a mágia, a Jedi hit, a sors, a szellemek és az asztrológia is.

Azt a pszichológiai biztonságot teremti meg, hogy az élet ugyan nehéz, de van remény, hogy a dolgok, amik velünk történnek okkal történnek. A felelősséget is leveszi a vállunkról és az ezzel járó stresszt. Ez a srác azért vert át, azért csalt meg, mert bika és ez a csillagjegy ilyen, keresnem kell mást.

Összegezve az asztrológia, a horoszkópok olyan keretrendszert adnak saját magunk és mások értelmezésesre, amit az egyszerű ember is képes megérteni és befogadni, használni, valamint a nemhívő embereknek is lehetőséget nyújt arra, hogy valami nagyobb erő biztonságát élvezzék. A horoszkópok olvasása és követése véleményem szerint addig mondható egészségesnek, amíg nem befolyásolja az életünket. Az ember folyamatos mentális és spirituális fejlődésen megy keresztül, ha ez nem így történne, akkor nem lenne alkalom az előre lépésre. Pont attól vagyunk emberek, hogy hibázunk, hogy tanulunk azokból, és a negatív és pozitív tapasztalatok egyaránt alakítanak minket, tesznek minket bölcsebbé. Ha úgy állunk az élethez, hogy a sorsunk előre meg van írva a csillagokban, akkor nem vagyunk fejlődőképesek és beszűkíti a látókörünket. Ne a horoszkópoktól várjuk azt, hogy hogyan éljük az életünket, hanem végezzünk önismereti munkát, ismerjük meg saját személyiségünket, teremtsük meg mi magunk azt az embert, akik szeretnénk lenni!

Zárásul pedig a heti horoszkópom szerint nem várt helyzetekkel fogok szembenézni, úgyhogy óvatos és szemfüles leszek.

Neked mit üzentek a hétre a csillagok?

 

Kép Forrása ( wallpaperacess.com )