Hogyan készülj 2021-re?

Mi a véleményed?
+1
+1
3
+1
+1
+1
+1
+1

Szeretnéd lezárni és magad mögött hagyni 2020-at? Sokat tanultál a mögöttünk lévő 12 hónapban, és szeretnéd összegyűjteni a gondolataidat ezekről, összegezni a tanulságokat? Nagy tervekkel indulsz neki 2021-nek? Komoly elvárásaid vannak az elkövetkezendő évtől? Teszel újévi fogadalmat? Tudatosan készülsz az előttünk álló esztendőre? Ha bármelyik kérdésre a válaszod igen, akkor ez a cikk neked szól, ugyanis összegyűjtöttem neked néhány tippet, melyekkel megfelelő módon, tudatosan fel tudsz készülni 2021-re.

Azt gondolom bátran kijelenthetjük, hogy a 2020-as év mindannyiunk számára egy igazán különleges, váratlan eseményekkel teli év volt. Egyesek számára életük egyik legjobb éve, hiszen a vírusnak köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg előttük, a járvány által teremtett élethelyzet rávilágított olyan dolgokra, melyek korábban fel sem tűntek a körülöttük lévő világban, s megismerhették a valódi értékeket, emellett pedig segítség volt abban is, hogy az igazán fontos dolgokra fókuszálanak. Másoknak ezzel ellentétben az egyik legrosszabb év volt, a vírus nem új lehetőségeket, hanem nehézségek, problémák sorát hozta. 

Mindannyian abban reménykedünk, hogy a 2021-es év több jóval szolgál majd a számunkra, s ismét visszatérhetünk a régi életünkhöz, a pandémia okozta problémákat elfelejtve, vagy éppen a tanulságokkal a tarsolyunkban, új életfelfogással, értékrenddel vághatunk neki az elkövetkezendő időszaknak. Ugyanakkor ehhez elengedhetetlennek tartom, hogy a 2020-as évet megfelelő módon lezárjuk, s ráhangolódjunk az elkövetkezendő évre. Ehhez hoztam most néhány tippet, melyek a segítségedre lesznek abban, hogy te is felkészülten fogadd 2021-et.

Írj évösszegzőt

Azt gondolom minden év végén érdemes egy összegzést készíteni arról, hogy mi is történt az adott évben, s ez 2020-ra nézve különösen is igaz. Csak fogj egy papírlapot vagy füzetet és írj le mindent, ami az évről eszedbe jut: az érzéseidet, érzelmeidet, ami jó volt, és ami nem, amiért hálás vagy, amit tanultál, amit elértél, aki meghatározta az éved, amit megbántál. Amennyiben nem szeretnél saját összegzőt írni, az alábbi oldalról letölthetsz egyet.

Hidd el, nagy segítség lesz az összegző abban, hogy megfelelően le tudd zárni 2020-at, így az összegyűjtött gondolatok segítségével meglátod majd mi az, amit helyesen tettél, mit kell jövőre másképp csinálnod, mi volt az, amit nem tettél meg, így a következő évben mindenképp be kell pótolnod. Igyekezz sok pozitív dolgot összegyűjteni, valamint olyan dolgokat melyek tanulságként szolgálnak neked, hiszen ezek segítségével tudsz majd fejlődni, motiválódni a jövőben.

Készíts saját Bullet Journalt!

Néhány éve nagyon népszerűvé vált a „bullet journaling”, mely egyedi határidőnapló-készítést jelent. A „bullet journal” pedig egy olyan egyedi határidőnapló, melyet te is személyre szabottan el tudsz készíteni magadnak. Csak fogj egy füzetet (eredetileg pontozott lapú füzetbe készítik, de egy sima lapú füzet is tökéletesen megfelel), színes ceruzát, filceket, képeket, bármit, amivel díszíteni szeretnéd majd a naplót. Érdemes előre megtervezni, hogy milyen oldalakat szeretnél, hogy helyet kapjanak a füzetben, s így be tudod osztani, hogy mi hova kerüljön, s biztosan legyen helye mindennek. Engedd szabadjára a fantáziádat! A hagyományos határidőnaplóban szereplő oldalak – éves, havi és heti tervező, jegyzetek, névjegyek – mellett egyedi oldalakat is tehetsz a bullet journalbe. Néhány példa az egyedi oldalakra: 

