Hogyan legyünk fittek a koronavírus alatt? – interjú Dávid Péter személyi edzővel

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A járvány miatt nem szívesen mennél edzőterembe? Van egy másik alternatíva! Dávid Péter elárulja nektek, hogyan legyetek fittek ezekben a nehéz időkben.

A mai felgyorsult világban egyre kevésbé figyelünk oda az egészségünkre, ami azt eredményezheti, hogy egy kisebb megfázás is nagyon megviselheti a szervezetünket. Az emberek mára már egyre kevesebbet energiát fektetnek a sportolásba pedig a rendszeres testmozgás nagymértékben hozzájárulna az immunrendszer erősítéséhez, valamint a teljesítőképesség növeléséhez. A jelenlegi vírushelyzet miatt még több figyelmet kellene fordítani magunkra, de sokunk nem mer elmenni a megszokott edzőtermébe. Ezért kértem fel Dávid Péter személyi edzőt, hogy válaszoljon nekem néhány kérdésre, melyek segítségével edzőterem helyett otthon is tökéletesen kivitelezni tudunk pár gyakorlatsort.

Milyen otthoni és egyéb gyakorlatokat tudnál ajánlani, amelyeket könnyen, kevés eszközzel kivitelezhetők?

Dávid Péter: Ami mindenki számára kivitelezhető, azok a saját testsúlyos gyakorlatok. Ilyenek például comb és farizomra a guggolás, kitörés és ezek variációi. Mellizomra és tricepszre a hagyományos fekvőtámasz illetve a szűk fekvőtámasz. Hasizomra például felülés, hasprés, lebegőülés vagy plank. Ha betudtok szerezni egy pár kézisúlyzót, akár egy egésztestes edzést is megtudtok vele otthon csinálni a fentebb említett gyakorlatokkal egybekötve. Csinálhatunk velük például vállizomra előre emelést, oldal emelést és döntött törzsű oldalemelést, így a vállizom összes részét át tudjuk mozgatni. Hátizomra akár fűrészelés vagy döntött törzsű evezés. Tricepszre, egykezes tricepsz nyújtás fej fölött vagy lórúgás. Bicepszre pedig kalapács, illetve koncentrált bicepsz gyakorlatot.

 

Esetleg el tudnád mondani 1-2 gyakorlatnak a kivitelezését?

Dávid Péter: Persze. Kezdjük a guggolással. Sokan könnyű gyakorlatnak gondolják, pedig nem is olyan egyszerű a szabályos kivitelezése. A kiinduló helyzet vállszélességnél kicsivel nagyobb terpeszállás, a lábfej kicsit oldalra nézzen és a térdünk enyhén rogyasztva legyen. Fontos arra ügyelni, hogy a hátunk az egész gyakorlat alatt egyenesen maradjon. Kezünket helyezzük mellső középtartásba. A gyakorlat indításakor egyszerre rogyasztjuk a térdünket és toljuk hátra a csípőnket majd egészen vízszintes combcsontig leguggolunk. Akinek nincsennek térdfájdalmai, illetve nem kellemetlen neki a mélyebb guggolás nyugodtan guggoljon mélyebbre. Felállásnál ügyelünk arra, hogy a térdünk ne essen be és végig kövesse a lábfej vonalát. A leereszkedésnél történik a belégzés, felállásnál pedig a kilégzés. Vegyük következőnek a döntött törzsű oldalemelést, amely a váll hátsó részét edzi meg. Ezt a gyakorlatot végezhetjük ülve vagy akár állva is. Ha állva végezzük a gyakorlatot, akkor vállszéles terpeszállásba helyezkedünk el, törzsünket előre döntjük ügyelve arra, hogy a hátunk egyenes legyen, kezünket lefele lógatjuk, a kar egy vonalat képez a vállal és innen indítjuk a feladatot. A felkarunkat oldalra mozdítjuk egészen addig, amíg a könyök egy vonalat nem képez az előre döntött törzsünkkel. A kalapács bicepsz gyakorlatnál a kiinduló helyzet a vállszéles terpeszállás, kezünk a testünk mellett pihen, és karhajlítást végzünk úgy, hogy a csuklónkat közelítjük a vállunk irányába.

EZT OLVASTAD MÁR?  Nehezített pálya a vírus szinten-avagy hogy éli meg a pandémiás első évet az MK-s gólya?

A megfelelő mozgás mellett fontos szerepet játszik az étkezés is. Tudnál erről általánosságban pár tanácsot adni?

Dávid Péter: Először is, kezdjük a folyadékbevitellel. Nagyon sokan nem is gondolják, milyen fontos szerepe van még a hétköznapi életben is a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelnek. Nézzük az én példámat. Én 90 kiló vagyok, az én minimum napi folyadékbevitelem 3,5 liter, és ehhez még hozzá kell számítani, ha edzek, plusz fél/ 1 liter vizet. Meg tudod állapítani a saját folyadékbeviteled egy egyszerű képlet segítségével: 10 testsúlykilógrammonként 4 deciliter, ez egy hivatalos, általánosan elfogadott álláspont. Ha nem viszünk be elegendő mennyiségű folyadékot a nap során, ez kihathat a közérzetünkre és a teljesítőképességünkre, valamint az anyagcsere folyamatokra. Fontos kerülni az agyoncukrozott üdítőket, ha tehetjük, ásványvizet igyunk vagy esetleg cukormentes üdítőket. Az étkezésre általánosságban azt tudnám tanácsolni, hogy kerüljük az egyszerű szénhidrátokat, mint például cukor, péksütemények és a finomított lisztből készült tésztaféléket. Ezeket próbáljuk helyettesíteni teljes kiőrlésű dolgokkal, és törekedjünk a makrotápanyagok megfelelő elosztására. Makrotápanyagok a zsír, a szénhidrát és a fehérje. Mikrotápanyagok pedig a vitaminok és az ásványi anyagok. Ezeknek a bevitelére is napi szinten ügyeljünk, hogy az immunrendszerünk felkészült legyen és megfelelően tudjon védekezni. Amit még kiemelnék, az a megfelelő mennyiségű rostbevitel. Próbáljatok meg majdnem minden étkezésnél zöldséget illetve rostban gazdag élelmiszert fogyasztani.

2 thoughts on “Hogyan legyünk fittek a koronavírus alatt? – interjú Dávid Péter személyi edzővel

Comments are closed.