Hogyan tanulj online?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az online tanulás, más szóval a távoktatás igenis lehet jó és produktív! Az internetes tanulás nem jobb vagy rosszabb, mint egy tantermi csoportban, de mindenképpen más. Azzal, hogy nem kell bejárnod az egyetem épületébe, valamint mindenféle kurzusokon és gyakorlatokon részt venned, sokkal több szabadidőd maradhat, amit egy rugalmas ütemtervvel valóban be is lehet tartani. A lehetőségek ellenére az online tanulásnak is bőven megvannak a hátulütői, és ha nem figyelsz, hamar kicsúszhatnak a kezeid közül a dolgok. A legnagyobb nehézséget a figyelem elterelődése és a kialakult rutinok minősége adja, ám ezek elkerülhetőek, ha megteszed a megfelelő lépéseket a tanulásod érdekében.

Kezelj úgy egy online órát, mintha élő lenne

Talán ez a legegyszerűbb lépés mind közül. Hogy ez mit is jelent? Mindössze annyit, hogy használd ugyanazokat az eszközöket, amiket egy tantermi gyakorlaton is használnál. Jegyzetfüzet, toll, ceruza radír. Fegyelmezettnek kell lenned ahhoz, hogy megfelelően tudj fókusználni a feladatra, valamint zavartalanul dolgozhass a beadandóidon is. Mivel az online órákon digitális eszközöket használsz, szükséged lehet arra, hogy ebben a térben is egy zavartalan környezetet teremts magadnak. Egyrészt a külső zajok megszüntetésére használj fülhallgatót, de a legjobb megoldás talán egy ANC-vel (active noise cancelling) felszerelt fejhallgató, hogy tényleg semmi hang ne szűrődjön be. A laptopodon, telefonodon vagy tableteden le lehet tölteni sokfajta app-blokkoló alkalmazást, amik arra jók, hogy a mindenféle social-media értesítések ne tereljék el a figyelmedet. Erre például egy nagyon jó program a „Forest: Stay focused”, amivel fákat nevelhetsz, miközben nem nyomkodod a mobilod.

Tanuláshoz használd a legjobb alkalmazást

Miután átállítottad az elektromos eszközeidet tanulási eszközökké, szükséges lesz olyan applikációkat is találnod, amivel a leghatásosabb módon tudsz tanulni. Számtalan jegyzetkészítő, PDF-olvasó, hangfelvételt készítő program van, amivel mindent IS le tudsz jegyezni, ezért nagyon fontos, hogy többet próbálj ki, és válaszd a számodra legjobban kézre állót. A Microsoft alkalmazásai, mint a Word, PowerPoint, valamint a OneNote is nagyon jók, de mostanában az online szerkeszthető Google Sheets és Docs programok is egyre népszerűbbek. Telefonon szerintem leginkább a hangrögzítés a legfontosabb lehetőség, mert azon jegyzetelni igen nehézkes. Nekem azonban a legjobban a tabletre való írás jött be. Tökéletesen működik ezen is a OneNote, de kifejezetten jó alkalmazás még a GoodNotes 5 és a Notability is, nagyon sokan használják. Egy érzékeny tollal sokkal jobb jegyzeteket lehet írni, mint papírra, hiszen digitálisan mindent tudsz szerkeszteni, bármikor. Fontos, hogy ez egyénfüggő, így mindenki válassza a számára legpraktikusabb megoldásokat!

Szánj több időt az online óráidra

Igen, tudom, hogy hangzik ez, mégis nagyon fontos a távoktatás során, hogyha van lehetőséged, érdemes előre készülni az órákra. Amíg élőben rá vagy kényszerítve, hogy fizikailag jelen legyél, még ha nem is figyelsz végig, akkor is a legtöbb eseten megragad valami a tananyagból. Ez a jelenlegi helyzetben nincs így. Valószínűnek tartom, hogy ezalatt a 2 szemeszter alatt mindegyikünknek volt legalább egy olyan online gyakorlata, ahol csak bejelentkezett és végig aludta az egészet. Pontosan emiatt van értelme, hogy előtte nap egy kicsit átnézd az anyagot, hiszen, ha véletlenül alvásba torkollik az óra, akkor is lesz fogalmad az anyagról.

Változtasd meg a jegyzetkészítő szokásaidat

Ebben az időszakban érdemes újragondolni ezeket a technikákat és állandósítani, mert az élő előadásokhoz, kurzusokhoz képest nem lesz lehetőséged olyan jól jegyzetelni órákon. A könyvek viszont nagyon tömörek, és ha eddig nem jegyzeteltél könyvből, akkor nagyon könnyen el lehet veszni a részletekben. Érdemes ilyenkor a kulcsszavak használata. Olyankor hasznos igazán egy ilyen kulcsszó, vagy kifejezés, amikor már egy alaptudásod van a témáról. Ez azt jelenti, hogy legalább egyszer elolvastad az anyagot, vagy figyeltél az órán. Ha ez megvan, akkor egy logikai gondolatsornak elég felírni csak az első néhány kulcslépését. Felejtsd el kijegyzetelni a hosszú bekezdéseket, és ne használj bonyolult nyelvezetet sem. Ezek a jegyzetek arra lesznek jók, hogy a gondolatot elindítsák a fejedben, hogy komplex módon tudd kifejteni később a válaszaidat.

Legyen szigorú ütemterved

Itt térjünk is rá a vizsgaidőszakra, illetve a vizsgákat megelőző napokra és hetekre. Az egyetem és az otthoni/kollégiumi környezet általában el van választva egymástól, ám ez most nem valósul meg. Emiatt fontos, hogyha felveszed a vizsgákat, akkor tényleg egy szigorú terved legyen a tanulással kapcsolatban. Ahhoz, hogy jól el tudd határolni a tanulást a szabadidődtől, fontos, hogy olyan határokat vonj a kettő között, amiket be is tartasz. Mérd fel a képességeidet és azokhoz képest tervezd meg a vizsgaidőszakot és a tanulásra szánt időt. Ha igazán komolyan akarod venni a tervezést, akkor készíts a vizsgaidőszak előtt egy táblázatot a vizsgahetekről, jelöld be rajta, mikor melyik tárgy lesz. Így vizualizálni tudod a 7 hetet, ami által könnyebben beoszthatóvá válik a tananyag.

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Döntöttek! Modellt vált a PTE!

Természetesen tudom én is nagyon jól, hogy ez mind szép és jó, viszont nincs olyan ismerősöm, aki ezeket az útmutatókat betartaná, így én sem gondolom úgy, hogy ezt mind érdemes megfogadni egy az egyben. Azért írtam össze ezt a listát, mert esetleg találhatsz benne egy-két olyan pontot, ami felkelti a figyelmedet, vagy megragadja az érdeklődésed. Ha kipróbálod egyiket-másikat, akkor biztos vagyok benne, hogy nem veszítesz vele semmit. A szorgalmi időszak vége felé járunk ugyan, de úgy gondolom, még most van idő arra, hogyha változtatni akarsz, akkor azt eredményesen tudd megtenni!

Belsőkép