Hogyan legyenek jó képeid?-avagy egy fénykép három fontos értéke

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Az, hogy egy fénykép jó vagy rossz, véleményem szerint szubjektív. Azonban van három olyan dolog, ami nagyban meghatározza egy fénykép szépségét. Ez pedig a rekeszérték, záridő és a fényérzékenység (ISO).

Ezek a paraméterek abban játszanak szerepet, hogy egy fénykép alul, jól vagy túlexponált lesz. Maga az expozíció szó azt jelenti, hogy valamit kitenni valami külső hatásnak. Egy kép akkor van jól exponálva, ha a megfelelő fényviszonyok mellett a fókuszban lévő téma minden részlete jól kivehető, illetve minden olyan részlet jól látszik, amit fontosnak tartunk belőle.

Túl, jól, és alulexponált kép összehasonlítása.

Manapság már nem kell ahhoz több 100 ezer forintos fényképezőgépet vennünk, hogy ezeket az értékeket saját kezüleg állítsuk be. Elég egy okostelefon hozzá, melynek a kameraszoftverében létezik „Pro” mód.

Rekeszérték (blendeérték)

A mai fényképezőgépeknél a blende kis lemezkékből, lamellákból áll, de létezik olyan rendszer is, amelyben egy fekete lemezen más méretű lyukak vannak. Minél kissebb a blendének az értéke, a háttér annál homályosabb lesz. Viszont fizikailag minél kissebb a blendeérték, annál nyitottabbak magának a blendének a lamellái. Azaz a rekeszérték azt szabályozza, hogy a képünk milyen tartományban legyen éles, azaz mekkora legyen a mélységélessége. Jele: f.

Záridő

A záridőnek abban van jelentősége, hogy a kamera fényérzékeny felülete mennyi ideig legyen nyitott, ezzel azt befolyásolja, hogy mennyire legyen fényes egy fénykép. Tehát minél tovább tart a záridő, annál fényesebb lesz a kép. Manapság ez az érték lehet akár az 1 másodpercnek a töredéke, akár négy ezred része is (1/4000). Azonban ilyen rövid záridőnél törekedni kell arra, hogy lehetőleg nagyon fénygazdag legyen az adott terület, vagy vakut használjunk. Az ilyen rövid záridőt sportfotózásnál használják főleg, illetve ott, ahol gyors mozgás történik. A hosszú záridőt este, illetve fényben szegény viszonyoknál szabad csak használni. Mivel több fényt gyűjt a kamera, a leglátványosabb képeket leginkább egy városnak vagy egy forgalmasabb útszakasznak a fényeiből lehet kihozni.

EZT OLVASTAD MÁR?  December 12-én online nyílt napot tart a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

             

Rövid záridő                                                                                                         Hosszú záridő

Fényérzékenység (ISO)

Az ISO alatt a fényképezőgép fényérzékeny szabályozóját tudjuk állítani. Magát az ISO nevet egy fotózási szabványokkal foglalkozó szervezetről kapta (International Organization of Standardization). Minél fényesebb területen fényképezünk, annál kisebb fényérzékenységre van szükségünk. Általában a legkissebb ISO érték eszköztől függően 100-as, de akár 25600-as is lehet.

Összefoglalva: emellett a három érték mellett sok más dolog is közrejátszhat abban, hogy milyen fényképeket készítünk, mint például fehéregyensúly, képkivágás (plán), de alapvetően a kompozíciót ez a három érték határozza meg.

Összefoglaló táblázat