  • Ajándékötletek: Számodra is mindig nagy fejtörést okoz az ünnepek előtt, hogy mivel is ajándékozhatnád meg szeretteid? Amennyiben a válaszod igen, ez az oldal óriási segítség lesz számodra. Az év során, amikor eszedbe jut valamilyen ötlet, valaki elárulja, hogy minek örülne, vagy akár az interneten böngészve szembejön veled egy használható tipp, egyszerűen csak kinyitod a füzeted és felírod azt, így az ajándékozás előtt már sokkal könnyebb dolgod lesz.
  • Születésnapok, névnapok: Igaz, a közösségi oldalak minden reggel az adott nap eseményeinek értesítésével keltenek bennünket, de hidd csak el, hogy sokszor jól jön a papír alapú értesítő is. 
  • Könyvek, filmek: Írd ide azokat a könyveket, filmeket, amiket az évben el szeretnél olvasni, vagy meg szeretnél nézni, amikor pedig elolvastad vagy megnézted őket akkor színezd ki a címüket. Így majd év végén egy helyen látod, hogy miket néztél vagy olvastál. Ha valakinek ajánlani szeretnél egy filmet, vagy olvasnivalót akkor is nagy segítség lesz, amikor pedig épp nem tudod mit nézz vagy olvass, akkor a listáról tudsz majd válogatni. 
  • Hangulat térkép: Minden hónap napjaihoz rajzolj egy kis négyzetet, vagy valamilyen alakzatot, oszd be előre, hogy melyik szín milyen hangulatot fog majd jelenteni, s minden nap színezd ki az adott napra szóló rész olyan színnel, amely a napi hangulatodat jelenti. Így a hónap végén látni fogod majd, hogy milyen érzések domináltak az adott hónapban. 

Amellett, hogy a napló hasznos társad lesz a mindennapokban, az elkészítése egy olyan kreatív tevékenység, melyet bátran beépíthetünk az „énidőnkbe”, pihenésünkbe is. Nem muszáj az egész naplót előre megrajzolnod, készítheted az oldalakat havonta is, így minden hónap végén el tudod készíteni a következő hónapra vonatkozó oldalakat. 

Oszd be az időd! 

Ha még nem találtad meg azt a módszert, amely segítségével sikeresen be tudod osztani az időd, mely segít abban, hogy olyan napirendet állíts fel, melybe minden fontos dolog belefér, akkor az alábbi tippet mindenképp próbáld ki: Fogj egy A4-es papírlapot, fektesd el, s a lap tetejére írd fel a napokat, a napok alá pedig rajzolj kis négyzeteket, annyit amennyi feladatot szeretnél felírni, s elvégezni egy nap. Ezután a lap bal oldalára írd fel egymás alá azokat a cselekvéseket, melyeket mindenképp szeretnél, hogy helyet kapjanak a napirendedben. Tipp: Amennyiben lehetséges, érdemes a különböző tevékenységeket különböző színnel jelölni, s az adott tevékenységhez tartozó négyzetekben a továbbiakban is ezt a színt használni. Minden nap végén színezd ki azokhoz a tevékenységekhez tartozó rubrikákat, melyeket az adott nap elvégeztél. Érdemes apróbb, magától értetődő dolgokat is felírni, például: levinni a szemetet, elmosogatni…stb, ugyanis, amikor ezeket kipipálod a listán, a már elvégzett feladatokat látva a többi feladatnak is motiváltabban fogsz nekiállni. 

Takaríts, rakj rendet! 

Szánj egy napot, vagy néhány órát az év hátralevő részéből arra, hogy összepakolsz, rendet raksz magad körül, kitakarítod a lakást, a szobát. Hidd el, jó érzés lesz rendben, tisztaságban fogadni az elkövetkezendő esztendőt! 

Tervezz! 

Nem feltétlen újévi fogadalmakra, sokkal inkább olyan tervekre, célokra kell gondolni, melyeknek úgy érzed mindenképpen helyet kell kapnia a következő évben. Tűzz ki olyan célokat, melyek motiválnak, s nemcsak a végeredmény, de a hozzá vezető út is örömet okoz neked!  Úgy érzed elhanyagoltad a barátaidat, van olyan találkozó, melyet már régóta tervezel, de soha nem volt rá idő? Tűzd ki azt a célt, hogy több időt töltesz a barátaiddal. Nem úgy sikerült a féléved, ahogy tervezted, úgy érzed több van benned, jobban is tudsz teljesíteni? Legyen az a célod, hogy a következő félévben több energiát fordítasz a tanulásra. Fontos, hogy a kitűzött célok, s a hozzájuk vezető út konkrét, részletesen megtervezett legyen.

Remélem segítségedre lesznek az említett tippek abban, hogy felkészülten, tervekkel, célokkal, motiváltan fogadd az új esztendőt, s hasznosnak találod majd őket. 

Képek forrása: 1, 2, 3, 4