utaz

Hogyan utazzunk kedvező árakon egyetemistaként?

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Ki ne imádna akár belföldön, akár külföldön új helyeket felfedezni vagy új tájakat bejárni? Egyetemistaként egyre gyakrabban szervezünk kiruccanásokat a barátainkkal, szerelmünkkel, a családunk nélkül, viszont ezek az utazások nagyon drágák tudnak lenni egy még tanuló fiatal számára. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne tudna valaki eljutni a hőn áhított úticélhoz!  A lényeg az, hogy a megfelelő felületekről informálódjunk a legjobb ajánlatokról, valamint ismerjünk különböző spórolási technikákat egy üdülés során. 

A Pécsi Egyetemisták YouTube csatornáján az Állam- és Jogtudományi Kar Nagykövete, Ábel osztotta meg veletek a tuti tippjeit, de engedjétek meg, hogy a saját tapasztalataimról, praktikáimról is meséljek nektek. Vágjunk is bele!

 

Szállás

Amikor szállást foglalok, elsősorban a booking.com oldalon szoktam keresgélni, hiszen itt, ha beütjük az úticélunkat és az utazásunk időpontját, akkor az összes lehetséges opciót felsorakoztatja nekünk. Viszont! Ha megtetszik számunkra egy hotel vagy apartman, akkor érdemes rákeresni az interneten a hely saját honlapjára is, illetve árajánlatot kérni tőlük is. Velem már fordult elő, hogy így olcsóbban sikerült megcsípnem egy szállást, mintha az előbb említett weboldalon keresztül foglaltam volna. A Bookingnak van előnye is ugyanakkor, hiszen sok esetben kínálnak olyan lehetőséget, hogy a foglalásunkat díjmentesen lemondhatjuk az utazás előtti hétig például. Ez főleg ebben a jelenlegi bizonytalan, pandémiás helyzetben lehet előny, hiszen nagyon nem lehet még tervezgetni sokkal előre. 

A szállások esetében érdemes eldönteni, hogy az apartmant vagy a szállodát preferáljátok inkább. A szállodák általában drágábbak, viszont a reggeli a legtöbb helyen benne van az árban, sőt akár a félpanzió is. Amikor nyaralni megyek, sokkal inkább választok apartmant, hiszen nagyon szeretek esténként egy jó étterembe beülni, megkóstolni a helyi ízeket. Számomra ezek mindig hangulatosabbak és finomabbak, mint a szállodai vacsora, valamint itt is tudtok spórolni, hiszen saját magatoknak is tudtok ilyenkor főzni otthon.

utaz

Oda – és visszaút

Amikor közelebbi országba megyek, akkor az autó az, amit választok, de előfordult már az is, hogy vonattal utaztam ki egy bécsi hétvégézésre. Magyarországról már egész sok szomszédos országba el lehet jutni vonattal, ennek az utazási módnak nagyon kedvező az ára, és általában a nemzetközi vonatok sokkal kényelmesebbek, sőt, még étkezőkocsi is található rajtuk. A jegyeket nagyon egyszerűen meg lehet vásárolni például a pécsi főpályaudvaron is vagy bármelyik MÁV jegypénztárban. A távolabbi országokba a repülő a megfelelő közlekedési eszköz, bár sok ismerősöm ment már le autóval Spanyolországig, Görögországig vagy akár Olaszország távolabbi részeihez. Véleményem szerint a repülő sokkal kényelmesebb, gyorsabb, illetve olcsóbb, mint kifizetni a rengeteg pénzt üzemanyagra. A repülőjegyek után általában a repjegy.hu oldalon szoktam kutatni. A repülőjegyekre érdemes többször rákukkantani a neten, hiszen gyakran előfordul, hogy az egyes napokon sokkal olcsóbban tudjuk megvásárolni, így ezzel is elég sokat tudunk spórolni.

Szervezett utak, csomagok

Egyetemistaként sokan választják a különböző társasutakat. Ezeknek szintén megvan az előnye, hiszen az ember sokkal több embert meg tud ismerni, valamint ilyenkor általában egy idegenvezető is jelen van a csoporttal, ez pedig egy nagyvárosban hasznos lehet, hiszen minden fontos látnivalót be tud nektek mutatni. 

A különböző utazási csomagajánlatokkal is elég jó áron lehet eljutni a világ különböző pontjaira. A utazomajom oldalt, valamint a csak1nap oldalt tudnám ajánlani, hiszen ezeken az oldalakon tényleg szuper áron tudtok kifogni utazásokat. 

utaz

Programok, látnivalók

Sok nagyvárosban elérhetőek a különböző városkártyák, melyeket megvásárolva kedvezményesen tudunk bejutni a nevezetességekhez vagy különböző programokon részt venni.  Ausztriában például a különböző tartományoknak is van külön kártyája (pl.: Osttirol CARD), amit megvásárolva akciósan utazhatunk a felvonókon, mehetünk be strandokra vagy próbálhatjuk ki a menőbbnél menőbb nyáribob pályákat.  Ahogy Ábel a videóban is elmondta, érdemes előre megtervezni, hogy melyik nap mit szeretnénk megnézni, hiszen online, előre megvásárolva a jegyeket olcsóbban is kijövünk, másrészt nem kell sorban állnunk a jegypénztáraknál. Érdemes lehet utánanézni a diákkedvezményeknek is, hiszen vannak helyek külföldön, ahol elfogadják a magyar diákigazolványunkat, amin egyébként magam is meglepődtem az elején. 

Ezek lettek volna tehát az én tippjeim, remélem, hasznosnak találtátok őket. Talán Szent Ágoston szavaival lehetne ezt a cikket a legjobban lezárni: „A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”.

1 thought on “Hogyan utazzunk kedvező árakon egyetemistaként?

Comments are closed.